Tad ar gali sumuštinis būti visaverčiu ir maistingu maistu, tinkamu mėgautis dažniau?
Gydytoja dietologė, valgymo įpročių koregavimo centro Valgymas.lt vadovė Lina Barauskienė įsitikinusi, kad taip. Svarbiausia – neprarasti saiko nei juos valgant, nei tepant.
Trys pagrindiniai principai
„Iš praktikos galiu pasakyti, kad sumuštinis yra dažnas patiekalas ant lietuvių stalo. Dažnai žmonės juos valgo net ne po vieną kartą per dieną. Tad tikrai norėtųsi, kad šitas patiekalas būtų skanesnis ir naudingesnis sveikatai“, – teigė L.Barauskienė.
Norintiems susitepti sveiką sumuštinį visų pirma reikėtų sužinoti, kas yra sveika mityba.
„Sveika mityba remiasi trimis pagrindiniais principais: ji turi būti subalansuota, įvairi ir saikinga. Nuo savęs pridėsiu: ir skani. Taikant šiuos principus visuose gaminamuose patiekaluose, patikėkite, bet kurį patiekalą galima padaryti sveiku. Netgi sumuštinį, kurio visi taip bijo“, – žadėjo dietologė.
Sumuštiniui sutepti užtenka dviejų sudedamųjų dalių: duonos ir dar ko nors. Pašnekovė šyptelėjo: netgi duona, ištrinta česnaku tam tikra prasme jau irgi yra sumuštinis.
Žinoma, norint skanaus sumuštinio reikėtų mažiausiai trijų ingredientų: duonos, kuri yra pagrindas, įdaro ir padažo. Visas šias sudedamąsias dalis L.Barauskienė aptarė atskirai.
Duona
Geriausia, pasak L.Barauskienės, rinktis sveikatai naudingą duoną. Tokia būtų pilnagrūdė duona.
„Tamsi ruginė duona visada bus maistingesnė. Bet nesuklysit pasirinkę ir šviesią, kadangi, kaip sakiau, vienas iš sveikos mitybos principų – įvairovė“, – paaiškino dietologė.
Svarbiausia pasirinkto produkto nesugadinti, tarkime, kepdami jį riebaluose. Verčiau duoną ne kepti, bet paskrudinti. Toks duonos apdorojimo būdas padės išgauti jos aromatą ir skonį.
Įdaras
L.Barauskienė patarė rinktis ne mėsišką sumuštinio įdarą, nes mėsos mes suvalgome ir taip daug. Juolab, kad alternatyvų tikrai yra.
„Rekomenduoju rinktis daržoves, nesvarbu, kokiu pavidalu: trintas, virtas ar garintas. Aišku, geriausia, jei jos būtų šviežios. Taip pat nesuklysite pasirinkę jūrų gėrybes, žuvį, liesesnius pieno produktus“, – vardijo mitybos specialistė.
Įvairios užtepėlės iš daržovių, alyvuogių, humuso, kuris dabar darosi labai populiarus, netgi burokėlių – taip pat yra idealus sumuštinio įdaras.
Padažas
L.Barauskienė patarė visų pirma savęs paklausti, ar tikrai sumuštiniui padažas reikalingas.
„Žinau, kad padažas gali bet kokį sumuštinį padaryti labai skaniu, bet reikėtų tiesiog sustoti ir pagalvoti, ar tikrai reikėtų dėti ant sumuštinio majonezo arba aliejaus. Galbūt užteks to, ko jau yra“, – rekomendavo dietologė.
Jeigu vis dėlto padažo norisi, L.Barauskienė siūlė jį pasigaminti, tarkime, iš garstyčių.
„Niekada nesuklysite pasirinkę ir, pavyzdžiui, citrinos sultis ar avokadą. Avokadas galėtų būti ir kaip įdaras, ir kaip padažas“, – paaiškino gydytoja.
O norintiems išties puikaus sumuštinio verta nepamiršti ir prieskoninių žolelių, kurios jį padarys kvapnesniu ir skanesniu bei papildys svarbiomis maistinėmis medžiagomis.