Neatsisakykite kiaušinių trynių. Jie naudingesni, nei manėte

Kažkada bijota dėl kiaušiniuose esančio cholesterolio gausos. Bet dabar kiaušiniai vertinami dėl jų maistingumo. Kai kas juos netgi laiko aukso vertės baltymų šaltiniu.

Kiaušinių tryniuose esantis cholesterolis nėra pavojingas, o naudos jis suteikia daug.<br>123rf nuotr.
Kiaušinių tryniuose esantis cholesterolis nėra pavojingas, o naudos jis suteikia daug.<br>123rf nuotr.
Dažniau valgykite kiaušinius ir tikrai nepasigailėsite.<br>123rf nuotr.
Dažniau valgykite kiaušinius ir tikrai nepasigailėsite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 16, 2015, 6:27 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 8:04 AM

Tad kaip yra iš tiesų – naudingi mums kiaušiniai, ar ne?

Dauguma žmonių žino, kad kiaušiniuose yra baltymų, tačiau ko dar juose yra? Štai ką apie kiaušinių maistingumą skelbia keli kiaušinių maistingumo faktai kuriuos skelbia JAV Žemės ūkio departamentas.

Viename dideliame vištos kiaušinyje yra 72 kalorijos. Taip pat šį kiaušinį sudaro 5 gramai riebalų (iš jų – 1,5 gramo sočiųjų), 6 gramai baltymų ir 0,4 gramo angliavandenių.

Daugiau nei 60 procentų kiaušiniuose esančių kalorijų gaunama iš sveikų riebalų, o maždaug 35 proc. – iš baltymų.

Bet kai kalbama apie kiaušinius, daugumai žmonių įdomiausia kai kas kita.

Valgyti ar nevalgyti trynius?

Baimindamiesi dėl padidėsiančio cholesterolio žmonės vengia valgyti kiaušinių trynius, Tačiau dauguma kiaušinių valgytojų nesupranta, kad apie pusė kiaušinį sudarančių baltymų yra tryniuose.

Tryniai naudingi ne tik dėl to.

Cholinas, nors ir gana retai straipsniuose apie maistą minima maistinė medžiaga, yra svarbus vaisiaus smegenų vystymuisi.

Tad nėščios moterys, norėdamos susilaukti sveiko kūdikio, turi valgyti trynius. Dviejuose kiaušiniuose yra 250 miligramų cholino – apie pusė rekomenduojamo dienos kiekio.

Tryniuose yra dar dvi besilaukiančioms moterims labai reikalingos maisto medžiagos. Viena jų – B grupės vitaminai, būtini vaisiaus nervinės sistemos ir stuburo vystymuisi.

Kita naudinga nėščiosioms moterims maisto medžiaga yra geležis. Tiesa, kiaušinyje tėra 5 proc. rekomenduojamos geležies dienos normos. Tačiau ją sudaro abi geležies formos – hemo ir nehemo.

Taigi kasdien suvalgydama po du kiaušinius nėščia ar krūtimi maitinanti moteris gaus 10 proc. dienos geležies normos.

Taip sumažės anemijos pavojus. Šia liga nėščiosios ir krūtimi maitinančios moterys linkusios sirgti labiau, nei kiti.

O ką kiaušiniai suteikia ne mamoms?

Net jeigu nesate besilaukianti ar maitinanti moteris, tryniai jums vis tiek naudingi.

Be B grupės vitaminų kiaušinių tryniuose yra gausu kitų maisto medžiagų, tokių kaip kalcis, geležis, cinkas, selenas (beveik 25 proc. rekomenduojamos dienos dozės), fosforas (10 procentų rekomenduojamos dienos dozės), taip pat vitaminai A,D,E ir K (tai – riebalus tirpdantys vitaminai).

Tryniuose yra ir sveikų širdžiai omega-3 riebiųjų rūgščių, rašo interneto portalas „mnn.com“.

Ir dar viena priežastis valgyti visą kiaušinį yra ta, kad tryniuose yra visas spektras sveikų amino rūgščių. Valgant tik baltymus reikės daug papildomų maisto produktų, kad gautumėte būtinas amino rūgštis.

Tryniuose taip pat gausu antioksidanto liuteino, kuris, kaip manoma, pagerina regėjimą.

Bet kaip gi cholesterolis?

Taip, kiaušinių tryniuose gausu cholesterolio. Viename kiaušinyje yra apie 200 miligramų cholesterolio, arba apie 70 proc. leistinos dienos normos.

Bet neišgyvenkite, jei suvalgėte omletą iš trijų kiaušinių. Jūsų kūnas natūraliai gamina cholesterolį įvairioms reikmėms, tarp jų – ir lytiniams hormonams, vitaminui D ir inkstų rūgščiai gaminti, o kartu, tam, kad riebalai būtų suvirškinti.

Jeigu valgote maistą, kuriame yra cholesterolio, jūsų kūnas neturi taip daug vargti, kad jį pagamintų natūraliai.

Seniau, dietologai patardavo žmonėms apriboti cholesterolio suvartojimą iki ne daugiau nei 300 miligramų per dieną. Tačiau pastaruoju metu, dietinio cholesterolio kiekio riboti nebesiūloma.

JAV Maisto vartojimo patariamasis komitetas aiškina, kad dietinis cholesterolis daugumos žmonių kraujyje esančio cholesterolio kiekio beveik arba visiškai nepaveikia.

Ar kiaušiniai yra geriausias baltymų šaltinis?

Kiaušiniai daugumos žmonių yra laikomi didžiausiu natūralių baltymų šaltiniu. Vidutiniam žmogui, vienas kiaušinis suteikia kiek daugiau nei 10 proc. dienos baltymų normos.

Daugiau nei 90 proc. visų kiaušiniuose esančių baltymų kūnas sugeba pasisavinti. Dėl to kiaušiniai aukštai pakyla virš kitų maisto produktų bio pasiekiamumo skalėje.

Nemažai kultūristų vietoje natūralių kiaušinių dažniau naudoja išrūgų baltymus. Tačiau išrūgų baltymai, kitaip nei kiaušinių, nėra natūraliai sutinkamas produktas.

Kiaušiniai yra vienas pigiausių sveikų baltymų šaltinių. Be to, juos lengva paruošti.

Kiaušiniai yra natūralus produktas kuriame gausu maisto naudingų medžiagų. Tad nieko keisto, kad jie vartojami jau tūkstančius metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.