Tai sužinoję daugiau niekada neruošite maisto aliuminio folijoje

Maistas, keptas aliuminio folijoje, ypač ant laužo, yra tikras gardumėlis. Kas gali būti nuostabesnio už folijoje iškeptą lašišą ar bulves?

Dukart pagalvokite, ar verta kepti maistą aliuminio folijoje.<br>123rf nuotr.
Dukart pagalvokite, ar verta kepti maistą aliuminio folijoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2016, 11:28 AM, atnaujinta May 23, 2017, 11:26 PM

Tačiau mokslininkai įspėja pagalvoti dukart, ar verta ruošti maistą folijoje, nes tai gali būti žalinga sveikatai ir siūlo verčiau rinktis kitokius maisto gaminimo būdus.

Mokslinio tyrimo rezultatai, paskelbti tarptautiniame elektrochemijos mokslo žurnale „International Journal of Electrochemical Science“, parodė, kad kepant maistą folijoje kai kurios mažos jos dalelės įsiskverbia į patiekalą, o vėliau patenka į žmogaus organizmą.

Atlikto tyrimo metu stebėta, kaip folija paveikia įvairius produktus, kurie yra joje kepami.

Aliuminio folija, naudojama maistui gaminti, tampa lengvu kanalu metalams patekti į žmogaus organizmą“, – teigiama tyrimo išvadose.

„Dauguma žmonių su maistu suvartoja kur kas daugiau aliuminio dalelių nei turėtų“, – neseniai interneto naujienų portale „The Huffington Post“ rašė viena iš tyrimą atlikusių mokslininkių Ghada Bassioni.

Taip yra iš dalies dėl to, kad aliuminis – labiausiai žemės plutoje paplitęs metalas, randamas gausybėje maisto produktų. Pavyzdžiui, aliuminio yra įvairiuose grūduose, geltoname sūryje, druskoje, žolelėse, prieskoniuose ir arbatoje.

Aliuminio yra ne tik folijoje, į kurią vyniojame gaminamą maistą. Jo yra ir daugelyje virtuvės reikmenų. Juo padengti puodai ir keptuvės. Aliuminio randama ir kai kuriuose virtuvės rakanduose, pavyzdžiui, samčiuose.

Anksčiau šiems indams gaminti buvo naudojamas varis, bet su laiku jis buvo pakeistas aliuminiu, kadangi ši medžiaga yra tinkamesnė masinei gamybai ir ją lengviau valyti.

Dauguma virtuvės reikmenų yra padengti apsauginiu sluoksniu, siekiant, kad metalas nepatektų į maistą. Bet, anot Gh.Bassioni, laikui bėgant tokie reikmenys ima kelti pavojų, nes apsauginis sluoksnis pašalinamas šveičiant indus.

Žmogaus organizmas sugeba pašalinti mažus aliuminio kiekius, tad minimimalus folijos naudojimas rūpesčio kelti neturėtų.

Bet norėdami jo nepadauginti atminkite: blogiausia, jeigu į foliją įvyniojamas ir orkaitėje aukštoje temperatūroje gaminamas maistas, kuriame yra rūgščių. Pavyzdžiui, jeigu patiekale yra citrinų ar pomidorų sulčių, alkoholio ar druskos.

Tuomet kenksmingos medžiagos į organizmą patenka lengviau.

Taigi, jeigu norite maitintis sveikai, maistą, gaminamą orkaitėje, mokslininkai siūlo verčiau kepti stikliniuose induose.

Šaltą maistą saugu suvynioti ir į foliją, bet ne ilgam. Jeigu folijoje supakuotas maistas bus laikomas ilgesnį laiką, priklausomai nuo patiekalo sudedamųjų dalių, tokių, kaip prieskoniai, kenksmingos dalelės gali prasiskverbti į patiekalą.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nustatė, kiek aliuminio organizmui žalos nepadarytų. 60 kilogramų sveriančiam žmogui per dieną nekenksminga yra suvartoti 2 400 mg aliuminio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.