Paprastas būdas nustatyti, ar tinkamo dydžio jūsų porcija

Sakoma, kad geriausias būdas sulieknėti – nevalgyti per daug. Net ir dietologai norintiems numesti vieną-kitą papildomą kilogramą siūlo mažinti porcijas.

Norint sužinoti, kiek suvalgote, nebūtina visur nešiotis svarstyklių ar centimetrų.<br>123rf nuotr.
Norint sužinoti, kiek suvalgote, nebūtina visur nešiotis svarstyklių ar centimetrų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-22 07:37, atnaujinta 2017-05-18 03:56

Bet kaip sužinoti, kiek maisto išties yra lėkštėje, ypač valgant ne namie. Juk restoranuose dažnai patiekalai įdedami į didesnes lėkštes ir todėl maisto atrodo mažiau, nei yra iš tiesų. Tad kaip neapsigauti?

Vienas būdas yra su savimi nešiotis maisto svarstykles. Bet jis neatrodo labai patraukliai, ar ne?

Yra ir kitas, daug paprastesnis būdas, kaip išmatuoti porcijos dydį. Ir tam nereikia jokių papildomų priemonių.

Kiek jums patiekta maisto, galima pamatuoti ir pirštais, o kiekį nustatyti pasitelkus paprasčiausias dar mokykloje išmoktas geometrijos formules.

Toks porcijos matavimo būdas, kurį pasiūlė Sidnėjaus universiteto mokslininkai, yra ganėtinai tikslus ir nesudėtingas.

Vienintelė nemaloni staigmena gali būti tai, kad, išmokę pirštais išmatuoti savo porcijų dydį, jūs veikiausiai suprasite, kad išties esate įpratę valgyti daugiau, nei turėtumėte.

Metodą, kaip pamatuoti porcijos dydį rankomis, pasiūlė doktorantė ir akredituota dietologė Alice Gibson drauge su kolegomis iš Sidnėjaus universiteto Boden nutukimo, maistingumo sveiko gyvenimo ir sporto instituto.

Sukurti tokį metodą A.Gibson sumanė analizuodama savo pačios valgymo įpročius.

Interneto portalo „Daily Mail Australia“ žurnalistei dietologė pasakojo, kad vieno tyrimo metu bandė vesti savo valgymo dienoraštį ir tada suprato, kaip sunku tiksliai išmatuoti maisto kiekį.

„Aš valgiau ne namuose ir galvojau: „Kaip aš tiksliai tai išmatuosiu?“, – prisiminė dietologė idėjos išmatuoti porcijos dydį gimimą.

Tada ji sugalvojo maisto porcijų dydį išmatuoti rankomis, o gėrimo taurėje kiekį – kaip liniuotę pasitelkus pirštų plotį.

Norint sužinoti, koks kiekis maisto yra lėkštėje, reikėtų prisiminti vidurinėje mokykloje per matematikos pamokas išmoktas geometrines formules tūriui apskaičiuoti. Pavyzdys, kaip tai padaryti, pateiktas šio straipsnio apačioje.

Susipažinę su įvairiais matavimo būdais, tyrėjai nustatė, kad 80 proc. patiekalų, kurių dydis buvo matuotas pirštais, nustatytas svoris nuo tikrojo skyrėsi ne daugiau kaip 25 procentus.

„Nors metodui išgryninti reikia atlikti daugiau tyrimų, manau, kad toks matavimo būdas turi potencialo, ypač jeigu bus susietas su tokiomis elektroninėmis platformomis, kaip išmanieji telefonai.

Tada skaičiavimai gali būti automatizuoti, o suvartojamo maisto kiekis išmatuotas dar tiksliau“, – įsitikinusi A.Gibson.

Dietologės nuomone, verčiau tiksliai išmatuoti, kiek suvalgome maisto, užuot spėliojus.

Žinantiems, kiek išties suvalgo maisto, dietologai gali geriau patarti, o jų klientai iš to gautų daugiau naudos.

Tad kaip gi pirštais išmatuoti porcijų dydžius?

1. Išmatuokite pirštais patiekalo plotį (pvz., 7 pirštai).

2. Ilgį taip pat išmatuokite pirštais (pvz., 5 pirštai).

3. Išmatuokite pirštais aukštį (pvz., 4 pirštai).

4. Norėdami sužinoti tūrį, naudokite formulę: Tūris = ½ pločio [7] x ilgis [5] x aukštis [4]. Ir taip sužinosite porcijos dydį gramais.

Norint nustatyti dar tikslesnį maisto kiekį, reikėtų žinoti ir žmogaus pirštų matmenis bei maisto tankumą. Ateityje tai bus galima apskaičiuoti, naudojantis specialia išmaniojo telefono programėle, kuri yra kuriama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.