Vengiate cholesterolio? Yra blogesnių produktų nei kiaušiniai

Velykos, kaip ir Kalėdos, yra dvi didžiulės šventės, dažnam keliančios baimę, kad per jas sugrius visi bandymai išlaikyti dailias kūno linijas ir maitintis sveikai.

Per Velykas svarbu ne valgyti, bet ragauti.<br>123rf nuotr.
Per Velykas svarbu ne valgyti, bet ragauti.<br>123rf nuotr.
Dietologė Lina Barauskienė įsitikinusi – kiaušinis labai geras maisto produktas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dietologė Lina Barauskienė įsitikinusi – kiaušinis labai geras maisto produktas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2016, 7:40 AM, atnaujinta May 31, 2017, 11:33 AM

Juk retuose namuose stalai nelūžta nuo valgių ir kone kiekviena šeimininkė svečius ragina valgyti, kiek telpa.

O kur dar kiaušiniai. Juk jų per Velykas tenka valgyti net ir tiems, kurie šiaip jau kiaušinių nemėgsta. Ar juos valgyti sveika?

Gerai, kad švenčiame rytais

Gydytoja dietologė Lina Barauskienė mano, kad didžiausia švenčių blogybė yra persivalgymas.

„Daug valgyti įprasta nuo senų laikų. Tiesa, anksčiau Velykų būdavo sulaukiama po 40 pasninko dienų, o tada būdavo normalu sau leisti valgyti daug ir sočiai“, – polinkio gausiai valgyti per šventes ištakas priminė specialistė.

Tačiau pastaruoju metu beveik niekas jokio pasninko nebesilaiko, jokių sunkių fizinių darbų nedirba ir Velykos tapo tiesiog dar vienu apsivalgymu. Juolab, kad šeimininkės suvažiavusius gimines nori nustebinti savo kulinarine išmone.

„Reikia nepamiršti, kad genialu yra tai, kas paprasta. Todėl patarčiau nedaryti labai riebių patiekalų, nemaišyti daug įvairiausių produktų, nesistengti paruošti ko nors labai įmantraus.

Geriau bus, jeigu žmogus kitą dieną atsikėlęs pagalvos: „Kaip gerai, kad aš nepersivalgiau ir man taip lengva!“, o ne suvalgys tris karštus patiekalus, kiaušinių ir dar kažko“, – šyptelėjo L.Barauskienė.

Pašnekovė pasidžiaugė, kad per Velykas, skirtingai nei per Kūčias, gausiausiai valgome ryte, o ne vakare. Taip valgyti yra geriausia – juk pusryčiai ir turėtų būti gausiausi.

Tad rytą galima nebijoti valgyti daugiau, bet jokiais būdais nepersivalgyti. Susėdus už gausaus stalo reikėtų ne valgyti, bet ragauti. O po to eiti pasivaikščioti, žaisti žaidimus, ridenti margučius.

Kas didina cholesterolio kiekį?

Pagrindinis Velykų patiekalas yra margutis – virtas dažytas kiaušinis. Tačiau neretai skelbiama, kad valgyti kiaušinius nesveika, nes jie didina cholesterolio kiekį kraujyje. Tad kaip yra iš tiesų?

„Bet kokios rūšies kiaušiniai yra labai geras produktas. Jų baltymai turi daugiausia biologinės vertės, palyginti su kitais baltymais, o trynys maistingiausias.

Trynyje išties yra cholesterolio, tačiau yra ir kitų gerų medžiagų. Beje, yra ir medžiagos, kuri cholesterolį mažina.

Kiaušinis tikrai labai geras produktas, ir džiugu, kad jam valgyti skirta net visa šventė.

O cholesterolio kiekį kur kas labiau didina hidrinti arba transriebalai, kurių gausu riebaluose gamintuose ir konditeriniuose patiekaluose. Taip pat mažas fizinis aktyvumas, t.y. sėdėjimas namuose ant sofos“, – paaiškino L.Barauskienė.

Taigi, jeigu kiaušinis keptas be riebalų, jis bus sveikas produktas. Bet jeigu kepdami kiaušinienę ar omletą jūs į keptuvę dedate sviesto, šoninės arba dar ką nors riebaus, tuomet, L.Barauskienės įsitikinimu, tiesiog sugadinate gerą produktą.

Ar valgyti visą kiaušinį?

Kiaušinis yra vienas iš tų nuostabių produktų, kuriuos galima valgyti kasdien, nebent turite kokių nors sveikatos sutrikimų ar jums reikia riboti riebalų ar cholesterolio suvartojimą.

Vis dėlto vien kiaušiniais geriau neapsiriboti – antraip neužtikrinsite mitybos įvairovės.

Rekomenduojama kiaušinius kaitalioti su kitais produktais ir valgyti juos 2-3 kartus per savaitę (čia nekalbama apie įeinančius į patiekalų sudėtį).

Geriausia kiaušinius valgyti vienus. Galima juos pagardinti ir įvairiais padažais, majonezu, garstyčiomis, ypač per šventes. Bet svarbu, kad pagardų būtų ne per daug – šaukštelis, o ne pusė indelio.

Dietologės nuomone, sveikiems žmonėms neverta atsisakyti jokios kiaušinio dalies: nei trynio, nei baltymo – abi jos labai vertingos.

Baltymų atsisakyti turėtų nebent tie, kuriems reikėtų riboti jų suvartojimą dėl sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, sergant inkstų ligomis ar esant alergiškiems kiaušinio baltymui. O dietų baltymai nesugriaus.

Trynys yra maistingiausia, kartu ir kaloringiausia kiaušinio dalis. Tad laikantis, pavyzdžiui, sumažinto kalorijų kiekio dietos, kiaušinių reikėtų valgyti mažiau arba bent jau atsisakyti trynių.

Kuris kiaušinis geriausias?

Dažnai giriami putpelių kiaušiniai, teigiant, kad jie sveikatai yra naudingesni nei vištų. Ar tai tiesa?

„Vištų ir putpelių kiaušinių sudėtis šiek tiek skiriasi. Kuris kiaušinis yra naudingesnis, spręsti neteisinga.

Vištų kiaušinyje, pvz., yra daugiau vitaminų D ir E, putpelių – vitamino A ir geležies bei kalcio, kadangi valgomas ir lukštas.

Amino rūgščių (baltymo) sudėtis taip pat šiek tiek kitokia. Tad akivaizdu, kad naudingiausia valgyti abi šias kiaušinių rūšis.

Manau, kad putpelės kiaušiniai yra kiek mistifikuojami. Naudingiausia šiuos kiaušinius valgyti pakaitomis. Nes vištų ir putpelių kiaušiniai vieni kitus papildo.

O dar geriau į racioną įtraukti ir kitų paukščių kiaušinius, pavyzdžiui, stručio. Vieno kiaušinio užteks bent dešimčiai žmonių. Bus įdomu, įvairu, gurmaniška.

Beje, bijantiems cholesterolio ir riebalų, pastarųjų stručio kiaušinio trynyje yra šiek tiek mažiau nei vištų“, – pasiūlė gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.