Petražolės ir krapai yra naudingesni, nei manyta iki šiol

Ar mėgstate savo patiekalus gardinti petražolėmis ir krapais? Tuomet jums turime puikių žinių! Mokslininkai teigia, kad šios dvi žolelės gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu.

Petražolėmis ir krapais verta gardinti patiekalus ne tik dėl to, kad jos suteikia nepakartojamo skonio.<br>123rf nuotr.
Petražolėmis ir krapais verta gardinti patiekalus ne tik dėl to, kad jos suteikia nepakartojamo skonio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2016, 8:10 AM, atnaujinta May 18, 2017, 8:46 PM

Šiose gardžiose žolelėse yra cheminių elementų, kurie, kaip parodė tyrimai, padeda apsaugoti nuo auglių formavimosi kūne.

Petražolės ir krapai yra žinomi kaip prieskoniai, kurie ne tik pagerina patiekalų skonį, bet ir sveikatai teikia nemažai naudos, pavyzdžiui, padeda sumažinti blogą burnos kvapą, sustiprinti imunitetą, pagerinti regėjimą ir sulėtinti plaukų slinkimą.

Be to, šios žolelės padeda kovoti su ligomis, kurias paskatina laisvieji radikalai. Taip pat jos stiprina kaulus.

Kaip rašo britų interneto portalas „Mirror“, dabar atsirado ir įrodymų, kad šios žolelės gali padėti kovoti su vėžiu. Tai paaiškėjo po to, kai Rusijos mokslininkams sujungus petražolių ir krapų molekules, pavyko išgauti mišinį, turintį priešvėžinių savybių – glaziovianiną A.

Tas pats cheminis elementas yra išgaunamas iš Brazilijoje augančio medžio, kuris vadinasi paprastoji plokštva (lotyniškai Ateleia glazioviana Baill) ir turi priešvėžinio poveikio, tai reiškia, kad trukdo formuotis augliams, sužlugdydamas ląstelių dalijimąsi.

Maskvos fizikos ir technologijų instituto profesorius Aleksandras Kiseliovas britų portalui pasakojo: „Mes sukūrėme paprastą būdą, kaip iš pigių augalinių žaliavų išgauti glaziovianiną A ir jo struktūrinius atitikmenis, stabdančius navikų ląstelių augimą“.

Tikimasi, kad glaziovianinas A, išgautas iš petražolių ir krapų, galėtų padėti sukurti naują veiksmingą vaistą, kuris ateityje padės kovoti prieš vėžį.

Rusų mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai buvo paskelbti žurnale „Journal of Natural Products“.

Taigi, net jei ir nelabai mėgstate minėtųjų žalumynų, laikas pradėti juos vartoti, nes jie turi daug naudingų sveikatai savybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.