Ar tikrai arbūzų sezonas prasideda tik rugpjūtį?

Teigiama, kad arbūzų sezonas prasideda tik rugpjūtį. Tačiau prekybos centruose ir turguje jais prekiaujama jau visą liepą.

Neprinokusį ar netinkamai išaugintą arbūzą ypač pavojinga duoti vaikams.<br>123rf nuotr.
Neprinokusį ar netinkamai išaugintą arbūzą ypač pavojinga duoti vaikams.<br>123rf nuotr.
Lietuvą arbūzai pasiekia iš skirtingų šalių.<br>123rf nuotr.
Lietuvą arbūzai pasiekia iš skirtingų šalių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-07-28 07:03, atnaujinta 2017-05-17 14:44

Taip pat iki sezono pradžios arbūzų pirkti nerekomenduojama, neva jie nebus skanūs, be to užauginti nenatūraliai, tad nepasižymės naudingomis savybėmis, kurių norėtųsi ir net gali rimtai pakenkti sveikatai.

Bet kaip yra iš tiesų? 

Arbūzais galima ir apsinuodyti

Specialistai įspėja, kad iki sezono pradžios šios uogos (taip, arbūzai priskiriami uogoms) prinokinamos pasitelkus nitratus. Tokius nenatūraliai užaugintus arbūzus lengva atpažinti pagal šviesią spalvą ir minkštumą, o taip pat storus geltonus dryžius minkštime.

Taip augintų arbūzų kategoriškai nerekomenduojama valgyti jaunesniems nei 10-11 metų vaikams, maitinančioms moterims, taip pat skrandžio ligų, ypač opų, kamuojamiems žmonėms.

Per anksti nuskintais ar nenatūraliai sunokintais arbūzais galima apsinuodyti. Apsinuodijimo nitratais simptomai yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, aukšta temperatūra.

Jeigu suvalgius arbūzą jūsų oda papilkėjo, jus apėmė silpnumas, ėmė krėsti šaltis, reikėtų iškviesti greitąją pagalbą, nes tokia būklė gali baigtis ir mirtimi.

Apsinuodijimą gali lemti ne tik nitratai. Labai dažna apsinuodijimo arbūzu priežastis yra E.coli bakterija. Tad nereikėtų pirkti jau supjaustytų arbūzų, ypač jeigu perpjauti jie pagulėjo saulėje. Juose esantys cukrus ir gliukozė tampa idealiai terpe veistis mikrobams.

Be to, dažnai arbūzai pjaustomi neplauti, tad ant žievės buvę nešvarumai gali patekti ir ant minkštimo.

Taip pat apsinuodyti galima ir suvalgyti pernokusį ar užsigulėjusį arbūzą.

Arbūzų sezonas skirtingose šalyse

Bet grįžkime prie sezono. Ar iš tiesų arbūzų sezonas prasideda tik rugpjūtį?

Pasirodo, tuo metu sezonas prasideda Rusijoje ir Ukrainoje. Piečiau esančiose šalyse arbūzų sezonas prasideda jau anksčiau. Pavyzdžiui, Turkijoje arbūzai sunoksta jau birželį, o liepą šioje šalyje pats jų sezono įkarštis.

Kitose šalyse arbūzų sezonas būna net ne vasarą. Pavyzdžiui, Tailande jis būna nuo spalio-lapkričio, iki kovo. Šie arbūzai nuo kitų kiek skiriasi savo išvaizda. Jie yra mažesni (4-5 kg svorio), ovalūs, tamsiai žalios, kone juodos spalvos žievės.

Lapkritį-gruodį arbūzai sunoksta ir Brazilijoje. Čia, kaip ir Tailande, arbūzų derlius būna iki pat kovo.

Iš kur arbūzai pasiekia Lietuvą?

Arbūzai – mėgstami ir Lietuvoje, ypač vasarą. Kaip sakė mažmeninės prekybos tinklą „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ viešųjų ryšių vadove tapo Berta Čaikauskaitė, šaltuoju metų laiku arbūzai ant lietuvių stalo pakliūva rečiau, bet vasarą jie būna labai išsiilgti ir populiarūs.

Tai parodė birželį vykusi vienadienė akcija, kurios metu prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse buvo nupirkta net 90 tonų arbūzų. Tai – devynis kartus daugiau, nei įprasta. Paprastai per dieną parduodama iki 10 tonų šio skanėsto.

O iš kur arbūzai pasiekia Lietuvos parduotuves?

Į tai B.Čaikauskaitė atsakė: „Arbūzai į prekybos tinklo „IKI“ parduotuves nuo gegužės mėnesio atkeliauja iš Graikijos, Ispanijos, Italijos, Turkijos ir Vengrijos. Rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais iš Vengrijos, Ukrainos ir Rusijos“.

Taigi arbūzai Lietuvą pasiekia iš skirtingų šalių, tad nenuostabu, kad jais prekiaujama ne tik rugpjūtį-rugsėjį, bet ir kitais mėnesiais.

Kaip išsirinkti geriausią?

Nusprendusiems nusipirkti arbūzo, reikia žinoti, kad idealus jo svoris – 5-7 kilogramai. Kai arbūzai per dideli, tai gali būti ženklas, kad jie buvo „maitinti“ nitratais, per maži gali būti dėl to, kad neprinokę.

Arbūzas turi būtinai turėti uodegėlę. Jeigu ji sausa ir gelsva, tai ženklas, kad jis prinokęs, stora ir žalia uodegėlė liudija apie tai, kad uoga (taip, arbūzas – uoga), nuskinta per anksti. O jeigu uodegėlės nėra, greičiausiai ją pardavėjas nuskynė, slėpdamas nuslėpti, kad arbūzas neprinokęs.

Jeigu pabeldus į arbūzą pasigirsta duslus garsas, vadinasi jis – prinokęs. Galite ir spustelėti arbūzą iš abiejų pusių. Prinokęs turėtų trekštelėti.

Daugiau požymių, padėsiančių jums išsirinkti geriausią arbūzą, rasite čia.

Na, o trys geriausi būdai, kaip nusipirktą arbūzą supjaustyti buvo pateikti šiame straipsnyje.

Tad mėgaukitės arbūzais į sveikatą. Nes jie išties naudingi ir gardūs vasaros skanėstai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.