Kaip atsikratyti įpročio valgyti naktimis?

Daugelis mūsų turime įprotį vakarais, prieš pat miegą, lįsti į šaldytuvą ir ieškoti ko nors valgomo. Arba dar blogiau – vidury nakties ruošti sau gausius ir sočius naktipiečius.

Mėgstantys naktines puotas negali užmigti tol, kol nenumalšina alkio.<br>123rf nuotr.
Mėgstantys naktines puotas negali užmigti tol, kol nenumalšina alkio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 7:00 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 12:19 PM

Toks elgesys ne tik trikdo gerą poilsį, bet ir labai kenkia figūrai. Todėl būtina pažaboti savo aistrą vėlyvoms puotoms.

Atsikratyti tokio kenksmingo įpročio, kaip persivalgymas naktimis, įmanoma net ir minimaliomis pastangomis, jeigu į savo racioną įtrauksite daugiau baltyminių produktų ir paliksite desertus.

Be to, poreikį valgyti naktimis padės užmiršti valgymas pamažu, saikingai.

Kalti hormonai?

Psichologai įsitikinę, kad įprotis valgyti naktimis atsiranda dėl valgymo sutrikimų arba naktinio persivalgymo sindromo.

Praėjusio šimtmečio viduryje pirmąkart buvo paskelbta mintis apie tai, kad tokį elgesį lemia hormonų sutrikimai, rašo interneto portalas domashniy.ru.

Tai yra, naktimis sotumo jausmo ir miego hormonų lygis turi būti pasiekę aukščiausią lygį. Todėl tie, kurie valgo saikingai ir tinkamu metu, naktimis gali miegoti ramiai.

Tačiau mėgstantys naktines puotas negali užmigti tol, kol nenumalšina alkio. Vadinasi, dėl visko kaltos žmogaus organizme vykstančios paprasčiausios cheminės reakcijos, sukeliančios valgymo sutrikimus.

Padėtį dar labiau apsunkina tai, kad naktimis žmonės dažniausiai mėgsta užkandžius, pagamintus iš saldžių, miltinių produktų arba dešros.

Todėl organizme daugiau išsiskiria serotonino – laimės hormono, padedančio užmigti tik po įprastais tapusių sočių naktipiečių. Pasistiprinęs, sotus ir nurimęs žmogus užmiega, bet atsibudusį jį kamuoja kaltės jausmas ir rėmuo.

„Suvalgo“ problemas

Be hormonų sutrikimų naktinio alkio priepolius gali išprovokuoti emocinė įtampa ir stresas.

Nemažai žmonių įprato visas savo problemas malšinti valgydami. Tačiau dėl to ne tik prisikaupia dar daugiau neigiamų emocijų, bet ir prisideda papildomi kilogramai bei įvairios sveikatos problemos. Taigi atsiranda nutukimas ir abejingumas arba neigiamas gyvenimo vertinimas.

Kodėl svarbūs pusryčiai?

Dažniausiai mėgstantys pavalgyti naktimis neturi įpročio pusryčiauti. Tačiau jeigu norite pakeisti savo gyvenimo būdą, teks valgyti ir rytais.

Juk būtent visaverčiai pusryčiai yra sveikos mitybos pamatas. Per juos turėtume gauti daugiau kaip trečdalį dienos kalorijų.

Pačiu naudingiausiu pusryčių patiekalu laikoma košė, kurioje yra teigiamai virškinimo sistemą veikiančių skaidulų. Be to, košę galima praturtinti vitaminais, pridėjus į ją medaus, džiovintų vaisių ar riešutų.

Naudingi ir baltymai

Pasistenkite kuo daugiau valgyti ir gausiai baltymais praturtintų produktų. Tokie yra kalakutiena, vištienos krūtinėlė, neriebi mėsa, žuvis, pieno produktai.

Šie produktai ypač naudingi todėl, kad be baltymų juose yra triptofano, kuris gali virsti miego ar džiaugsmo hormonais.

Tokiu būdu galėsite ne tik normalizuoti hormonų lygį, bet kartu kovoti su stresu ir idealiai paruošti savo organizmą nakčiai.

Ką dar svarbu prisiminti?

Tinkamai maitinkitės. Valgydami dažnai, bet mažomis porcijomis, atsikratysite daugybės įvairių su mityba susijusių problemų, tokių kaip persivalgymas, papildomi kilogramai ir nuolatinis alkio maistas.

Neatsisakykite desertų. Bet geriau mėgaukitės jais ne prieš miegą, o iškart po vakarienės. Ir pirmenybę teikite lengviems produktams. Pavyzdžiui, galite pasilepinti uogomis, jogurtiniais ledais, pieno kokteiliais, medumi, džiovintais vaisiais, želė, zefyrais ar riešutais.

Jeigu nesiseka užmigti, pasimėgaukite stikline neriebaus kefyro arba rūgpienio.

Alkį gerai padeda įveikti ir paprasčiausias vanduo arba nesaldus morsas.

Per dieną daugiau vartokite daugiau skysčių, o vakare prie lovos pasistatykite stiklinę su vandeniu. Jeigu vidurnaktį pajusite norą eiti link šaldytuvo, atsigėrę vandens jį numalšinsite.

Sveikam nakties miegui labai naudingi ir vakariniai pasivaikščiojimai gryname ore bei reguliari mankšta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.