Gėrimas skardinėje – lyg saldi tiksinti bomba

Energinius gėrimus žmonės vartoja siekdami sustiprinti savo koncentraciją ir išblaškyti apsnūdimą. Tačiau daugumoje jų gausu cukraus, o kai kurie yra gazuoti. Kaip tik dėl to energiniai gėrimai tampa saldžia tiksinčia bomba skardinėje.

Prieš atsidarydami energninio gėrimo skardinę gerai pagalvokite, ar verta.<br>123rf nuotr.
Prieš atsidarydami energninio gėrimo skardinę gerai pagalvokite, ar verta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2016, 3:58 PM, atnaujinta May 24, 2017, 1:04 AM

Nors reklamose teigiama, kad energiniai gėrimai, kurių pasirinkimas yra platus, padeda pagerinti protinę veiklą, budrumą ir koncentraciją, gerai pagalvokite, ar verta jų gerti.

Per daug kofeino

Kitaip nei natūraliai kofeino turinčiuose gėrimuose, tokiuose, kaip arbata ar kava, energiniuose gėrimuose dažnai būna labai didelis kiekis kofeino ir taurino.

Manoma, kad sveikam žmogui saugus kofeino kiekis yra iki 400 mg per dieną, o kai kurių energinių gėrimų 250 ml kiekyje yra net apie 80 mg kofeino.

Kai per dieną suvartojame daugiau nei 400 mg kofeino, paprastai pasireiškia šalutinis jo poveikis, įskaitant padidėjusį jaudulį, širdies ritmo sutrikimus, padažnėjusį šlapinimąsi, suirzimą, nemigą, virškinimo sutrikimus, rašo interneto puslapis „Health and Wellness“.

Labai svarbu paminėti, kad taip paveikiamas sveikas organizmas. O žmonėms, turintiems sveikatos sutrikimų, tai gali sukelti ir infarktą ar insultą.

Su alkoholiu maišyti pavojinga

Negalima maišyti energinių gėrimų, kurie yra stimuliantai, su alkoholiu, kuris iš esmės turi slopinantį poveikį.

Maišant alkoholį su energiniais gėrimais, organizmas patiria didžiulį šoką, pasireiškiantį smarkiai padažnėjusiu ir suintensyvėjusiu arba nereguliariu širdies ritmu. Dažnai maišant šiuos gėrimus galimi ir rimti širdies sutrikimai.

Be to, energiniai gėrimai ir alkoholis yra diuretikai, skatinantys mus dažniau šlapintis. Dėl to kūnas greičiau nei įprastai netenka skysčių. Todėl norint neprarasti per daug skysčių būtina po kiekvieno energinio ar alkoholinio gėrimo išgerti dvi stiklines vandens.

Cukraus kiekis – kenksmingas

Taurinas yra dar viena pavojinga medžiaga, sutinkama energiniuose gėrimuose. Tačiau 2008 metais atlikto tyrimo metu nustatyta, kad taurino kiekis, esantis vienoje energinio gėrimo skardinėje, yra mažesnis, nei tas, kuris gali sukelti pavojų. Toks kiekis netgi gali būti naudingas.

Tačiau tame pačiame tyrime parašyta, kad cukraus ir kofeino kiekis, esantis energiniuose gėrimuose, kenkia sveikatai ir turėtų kelti susirūpinimą.

Kadangi viena energinio gėrimo skardine per dieną apsiribojama retai, būtina atlikti ir daugiau tyrimų dėl ilgalaikio tokių gėrimų poveikio organizmui.

Gali sukelti infarktą

Energinių gėrimų turėtų vengti žmonės, turintys aukštą spaudimą, kenčiantys nuo širdies ir kraujagyslių ligų, dažnai jaučiantys nerimą ir išgyvenantys stresą, nes tai gali sustiprinti tikimybę patiri infarktą ar insultą.

Nėščioms ir maitinančioms krūtimi moterims energetiniai gėrimai taip pat nerekomenduojami.

Taigi, energinių gėrimų, jeigu juos vartojate, padauginti nereiktų. Norėdami pagerinti koncentraciją ir jaustis žvalūs verčiau pakeiskite savo gyvenimo būdą.

Jeigu valgysite pakankamai vaisių ir daržovių, taip pat stengsitės reguliariai išsimiegoti, jausitės pakankamai aktyvūs ir žvalūs be jokių energinių gėrimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.