Būkite atsargūs – tam tikrų rūšių arbatoje slypi nemažai pavojų

Arbata pasaulyje yra antras pagal populiarumą gėrimas po vandens. Be to, kad yra skani ir gali suteikti žvalumo bei energijos ji, kaip rodo daugybė tyrimų, yra nepaprastai naudinga fizinei ir psichinei sveikatai. Pavyzdžiui, naujausi tyrimai parodė, kad arbata siejama su mažesniu pavoju susirgti depresija, kiaušidžių vėžiu, Parkinsono liga ir senatvine silpnaprotyste.

Geriau arbatą plikyti stikliniuose, o ne porcelianiniuose puodeliuose.<br>123rf nuotr.
Geriau arbatą plikyti stikliniuose, o ne porcelianiniuose puodeliuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 6:12 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:05 PM

Taigi, atrodytų, kad kuo daugiau arbatos išgeri, tuo naudingiau sveikatai. Tačiau naujausio tyrimo metu nustatyta, kad kai kurios arbatos rūšys gali kelti rimtą pavojų sveikatai.

Arbata gali turėti arba įsisavinti įvairias toksines medžiagas, priklausomai nuo įvairių dalykų, įskaitant dirvožemį, kuriame augo krūmeliai, aplinką, derliaus nuėmimo, laikymo ir paruošimo būdus.

Daugybės tyrimų metu įvairiose arbatos rūšyse buvo atrasta pavojingų medžiagų. Interneto portalas „Good House Keeping“ išvardino galimas grėsmes, kurias gali sukelti arbata. Taip pat pateikė būdus, kaip jas sumažinti ar apskritai išvengti, kad tai netrukdytų mėgautis puodeliu arbatos.

Sunkieji metalai

Ištyrę 30 arbatos rūšių mokslininkai nustatė, kad visose jose buvo daug švino. O tai gali sukelti širdies, inkstų ir reprodukcinių organų ligas. Šio tyrimo rezultatai 2013 metais buvo paskelbti žurnale „Journal of Toxicology“.

Maždaug 73 proc. arbatų, kurios buvo plikomos 3 minutes, ir 83 proc. arbatų, kurios plikytos 15 minučių, rastas pavojingas švino kiekis. 20 proc. arbatų, plikytų 15 minučių, rastas ir grėsmingas aliuminio kiekis.

2015 metais atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad arbatos su pridėtine citrinos rūgštimi turėjo didesnį aliuminio, kadmio ir švino kiekį. Citrininių arbatų pakeliuose šių metalų buvo 10-70 kartų daugiau.

Fluoridas

Tyrimo, paskelbto 2013 metais, duomenimis, fluorido kiekis pigesnėse arbatose buvo didesnis už rekomenduojamą dienos normą. Taip pat fluorido pigesnėse arbatose buvo net tris kartus daugiau, nei brangesnėse.

„Kuo brangesnė arbata buvo tirta, tuo mažesnė joje esančio fluorido koncentracija pastebėta“, – pasakojo tyrimo bendraautorė Derbio universiteto Jungtinėje Karalystėje profesorė, dr. Laura Chan.

Taip greičiausiai yra dėl skirtingų augalo dalių, naudojamų pigesnei ir brangesnei arbatai pagaminti, taip pat dėl skirtingų derliaus nuėmimo būdų.

Per didelis fluorido kiekis gali pakenkti dantims, kaulams, sąnariams, o pasninkaujant jo pasisavinama dar daugiau.

Pirolizidino alkaloidai

2015 metų lapkričio žurnale „Food Chemistry“ buvo paskelbti tyrimo, kurio metu tirti 44 žolelių arbatų, skirtų kūdikiams, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims, pavyzdžiai, duomenys.

38 arbatose, tai yra, net 86 procentuose tirtų pavyzdžių, buvo rasta pirolizidino alkaloidų – toksinų, kuriuos gamina kai kurie žydintys augalai, ir kurie gali sukelti kepenų vėžį.

Šio tyrimo rezultatai ypač svarbūs nėščioms ir krūtimi maitinančioms mamoms, nes šias medžiagas galima perduoti vaisiui ar kūdikiui, kuriuos dėl mažo kūno svorio pirolizidino alkaloidai gali labiau pažeisti.

Tad kaip gurkšnoti arbatą nepakenkiant sau?

1. Arbatą plikykite mažiau nei tris minutes. Be to, kaip siūlo Albertos universiteto, esančio Edmontone, Kanadoje, medicinos daktaras Gerry Schwarfenbergas, vienas iš tyrėjų, 2013 metais tyrusių, kiek arbatose yra sunkiųjų metalų, venkite arbatos iš labiau užterštų regionų, tokių kaip Kinija, Indija, Šri Lanka.

„Arbatoje iš Kinijos yra daug švino ir aliuminio, greičiausiai dėl dirvožemio, kuris užsiteršia deginant anglis“, – pastebėjo daktaras.

Išbandykite baltą arbatą – jos lapeliai, anot mokslininko, yra jaunesni, todėl spėja mažiau sugerti sunkiųjų metalų.

Arbatą patiekite stikliniame, o ne porceliano puodelyje, kurio glazūroje gali būti švino. Galite sumažinti sunkiųjų metalų pavojų ir pakankamai naudodami pagrindinius mineralus bei vitaminą D.

2. Užuot gėrę arbatą iš pakelio ar citrininę arbatą, rinkitės plikomą.

Citininė arbata pakeliuose dažniausiai yra prastesnės kokybės, nei plikoma. Taip teigia mokslų daktarė Magdalena Jeszka-Skowron, dirbati Poznanės Technologijų universitete, Lenkijoje, kuri yra viena iš tyrėjų, tyrusių citrininę arbatą.

Arbatą pakeliuose plikykite trumpiau. Taip gausite mažiau toksiškų metalų.

Citrinos į gėrimą įdėkite tik išėmę lapelius ar arbatos pakelį. Kitaip, į tebeplikomą arbatą pridėjus citrinos, jos pH tampa žemesnis, dėl to daugiau pavojingų metalų išsiskiria į gėrimą.

3. Norint sumažinti fluorido kiekį, arbatą plikykite trumpiau. Jeigu per dieną išgeriate daugiau nei keturis puodelius arbatos, rinkitės brangesnes jos rūšis.

„Jeigu norite sumažinti suvartojamą fluorido kiekį, vartokite plikomą arbatą“ – siūlo L.Chan. Norėdami sumažinti įsisavinamo fluorido kiekį, negerkite arbatos būdami tuščiu skrandžiu.

4. Gerkite įvairias arbatas, neapsiribokite viena rūšimi ir vieno gamintojo produktais. Pavyzdžiui, negerkite vienos pipirmėčių arbatos rūšies iš vieno gamintojo, rinkitės skirtingas arbatos rūšis, gaminamas skirtingose įmonėse.

Taip patarė mokslų daktaras Tillas Beuerle, dirbantis Braunšveigo technologijų universitete ir atlikęs tyrimą apie pirolizidino alkaloidus arbatose.

Anot mokslininko, iš arbatžolių, kuriose gausu toksinų, pavojingiausia šiuo metu yra Siauralapio raibsteglio (rooibos) abrata. Truputį mažiau nuodingų medžiagų turi pipirmėčių, ramunėlių ir kitos žolelių arbatos, tokios kaip paprastojo pankolio ir jų mišiniai.

Pavojingos yra ir juodosios arbatos. Tačiau grėsmės nenustatyta grynai vaisinėse arbatose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.