Štai kas iš tiesų nutinka prarijus kramtomąją gumą

Vis dar išsigąstate, kai kramtomoji guma nuslenka žemyn gerkle? Nebijokite: mamos gąsdinimai, kad nuryti neskirti saldumynai skrandyje prabūna septynerius metus, yra labai toli nuo tiesos.

Specialistai ramina – kramtyti kramtomąją gumą yra nepavojinga, netgi sveika.<br>123rf nuotr.
Specialistai ramina – kramtyti kramtomąją gumą yra nepavojinga, netgi sveika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 6:37 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 7:10 PM

Jūsų kūnas gali įsisavinti kai kurias kramtomosios gumos sudedamąsias dalis, tokias kaip saldikliai ir skonio stiprikliai.

„Visa kita pereina virškinimo sistemą“, – paaiškino Johnso Hopkinso ligoninės gydytojas, asocijuotas medicinos profesorius Gerry Mullinas.

Tai, ko jūsų organizmas negali suvirškinti, yra kramtomosios gumos pagrindas, teigia Duke'o universiteto Medicinos mokyklos medicinos daktarė gastroenterologė Nancy McGreal. Jis yra netirpus, kaip ir vaisių sėklos ar žievė, tad organizmas jo nesuskaido.

Nors kramtomoji guma prilimpa ant šaligatvio ar prie jūsų batų, nereikia bijoti, kad patekusi į skrandį ar žarnyną ir ten prie ko nors prisiklijuos, nuramino G.Mullinas.

Kaip rašo interneto portalas „Women'sHealth“, kramtomoji guma virškinimo sistemoje gali užsibūti truputį ilgiau nei kiti maisto produktai, tačiau švelniai slysta organizmu, o galiausiai pasišalina. 

Daktarė N.McGreal patikino, kad nė vienos procedūros metu nėra mačiusi žarnyne prilipusių svetimkūnių.

Kada praryta kramtomoji guma gali pakenkti? Jeigu sergate Krono liga ar divertikulitu, kuris sukelia žarnyno susiaurėjimą. Tada, anot G.Mullino, nesuvirškintos medžiagos, tokios kaip kramtomoji guma, gali sukelti pavojų, nes keliauja labai siaura ertme.

Retais atvejais guma gali užkišti žarnyną. Tai gali sukelti spazmus, vidurių užkietėjimą, taip pat kitas pilvo bėdas.

Problemų kiltų nebent ką nors be paliovos ryjant. Vieno 1998 metais atlikto tyrimo metu nustatyta, kad vaikai, kurie suvalgo 5–7 saldainius kasdien, patiria žarnų užsikišimą bei vidurių užkietėjimą ir tai nestebina.

Taigi kramtomosios gumos iš rankinės neišmeskite, o dėl kartais praryjamo gumos gabalėlio jaudintis neverta.

Kaip teigia G.Mullinas, kramtomoji guma netgi gali būti naudinga jūsų sveikatai.

Kadangi kramtymas aktyvuoja seilių liaukas, o seilės padeda neutralizuoti rūgštingumą, kramtomoji guma gali nuraminti degantį skrandį ir padėti geriau virškinti.

Be to, gumos kramtymas gali padėti susikaupti.

Ir priešingai, nei teigia jūsų dantų gydytojas, 10 minučių per dieną kramtoma guma, pasak ekspertų, gali padėti sunaikinti net 100 milijonų bakterijų – panašiai tiek, kiek sunaikinama valant dantis. Tik įsitikinkite, kad ji yra becukrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.