Aitriųjų paprikų kolekcininkė tiki: šie augalai saugo nuo vėžio

Aitriosios paprikos ne tik labai gražios – jos įtrauktos ir į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką, LRT radijui sakė kolekcininkė Ina Lenkaitienė, auginanti beveik pusšimtį aitriųjų paprikų.

Aitriosios paprikos.<br>123rf nuotr.
Aitriosios paprikos.<br>123rf nuotr.
Aitriosios paprikos.<br>123rf nuotr.
Aitriosios paprikos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arvydas Urba, lrt.lt

Feb 15, 2016, 12:59 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:20 AM

Jos teigimu, šie augalai turi daug vitaminų bei veikliųjų medžiagų, apsaugančių nuo vėžio, diabeto, skrandžio opų bei kitų ligų.

– Paprikos kaip agrokultūra auginamos jau 6 tūkst. metų. Jų tėvynė – Centrinė ir Pietų Amerika, kur paprikos auginamos kaip daugiametės kultūros. Europoje paprikos siejamos su Vengrija, o Segedo regionas, kur jų užauginama daugiausia, kartais dar vadinamas paprikų sostine. O kaip Jūs susidomėjote aitriosiomis paprikomis?

– Paprikas pradėjau auginti pamačiusi, kokios jos gražios, dekoratyvios. Dar sužinojau, kad aitrioji paprika įtraukta į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką.

– Kuo aitriosios paprikos naudingos?

– Paprikos turi labai daug kapsaicino – tai antibakterinė, malšinanti skausmą, mažinanti blogąjį cholesterolį ir nuo vėžio bei diabeto sauganti medžiaga. Aitriosiose paprikose gausu vitamino C – 100 g paprikos yra apie 143 mg vitamino C, kas atitinka 240 proc. dienos normos. Nemažai vitaminų A ir B.

Kas valgo paprastą aitriąją papriką, paprastai neserga skrandžio opos ligomis. Bet jei jau yra opa, valgyti nepatariama. Aitrioji paprika degina tik burnos gleivinę, bet nedegina skrandžio gleivinės.

– Vadinasi, užtektų paprastos paprikos? Tačiau Jūs auginate beveik pusšimtį įvairiausių rūšių.

– Auginu, nes jos labai gražios ir įdomios. Paprikų aštrumas matuojamas pagal Scoville`o skalę. Pati aštriausia paprika – „Trinidado skorpionas“, kuri turi 1,5 mln. karščio vienetų. O saldžioji paprika neturi nė vieno. „Trinidado skorpionas“ yra auginamas tik Trinidado saloje, o žmonės prie jo prieina su specialiais drabužiais ir kaukėmis. Iš jo gaminamos pipirinės dujos.

– O kokia įspūdingiausia jūsų kolekcijos paprika?

– Stipriausia – „Red Savina“, ji turi apie 350 tūkst. karščio vienetų.

– Penkis kartus silpnesnė negu „Trinidado skorpionas“?

– Taip.

– Ar ją taip pat reikia skinti su pirštinėmis? Valgyti jau turbūt negalima?

– Valgyti galima, tik reikia nulupti odelę ir išvalyti sėklas, nes jos yra aštriausios. Apskritai siūlyčiau aitriąją papriką pjaustyti mūvint pirštines – pati kartą pjausčiau be pirštinių, o paskui visą naktį mirkiau rankas šalto vandens vonelėje, nes jos degė.

– Ar lengva auginti aitriąsias paprikas? Kokių sąlygų joms reikia?

– Aitriąsias paprikas galima auginti visus metus ant palangės, terasoje, balkone. Taigi nereikia net daržo. Visada pravartu turėti bent porą vazonėlių. Be to, jos labai gražios ir dekoratyvios.

– Nuo ko pradėti nusprendus jas auginti?

– Mėgėjams patarčiau rinktis ne pačias aštriausias. Tai būtų adžika, Cahalapos aitrioji paprika, Kajeno paprika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.