Norite būti liekni? Dietos jums nepadės

Kai gavau pasiūlymą parašyti apie dietologą Pierre'ą Dukaną, nieko apie jį nežinojau.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-29 14:00, atnaujinta 2017-06-06 02:37

Tik iš pagarbių kolegių atsiliepimų, tokių kaip „tai tas žinomos dietos kūrėjas“, supratau, kad bandantiems sulieknėti žmonėms jis dovanoja viltį pagaliau atsikratyti antsvorio.

Pradėjusi rengtis pokalbiui su dietologu nustebau – kiek daug pasaulyje prikurta įvairiausių dietų: Kremliaus, japoniška, grikių, kefyro, Laimos Vaikulės ir net kavos, vyno ar alaus! Visų nė neišvardysi, tačiau apie jas smulkiai žino daugybė žmonių, nuolat besistengiančių numesti svorio.

Aš niekada netikėjau dietomis. Kiek teko girdėti, visos jos veiksmingos trumpai. Staigiai sulieknėjus kilogramai taip pat greitai grįždavo, kartais prigriebdami į kompaniją dar kelis papildomus.

Su tuo susidūrė daugybė irenų, tomų, virginijų, gediminų, monikų ir sigitų.

Visi šie žmonės iš pradžių priblokšdavo aplinkinius pasikeitusia išvaizda – kartais net perpus sumažėjusiomis apimtimis, nauju aprangos stiliumi ir iš laimės švytinčiu veidu, o po pusmečio vėl atrodydavo tokie pat putlūs ir todėl nelaimingi.

Interviu metu ponas P.Dukanas paaiškino, kodėl laikantis įvairių dietų ištinka vadinamasis „jo jo“ efektas, kai numesti  kilogramai grįžta.

Pasak dietologo, mūsų kūnas sukurtas taip, kad išgyventume ne dabartinėmis sąlygomis, o tokiomis, su kokiomis susidurdavo mūsų protėviai prieš 20 tūkstančių metų.

Anuomet riebalai buvo svarbi išgyvenimo sąlyga. Jeigu jų nebūdavo, kaip nors susižalojusiam žmogui grėsdavo mirtis. Štai kodėl net ir dabar, numetus svorio, visas organizmas prisitaiko dirbti tokiu režimu, kad vėl sukauptų prarastus riebalus.

Visada maniau, kad norint sulieknėti dietos nepadės. Būtina pakeisti gyvenimo būdą.

Tai patvirtino daugybė istorijų, kai žmonės ne tik sėkmingai atsikratydavo didžiulio antsvorio, bet ir nesusigrąžindavo prarastų kilogramų.

Visi jie sulieknėjo, nes iš esmės pakeitė gyvenimą ir mąstymą.

Jie sumažino vakarėlių ir išgeriamo alkoholio, kuris skatina geisti nesveikų užkandžių, kiekį, saldžius gėrimus pakeitė vandeniu, pradėjo dažniau valgį ruošti namuose, užuot ėję į kavines, įsigijo šunį, susirado naują prasmingą veiklą, naujų draugų ar net naują meilę.

P.Dukanas, kuris teigia, kad laikantis jo dietos „jo jo“ efekto nebus, tvirtina tą patį: reikia ne riboti maistą ir nuolat vaikščioti alkanam bei nelaimingam, o keisti gyvenimo būdą.

Kaip tik todėl jis sakė savo dietą sudėliojęs taip, kad žmonės ne tik numestų svorio, bet ir įprastų gyventi kitaip. Tik tai leis  nesustambėti vėl.

Dietologas siūlo išmokti valgyti renkantis produktus sąmoningai, netingėti ruošti maistą patiems, nes tik tada tiksliai žinosite, ką valgote, daug judėti – mažiausiai 20 min. per dieną vaikščioti, visada rinktis laiptus – ne liftą ir, svarbiausia, mėgautis gyvenimu, daryti tai, kas teikia džiaugsmą, nes stresas kelia norą be saiko valgyti.

Aš dar pridėčiau: jeigu norite sulieknėti, reikia išmokti mylėti maistą, mėgautis juo, valgant iš lėto, stengiantis pajusti kiekvieno kąsnio skonį, o ne paskubomis kimšti tai, kas lėkštėje, viską paslėpus po majonezu, kečupu ar kitais padažais.

Išmokite įsiklausyti į kūną, pojūčius ir paklauskite savęs, ar tikrai reikia papildomos porcijos. O gal jau esate sotūs?

Kartais nesustambėti motyvuoja ir keisti, kiek juokingi būdai. Viena mano bičiulė internete susirado, atsispausdino ir ant šaldytuvo durelių prikabino storiausios planetos moters nuotrauką. Sakė, kai užeina noras užkandžiauti, žvilgsnis į tą nuotrauką veikia ne prasčiau nei spyna ant šaldytuvo.

Ir dar – neieškokite pasiteisinimų, tokių kaip: „Antsvoris man įgimtas – visi mano šeimoje buvo apvalūs“, „Mano lėta medžiagų apykaita“ arba „Iškepiau gardų pyragą. Šeimos nariai tik truputį paragavo, daugiau nevalgo. Negi išmesi ar lauksi, kol suges? Verčiau suvalgysiu.“

Nesvarbu, ar metate svorį, ar ketinate keisti darbą, rasti prasmingesnę veiklą, įgyvendinti svajonę – būtina veikti, o ne ieškoti priežasčių ko nors nedaryti.

Jeigu patikėsite savimi, būsite tiesiog pasmerkti sėkmei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.