Japoniška bananų dieta: kodėl dėl jos pašėlo milijonai?

Japonijoje pasirodžiusi knyga „Bananų dieta“ prilygo bombos sprogimui – japono Hitoshi Watanabe, per kelis mėnesius numetusio 17 kilogramų, istorija buvo šluote iššluota iš knygynų, o parduotuvėse pritrūko bananų.

Bananai pagerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, bet ar to pakanka norint sulieknėti?<br>123rf nuotr.
Bananai pagerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, bet ar to pakanka norint sulieknėti?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-04 07:25, atnaujinta 2017-05-26 16:58

Šios dietos principas – labai paprastas: pusryčiams suvalgykite bananą ir  atsigerkite kambario temperatūros vandens. Štai beveik ir viskas.

Toks paprastas principas tiesiog pakerėjo bene visą pasaulį – pirmiausia per Japoniją persiritusi šios dietos banga nukeliavo iki JAV, Australijos ir kitų šalių.

H.Watanabe ir jo žmona Sumiko tapo įžymybėmis po to, kai parašė knygą apie tai, kaip bananai padėjo Hitoshi atsikratyti nepageidaujamo svorio. 

Ruošdamasis  vestuvėms jaunas vyras bandė įvairias dietas – jo svoris nuo koledžo laikų buvo užaugęs nuo 61 iki 79 kilogramų.

Kai niekas nepadėjo, farmacininke dirbanti jo tuometinė sužadėtinė, besidominti tradicine kinų medicina ir natūraliomis gydymo priemonėmis, patarė mylimajam pradėti rytą valgant bananą ir geriant kambario temperatūros vandenį.

Vos ker keletą mėnesių H.Watanabe atsikratė keliolikos kilogramų. 

Kuo ypatinga ši dieta?

H.Watanabe teigia, kad atsikratyti nereikalingo svorio galima pakeitus įprastus pusryčius bananais ir šiltu vandeniu. Iš ryto atsikėlus reikia išgerti stiklinę kambario temperatūros vandens, praėjus valandai – suvalgyti bananą. Jeigu dar jaučiatės alkanas – suvalgyti antrą bananą. Tiesa, bananai turėtų būti ne visai sunokę.

Šios dietos sekėjams patiko tai, kad po pusryčių leidžiama valgyti viskas, ko norisi – nėra jokių draudžiamų maisto produktų.

Neprinokusiuose bananuose yra krakmolo, kuris leidžia pajusti sotumo jausmą. O kambario temperatūros vanduo pagerina virškinimą ir sumažina alkio jausmą.

Paprastos dietos taisyklės

Pusryčiams – bananas ir kambario temperatūros vanduo. Pietums ir vakarienei galima valgyti mėgstamus įprastus patiekalus.

Tačiau norint numesti daugiau svorio rekomenduojama laikytis dar kelių taisyklių 

Niekada nevalgyti iki soties. Pakilti nuo stalo reikia pasisotinus maždaug 80 proc. 

Nevalgyti vėliau nei 20 valandą vakaro, optimalu vakarieniauti 18 valandą. Išalkus po ankstyvos vakarienės galima suvalgyti jogurto ar kokio nors vaisiaus.

Vengti desertų. Užsimanius ko nors saldaus galima suvalgyti vaisių.

Tarp valgymų galima gerti kavą, arbatą, sultis. Originali dietos versija draudžia alkoholį, tačiau vėliau pasirodžiusios kitos jos versijos leidžia retkarčiais gerti nestipraus alkoholio.

Mankštintis ir sportuoti nėra būtina.

Kodėl tai veikia? Ir ar tikrai veikia?

Yra kelios teorijos, kodėl ši dieta gali būti veiksminga, tačiau tik iš dalies. Viena skelbia, kad bananai pagerina virškinimą ir medžiagų apykaitą. Kitos nurodo tokį privalumą: bananuose yra atsparaus skaidymui krakmolo – jis, kaip ir skaidulos, ilgam suteikia sotumo jausmą ir blokuoja kai kurių angliavandenių pasisavinimą.

O vanduo paspartina žarnyno veiklą ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui. 

Bet ar to pakanka norinti sulieknėti? 

Ką apie tai mano dietologai?

Gydytojai dietologai neturi nieko prieš bananus, tačiau teigia, kad vargu, ar vien tik tokia mitybos sistema gali padėti sumažinti svorį. Lieknėjimo esmė – keisti gyvenimo būdą ir sudeginti daugiau kalorijų nei gaunama. 

Bananai yra nelabai kaloringi, todėl tikėtina, kad po tokių pusryčių žmogus greitai išalks, o tuomet pietums ar priešpiečiams suvalgys daugiau.

Be to, šis dietos planas leidžia valgyti viską, nenurodo būtinybės rinkis sveikus produktus. Skeptiškai vertinama ir tai, kad žmonės nėra skatinami sportuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.