Štai kodėl nereikėtų gerti kavos, kai jūsų skrandis – tuščias

Kas ryte pirmiausia patenka į jūsų skrandį –  vanduo, arbata, kava? Jeigu vos tik pakirdę iš lovos kas rytą stveriate puodelį kavos, ilgainiui šis įprotis gali pridaryti rimtos žalos. Sužinokite, ką daryti, kad galėtumėte rytais mėgautis kava nekenkdami savo sveikatai.

Sužinokite, kaip rytais mėgautis kava nekenkiant sveikatai.<br>123rf nuotr.
Sužinokite, kaip rytais mėgautis kava nekenkiant sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2019, 6:13 PM

Nėra jokių abejonių, kad kavos gėrimas gali būti ne tik malonus, bet ir naudingas ryto ritualas.

Kavoje yra daug antioksidantų, ypač vertinama chlorogeno rūgštis, kurios yra ir kai kuriuose vaisiuose. Tyrimai parodė, kad dėl to kava gali padėti išvengti daugybės lėtinių sveikatos problemų, tarp kurių – ir storosios žarnos vėžys.

Kita vertus, taip pat pastebėta, kad tos pačios medžiagos gali turėti neigiamo poveikio, ypač jeigu kava geriama prieš maistą, kai skrandis yra tuščias.

Išgėrus vos puodelį, skrandyje išsiskiria druskos rūgštis, kuri reikalinga maistui virškinti. Kadangi virškinti dar nėra ko, o druskos rūgštis neturi ką veikti, ji ima graužti skrandžio gleivinę.

Kavos gėrimo ritualui kartojantis diena dienon, druskos rūgšties nesugeba neutralizuoti ir suvalgytas maistas, tad rūgštis toliau dirba savo ardomąjį darbą, kol galiausiai sukelia skrandžio gleivinės uždegimą – skrandžio opos pranašą.

Tačiau kava pavojinga ne tik tuo, kad padidina druskų kiekį, dėl kurio vėliau gali išsivystyti ir kitos virškinamojo trakto ligos. Ji padidina ir kortizolio kiekį, ir tai padaro labai greitai. Organizmui reikia daug laiko, kad jį sureguliuotų. Šis hormonas kontroliuoja mūsų biologinį laikrodį ir budrumą.

Tad ką daryti? Patartina negerti kavos per pirmąją valandą, kai atsikėlėte. Arba prieš geriant kavą suvalgyti nors riekelę duonos.

Ir galiausiai – jeigu neturite laiko ryte laukti, kol praeis pirmoji valanda, ir negalite pradėti dienos be kavos, imkitės paties paprasčiausio metodo – į puodelį kavos įpilkite pieno. Ir mėgaukitės prasidedančia diena!

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų sausio 15 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.