Kad ir kokie sveiki būtų patiekalai iš avižinių dribsnių, kasdien jų valgyti nepatartina. Mat avižų sudėtyje yra fitino rūgšties – medžiagos, kuri trukdo organizmui pasisavinti kalcį ir kitus mineralus. Negano to, fitino rūgštis ne tik neleidžia įsisavinti kalcio, bet šį reikalingą mikroelementą dar ir „išplauna“ iš mūsų kaulų – kitaip tariant, ji ardo kaulus.
Vis populiaresniu pusryčių patiekalu tampa avižiniai dribsniai, per naktį mirkyti vandenyje, į kurį įmaišyta pora šaukštų jogurto. Jogurtui veikiant avižinius dribsnius vyksta laktofermentacija. Kas tai yra ir kuo tai naudinga?
Laktobakterijos, esančios jogurte, avižiniuose dribsniuose esantį krakmolą ir cukrų paverčia pieno rūgštimi, dėl to dribsniai tampa lengviau virškinami, rašo „Tastemade“. Be to, suyra juose esanti fitino rūgštis – kaulų priešas – tad tokius dribsnius valgyti daug sveikiau.
Kaip pasiruošti tokius pusryčius?
Puodelį paprasčiausių avižinių dribsnių užpilkite puodeliu vandens, kuriame išmaišyti 2 valgomieji šaukštai natūralaus jogurto be jokių priedų. Uždenkite indą ir palikite jį per naktį kambario temperatūroje (maždaug 12 valandų).
Ryte dribsniai bus sugėrę beveik visą skystį. Galite valgyti iš karto arba išsivirti košę – pašildyti dribsnius puode įpylę šlakelį pieno.
Fermentacijos procesas suteikia dribsniams malonaus skonio. Itin skanu juos valgyti su šviežiomis uogomis. Kodėl ir jums to neišbandžius? Taip sutaupysite laiko, kurį turėtumėte skirti pusryčiams ruošti. Ir turėsite daug įdomesnį ir sveikesnį patiekalą nei paprastai vandenyje mirkyti dribsniai.
Avižų dribsnius galima mirkyti iki 24 valandų.
Į dribsnių dubenėlį galite įberti šaukštelį ispaninio šalavijo sėklų – jos praturtins patiekalą naudingomis medžiagomis ir suteiks jam daugiau tirštumo. Dribsniams paskaninti tiks linų sėmenys, malti migdolai, smulkinti vaisiai ar uogos.