Kaip ištverti persivalgymo maratoną per šventes?

Žiemos šventės – Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai, daliai lietuvių jau nebėra persivalgymo laikotarpis. Pastaruoju metu vis daugiau žmonių domisi sveikesniais patiekalais ir stengiasi tokius valgyti net ir per šventes.

Dietistė T.Eroglu patarė tarp kiekvieno valgymo suvalgyti po dubenėlį salotų.<br>D.Umbraso nuotr.
Dietistė T.Eroglu patarė tarp kiekvieno valgymo suvalgyti po dubenėlį salotų.<br>D.Umbraso nuotr.
Dietistė T.Eroglu tapo R.Ničajienės (dešinėje) knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“ konsultante.<br>D.Umbraso nuotr.
Dietistė T.Eroglu tapo R.Ničajienės (dešinėje) knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“ konsultante.<br>D.Umbraso nuotr.
Dietistė T.Eroglu tapo R.Ničajienės (dešinėje) knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“ konsultante.<br>D.Umbraso nuotr.
Dietistė T.Eroglu tapo R.Ničajienės (dešinėje) knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“ konsultante.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2015-12-23 21:07, atnaujinta 2017-09-27 16:19

Mišraines ir rūkytą mėsą bei riebius desertus ant stalo po truputį keičia sveikesni, įdomesni ir egzotiškesni šventiniai patiekalai.

Tokią tendenciją pastebi dietistė, tinklaraščio „Nom Nom„ autorė ir neseniai išleistos Renatos Ničajienės knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“ konsultantė Toma Eroglu. Ši šiuo metu Norvegijoje žinias gilinanti mitybos specialistė pasidalino keletu patarimų, ką daryti, kad prisiragavę šventinių patiekalų vėliau nejaustume nemalonių persivalgymo pasekmių.

Pirmasis patarimas, kurį davė T.Eroglu – prieš kiekvieną patiekalą suvalgyti po nedidelį dubenėlį salotų iš žalių, neapdorotų daržovių.

„Tai suteiks daugiau virškinimo fermentų ir todėl lengviau susivirškins šiltas maistas. Žinoma, nereikėtų ir persivalgyti – ne tik per šventes, bet ir kasdien. Juk galima visko paragauti ir po truputėlį“, – priminė T.Eroglu.

Per šventes reikėtų nepamiršti gerti daugiau vandens, ypač gurkšnojant alkoholį, nes tuomet, kaip ir geriant kavą ar arbatą, organizmas netenka skysčių. Taip pat dietistė rekomendavo daugiau judėti. Nesvarbu, kad šventės – ilgai sėdėti vienoje vietoje nėra labai sveika.

Dar vienas patarimas – saldumynus valgyti ne iškart po sočios vakarienės, bet padarius pertrauką, geriausiai – bent poros valandų.

Kitą dieną po audringo šventimo kartais skauda galvą. Taip gali nutikti ne tik dėl per didelio kiekio suvartoto alkoholio, bet ir dėl apsinuodijimo maistu.

„Galvos skausmas, pykinimas, jėgų praradimas yra apsinuodijimo simptomai. O valyti organizmą reikia skysčiais, pavyzdžiui, vandens su citrina. Apsinuodijus skysčių reikėtų išgerti kuo daugiau. Naudinga suvalgyti ir greipfrutų. Daugeliui padeda ir aštrūs, pikantiški, bet lengvi patiekalai“, – sakė dietistė.

Ar apsinuodijus veiksminga raugintų kopūstų sriuba, pašnekovė abejojo. Vieniems tai padeda, bet kitiems – ne.

„Reikia žiūrėti, kaip ta sriuba paruošta. Jeigu joje daug riebalų, tai nepatarčiau apsinuodijus maistu ar alkoholiu tokios valgyti“, – įspėjo T.Eroglu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.