Kaip suprasti, ar mėsa dar tinkama vartoti?

Ar galima pasikliauti vien kvapu, aiškinantis, ar šaldytuve palikta mėsa dar nėra sugedusi? Kas dar parodo, kad mėsa jau nebetinkama vartoti? Ar tinkamai parinkta virimo temperatūra nužudo mėsą gadinančias bakterijas?

Ar mėsa dar tinkama vartoti, galima suprasti ne tik pagal kvapą.<br>123rf nuotr.
Ar mėsa dar tinkama vartoti, galima suprasti ne tik pagal kvapą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 6:21 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 2:26 AM

Pasikeitęs mėsos kvapas yra vienas iš sugedusios mėsos simptomų, tačiau tai – ne vienintelis ženklas, parodantis, kad jos geriau nebevalgyti.

Dviejų rūšių bakterijos

Jeigu mėsa dvokia neįprastai aitriai, ją išmesdami pasielgsite teisingai. Tačiau netgi jeigu jos kvapas yra įprastas, mėsa gali būti jau nebetinkama vartoti.

Kai kurių rūšių mėsa jūsų nesusargdins net ir kiek pagedusi, jeigu tik bus tinkamai termiškai apdorota. Bet vargu, ar verta ją valgyti, net ir žinant, kad tokia mėsa nepadarys didelės žalos sveikatai.

Mėsa yra puiki terpė bakterijoms ir grybeliams veistis ir netinkamai vartojama ji gali pakenkti sveikatai.

Kaip interneto puslapiui „Mother Earth News“ teigė JAV žemės ūkio departamento atstovė Marianne Gravely, mėsą paveikia dviejų rūšių bakterijos: patogeninės, dėl kurių apsinuodijame maistu, ir gedimą lemiančios bakterijos, kurios veisiasi net ir žemoje temperatūroje. Jos gadina mėsą, lemia nemalonų jos kvapą, sudėtį ir skonį.

Jeigu jūsų mėsą užkrėtė pastarosios bakterijos, jūsų nosis greičiausiai jus perspės prie jos nesiliesti.

Tačiau M.Gravely įspėjo, kad patogeninės bakterijos gali sparčiai veistis nuo +5 iki +60 C laipsnių temperatūroje ir jūsų juslės jų sukeltos žalos nepajus.

Kiek laiko galima vartoti?

Jeigu nerimaujate, ar mėsa nesukels pavojaus jūsų sveikatai, neužtenka vien ją pauostyti prieš valgant. Svarbu žinoti, kad mėsą reikia ir teisingai laikyti bei ruošti.

Ar mėsa nesugedusi, vis pirma galima spręsti pagal tai, kiek laiko ji praleido šaldytuve. Žemesnė nei +5 Celcijaus laipsnių temperatūra tik sulėtina bakterijų dauginimąsi, bet visiškai to nesustabdo.

Kiek laiko visiškai atitirpdytą žalią mėsą galima valgyti, JAV Sveikatos departamentas rekomenduoja spręsti, atsižvelgiant į jos rūšį.

Termiškai neapdorotą mėsą, tokią kaip faršas, paukštiena ar jūros gėrybės, galima vartoti 1-2 dienas. O žali kepsniai, didkepsniai, žlėgtainiai, šonkauliukai, išpjovos, gali būti laikomi šaldytuve 3-5 dienas.

Termiškai apdorota mėsa, paukštiena ir jūros gėrybės bus tinkamos vartoti 3-4 dienas.

Bet kokią mėsą bus saugu vartoti beveik neribotą laiką ir kone metus ji nepraras skoninių savybių, jei bus laikoma užšaldyta.

Mažiau tikėtina, kad E.coli bakterijomis bus užkrėsta šviežiai pas mėsininką sumalta mėsa, arba ta, kurią susimalėte patys namuose iš turėto gabalo, nei ta kurią įsigijote maisto prekių parduotuvėje, supakuotą vakuuminėje pakuotėje, nes toks faršas neretai būna pagamintas iš skirtingų gyvūnų skerdienos.

Svarbu tinkamai paruošti

Net jeigu ir mėsa laikoma teisingai, prieš valgant ją vis tiek būtina teisingai paruošti. Tik taip išvengsite apsinuodijimo maistu.

Netinkamai paruoštoje mėsoje greitai dauginasi bakterijos, todėl ją valgyti tampa nesaugu.

Prieš ruošdami mėsą ir po to nusiplaukite rankas. Niekada mėsos nelaikykite kambario temperatūroje – geriau pasinaudokite šaldytuvu, kad išvengtumėte pavojingos zonos, kurioje bakterijos greitai dauginasi.

Jeigu mėsą laikėte tinkamomis sąlygomis, ją kepkite tik gerai įkaitinę kepimo indą, kad vidinė temperatūra būtų ne žemesnė, kaip +70 C laipsnių. Tik taip išnaikinsite visas kenksmingus mikrobus.

Vėžiagyviai gali būti pavojingi

Knygos „Kaip teisingai gaminti“ autorius Haroldas McGee, pažymi, kad viso mėsos gabalo viduje paprastai bakterijų nebūna.

Tačiau jų gali būti susmulkintoje mėsoje. Taigi, galite patiekti ir žalią mėsą, jeigu tinkamai apdorojote jos paviršių, nesujaudindami dėl žalingų bakterijų.

Vėžiagyviuose gali būti pavojingų virusų, kurių aukšta temperatūra nesunaikina, todėl juos reikia laikyti ir ruošti atsakingai. Kambario temperatūros vėžiagyvius reikia suvartoti greitai.

Ką parodo spalva?

Jeigu mėsa, kurią ruošiates valgyti, laikyta netinkamai arba per ilgai, pažiūrėkite, ar ji vis dar tinkamos spalvos.

Spalvos pokyčiai gali signalizuoti, kad ji sugedo, tačiau nublukimas ar patamsėjimas dar nereiškia, kad ji pavojinga.

Žalios dėmės reiškia, kad mėsos valgyti nebegalima. Gleivės ant paviršiaus ar tąsi oda yra gendančios mėsos ženklai.

Jeigu ant mėsos pastebėjote šiuos nerimą keliančius ženklus, tai gali reikšti, kad mėsoje daug gedimo bakterijų, todėl tinkamiausias mėsos vartojimo laikas jau praėjo. Vadinasi, net ir teisingai paruošta mėsa gali nebebūti skani.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?