Dviejų prieskonių duetas daro stebuklus

Ar mėgstate patiekalus gardinti ciberžole ir juodaisiais pipirais? Jeigu taip, savo organizmui suteikiate puikią apsaugą nuo gausybės ligų ir antsvorio. Tad pats laikas pamėgti šiuos puikius prieskonius.

Dažniau gardinkite savo patiekalus ciberžole ir juodaisiais pipirais.<br>123rf nuotr.
Dažniau gardinkite savo patiekalus ciberžole ir juodaisiais pipirais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 6:40 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:50 PM

Apie ciberžolės galias mokslininkai kalba jau ne vienerius metus. Gausūs tyrimai patvirtino, kad šis ryškiai geltonos spalvos prieskonis yra labai galingas antioksidantas ir uždegimo slopintojas.

Kurkuminas, esantis ciberžolėje, atitolina ligas ir senatvę. Taip pat pastebėta, kad ciberžolė veiksmingai kovoja su mikrobais, grybeliu.

Bet labiausiai visus domina tai, kad kurkuminas turi priešvėžinio poveikio.

Nepaisant tokio plataus ciberžolės veikimo spektro, organizmas negali pilnai pasisavinti veikliosios medžiagos – kurkumino. Tačiau paaiškėjo įdomus faktas: kai ciberžolė vartojama su juodaisiais pipirais, jie padidina kurkumino pasisavinimą 200 proc., rašo healthyfoodhouse.com.

Mičigano universieto (JAV) mokslininkai teigia, kad šis mišinys gali apsaugoti nuo krūties vėžio ir dar daugiau – netgi padėti juo sergančioms. Rezultatai, kuriuos paskelbė „Breast Cancer Research and Treatment Journal“, rodo, kad juodųjų pipirų ir ciberžolės duetas turi poveikio vėžinėms ląstelėms.

Ciberžolės ir juodųjų pipirų derinys naudingas ir kitose srityse.

Svorio kontrolė. Ciberžolės ir juodųjų pipirų kombinacija gali padėti efektyviai mažinti kūno svorį. Juoduosiuose pipiruose yra piperino – jis skatina medžiagų apykaitą ir verčia sudeginti daugiau kalorijų. Kai kurios studijos parodė, kad šis prieskonių derinys padeda anksčiau pajusti sotumo jausmą – kitaip tariant, jis slopina apetitą.

Malšina uždegimą ir skausmą. Kurkuminas ir piperinas stabdo medžiagų, sukeliančių uždegimą, poveikį.

Jei kamuoja liūdna nuotaika. Tos pačios medžiagos veikia ir kaip galingi antidepresantai – jos padidina dopamino ir serotonino kiekį smegenyse.

Kaip naudoti šiuos prieskonius?

Skaninkite jais įvairiausius patiekalus, daržovių kokteilius ir glotnučius.

Kitas būdas – tiesiog vartoti šiuos priekonius. Sumaišykite pusę arbatinio šaukštelio ciberžolės ir ketvirtadalį šaukštelio juodųjų pipirų, dėkite šį mišinį į burną ir užgerkite šiek tiek vandens. Kartokite tai du kartus per dieną – ryte ir vakare.

Tačiau nereikėtų vartoti šio dueto, jei kamuoja kokios nors lėtinės ligos paūmėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.