Kada gerti juodąją ar žaliąją, o kada mėgautis baltąja arbata

Skleidžianti šilumą ir kvepianti arbata siejama su ypatingais ritualais ir geriama jau beveik penkis tūkstančius metų. Tokiose šalyse kaip Indija, Kinija, Japonija ar Anglija šis gėrimas užima itin svarbią vietą jų kultūroje.

Įvairiausiomis arbatomis mėgaukitės visą dieną, svarbiausia – neplikykite jų tik ką užvirusiu vandeniu ir nelaikykite per ilgai įmerktų arbatžolių.<br>123rf nuotr.
Įvairiausiomis arbatomis mėgaukitės visą dieną, svarbiausia – neplikykite jų tik ką užvirusiu vandeniu ir nelaikykite per ilgai įmerktų arbatžolių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 9:57 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:55 PM

Prekybos tinklo „IKI“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen atskleidžia, kaip tinkamai paruošti arbatą bei pataria, kada ir kokią jos rūšį reikėtų rinktis.

Prekybos tinklo duomenys parodė, kad šiemet sausio–vasario mėnesiais, lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, arbatos praduodama net 17 proc. daugiau. Populiariausia – juodoji, kuri sudaro beveik pusę visų arbatų pardavimų, antroje vietoje pagal tautiečių pomėgius – vaisinė arbata.

Lyginant vasaros ir žiemos pardavimus, pastebėta, kad šaltuoju metų laikotarpiu arbatos nuperkama net trečdaliu daugiau. Anot prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės, prie to gali prisidėti ir tai, kad vasarą žmonės labiau linkę gerti savo pačių užaugintų žolelių arbatas.

Žvali dienos pradžia su juodąja arbata

Dieną geriausia pradėti su juodosios arbatos puodeliu, kadangi iš visų šio gėrimo rūšių pastaroji turi daugiausiai kofeino, kuris kaip mat gali jus pažadinti ir suteikti jėgų naujos dienos pradžiai.

Anot A.Rasmussen, šis karštasis gėrimas yra sodrus, kaštoninės tamsios spalvos, stiprus, idealiai tinkantis pusryčiams: „Juodoji arbata puikiai dera su šlakeliu pieno ar griežinėliu citrinos, nuo kurių keičiasi arbatos skonis, kvapas, tačiau savo stiprumo ir poveikio ji nepraranda.“

Kulinarė primena, kad šios rūšies arbatą reikia užpilti 85–95 laipsnių temperatūros vandeniu. Taip pat norintiems subtilesnio skonio ar stipresnio rytinio žadintuvo ji siūlo arbatą pagardinti keliais žirneliais juodųjų pipirų bei gvazdikėliais, o tiems, kas mėgsta iššūkius – puikiai tiks dar ir mažas žiupsnelis maltos aitriosios paprikos.

Kodėl žalioji arbata puikiai tinka priešpiečiams?

Nors iš visų rūšių arbatų žalioji pasižymi ypač švelniu skoniu ir turi mažiausiai kofeino, ji tonizuoja kur kas veiksmingiau už juodąją, o poveikio trukme pranoksta netgi kavą. Tad, jei jau atėjo priešpiečių metas, o akys vis dar nepilnai atmerktos – pastaroji jus tikrai pažadins.

Maisto ekspertė pabrėžia, kad ruošiant žaliąją arbatą nereikėtų jos lapelių laikyti vandenyje ilgiau nei 5 minutes, nes gėrimas gali apkarsti. Taip pat itin svarbi ir vandens temperatūra, ji turi būti apie 75–85 laipsnių.

„Nebijokite dažniau eksperimentuoti su žaliosios arbatos skoniais, jūs patys lengvai galite ją pagardinti norimais ingredientais. Pavyzdžiui, galite išbandyti tokį receptą: 50 g birios žaliosios arbatos, 3 arbat. šaukštelius džiovintų apelsinų žievelių, 3 arbat. šaukštelius malto cinamono sumaišykite ir turėsite gardų arbatos mišinį, kurio užteks net savaitei“, – išbandyti siūlo maisto ekspertė.

Jei vakare norisi atsipūsti

Tyrinėjantiems arbatų pasaulį ir ieškantiems sau skaniausios, verta pradėti nuo baltosios. Senovės Kinijoje ji buvo vadinama nemirtingumo eliksyru, o dabar – švelniu, malonaus aromato gėrimu, dvelkiančiu ramybe ir gaiva.

Kai už lango pamažu pradeda temti, baigiasi darbo diena, ši arbata gali puikiai atpalaiduoti ir nuraminti.

„Paruošti ją labai paprasta: užplikyta 80 laipsnių karščio vandeniu, baltoji arbata nepakeis skonio savybių, net jei arbatžoles vandenyje palaikysite ilgiau. Dėl savo lengvumo ir švelnumo ji tinka su įvairiais ingredientais.

Jei turite 50 g birių arbatžolių, į jas įdėkite 3 arbat. šaukštelius džiovintų spanguolių, 3 arbat. šaukštelius džiovintų aviečių, 3 arbat. šaukštelius džiovintų ramunėlių žiedų, 1 arbat. šaukštelį maltos vanilės. Viską sumaišykite, vieną šaukštelį mišinio įdėkite į puodelį, užpilkite karštu vandeniu ir skanaukite“, – baltosios arbatos receptu pasidalino A.Rasmussen.

Įvairiausiomis arbatomis mėgaukitės visą dieną, svarbiausia – neplikykite jų tik ką užvirusiu vandeniu ir nelaikykite per ilgai įmerktų arbatžolių. Jei viską padarysite tinkamai – šis karštas gėrimas gali tapti įkvepiančia, malonia ceremonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?