5 patys naudingiausi prieskoniai. Kodėl verta jų turėti?

Jie pagerina smegenų veiklą, pakelia nuotaiką, sutvarko virškinimą, palengvina skausmą ir tirpdo riebalus.

Prieskoniai naudingi ne tik patiekalams gardinti.<br>123rf nuotr.
Prieskoniai naudingi ne tik patiekalams gardinti.<br>123rf nuotr.
Ciberžolė – skausmo malšintoja.<br>123rf nuotr.
Ciberžolė – skausmo malšintoja.<br>123rf nuotr.
Cinamonas – smegenų veiklos gerintojas.<br>123rf nuotr.
Cinamonas – smegenų veiklos gerintojas.<br>123rf nuotr.
Imbieras – pilvo ramintojas.<br>123rf nuotr.
Imbieras – pilvo ramintojas.<br>123rf nuotr.
Kajeno paprikos – riebalų degintojos.<br>123rf nuotr.
Kajeno paprikos – riebalų degintojos.<br>123rf nuotr.
Šafranas – nuotaikos gerintojas.<br>123rf nuotr.
Šafranas – nuotaikos gerintojas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 29, 2016, 7:21 AM, atnaujinta Jul 18, 2018, 8:52 AM

Pamirškite apie vadinamąjį supermaistą. Verčiau susipažinkite su 5 superprieskoniais.

Atrodytų, kad kiekvieną savaitę atskleidžiamas vis naujas stebuklingas produktas, kurį reikėtų turėti virtuvės spintelėje ar šaldytuve.

Pradedant mėlynėmis ir kopūstais, šalavijų sėklomis, brokoliais ir net kaktusais. Šių produktų sąrašas ilgas ir jis vis pasipildo.

Labai daug produktų jau spėta pavadinti „supermaistu“, žadant, kad jie gali pagerinti sveikatą, sumažinti pavojų susirgti vėžiu ir nugalėti širdies ligas.

Žodis „supermaistas“ jau spėjo tapti populiariausiu maisto pramonėje. Bet dietologai siūlo atkreipti dėmesį ne į vaisius, daržoves ar sėklas, bet į prieskonius, kurių veikiausiai galima rasti ir jūsų virtuvės spintelėje.

Štai penki prieskoniai, teikiantys didžiausią naudą jūsų sveikatai:

1. Cinamonas – smegenų veiklos gerintojas

Jis dažnai barstomas ant obuolių, juo gardiname košę ar pyragus.

Tačiau, kaip teigiama neseniai atlikto tyrimo išvadose, atspausdintose žurnale „Journal of Neuroimunne Pharmacology“, cinamonas yra kur daugiau, nei tik skanus desertų priedas.

Mokslininkai teigia, kad jis taip pat gali pagerinti žmogaus sugebėjimus mokytis. Kaip?

Prieskonis pertvarko biocheminius, ląstelių ir anatominius pokyčius, atsirandančius smegenyse tų žmonių, kuriems mokytis yra sunku.

Jis tai padaro stimuliuodamas hipokampą – mažą smegenų dalį, atsakingą už atmintį.

Tačiau tai, kad cinamonas pagerina žmogaus atmintį, nėra vienintelė jo nuostabi ypatybė.

Tie, kas laikosi dietos ir stengiasi sumažinti cukraus suvartojimą, neretai renkasi maistą ir gėrimus, kurie įvardijami, kaip turintys mažai cukraus, nedaug kalorijų ar net vadinami dietiniais.

Ekspertai siūlo to nedaryti. Nes iš tiesų tokiame maiste ir gėrimuose slypi daugybė dirbtinių saldiklių, kurie sietini su nuotaikų kaita ir depresija, o taip pat padidėjusiu apetitu.

Jeigu norite sumažinti cukraus suvartojimą, bet jums sunku atsisakyti saldumynų, rinkitės cinamoną. Jis yra sveikas cukraus pakaitalas ir gali tapti slaptu besilaikančiųjų dietos ginklu, padedančiu kovoti su nereikalingais kūno kilogramais.

Žymi britų dietologė daktarė Marilyn Glenville interneto portalui „Daily Mail Online“ teigė: „Jeigu jūs labai užsimanėte ko nors saldaus, pabandykite į natūralų jogurtą, kavą su pienu ar košę įdėti cinamono.

Keliais tyrimais nustatyta, kad į maistą įdėjus cinamono, galima lengviau suvaldyti cukraus kiekį kraujyje. Tai po valgio sumažins cukraus kraujyje svyravimus“.

2. Ciberžolė – skausmo malšintoja

Visiems, mėgstantiems gaminti, patinka ciberžolė. Ji intriguoja savo ryškiai geltona spalva, tiesiog spindinčia bet kurios maisto parduotuvės prieskonių lentynose.

Indijoje ciberžolės pasta yra daugiau, nei tiesiog būtina jų nacionalnės virtuvės dalis. Ji nuolat tepama ant žaizdų, kad pagreitintų gijimo procesą.

Šio prieskonio paslaptis slypi pagrindinėje jo molekulėje – kurkumine. Tai – baltyminis antioksidantas, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis.

Kurkuminas, kaip įrodyta, taip pat padeda sumažinti artrito sukeliamus skausmus, užgydyti žaizdas ar net gali padėti išspręsti dantų problemas.

Dietologė ir svorio metimo specialistė Lilly Soutter paaiškino: „Šis ryškiai geltonas prieskonis yra geriausiai žinomas dėl savo galingų priešuždegiminių savybių. Ciberžolėje esantis kurkuminas naudojamas gydant tokius uždegimus, kaip artritas. Taip pat jis apsaugo nuo vėžio ir kraujagyslių ligų“.

Visai kaip ir cinamonas, šis prieskonis turi daugiau nei vieną sveikatai naudingą savybę.

Tiems, kurie nori apsivalyti nuo oksidantų ir pašalinti iš organizmo toksinus, svarbu žinoti, kad ciberžolė gali padėti kur kas efektyviau pagerinti kepenų veiklą.

Dietologė Cassandra Barns paaiškino: „ Ji stimuliuoja tulžies, kurią naudoja kepenys, kad filtruotų ir pašalintų toksinus, gamybą. Galima naudoti ciberžolės maisto papildus, kurių aktyvioji medžiaga yra kurkiminas. Tai suteikia tokį patį efektą“.

3. Imbieras – pilvo ramintojas

Nemanykite, kad tai – tik močiučių prietarai. Imbieras iš tiesų turi gydomųjų savybių.

Šis stipraus skonio prieskonis nuramina virškinimo sistemą ir pašalina pilvo problemas.

Daktarė M.Glenville teigė, kad šis prieskonis buvo labai naudingas moterims nėštumo pradžioje, kurios kenčiančia nuo rytinio pykinimo.

Tiems, kuriuos pykina, imbieras padeda sutvarkyti žarnyno ir skrandžio funkcijas. Jis ypač naudingas moterims nėštumo pradžioje.

Žinoma, pykinti gali dėl daugybės priežasčių – nėštumas ar kelionės – vos pora jų. Tad jeigu jus pykina, labai naudinga valgant gurkšnoti ir arbatą su imbieru.

Galbūt apie imbiero naudą žarnynui jūs esate girdėję ir anksčiau, tačiau – tai dar ne visos savybės, dėl kurių reikėtų imbierą įtraukti į savo dietą.

L.Souter pasakojo, kad jis gali net pakeisti žmogaus išvaizdą!

„Imbieras gali suteikti sveiką švytėjimą, gyvybingą odą ir blizgančius plaukus, – žadėjo dietologė. – Taip yra dėl to, kad imbieras pagerina kraujo cirkuliaciją ir taip daugiau naudingų medžiagų patenka į kiekvieną organą.

Taip pat imbieras geras vaistas nuo pykinimo ir puiki tonizuojanti priemonė, norintiems jaustis geriau“.

4. Šafranas – nuotaikos gerintojas

Yra rimta priežastis, kodėl gramas šafrano kainuoja brangiau už auksą.

Šis prieskonis buvo naudojamas dar tradicinėje Persų medicinoje, kaip gerinantis nuotaiką. Paprastai jo pridedama į arbatą arba ryžius.

„Šafrano ekstraktas padeda padidinti seratonino kiekį, o tai – geros savijautos hormonas, esantis smegenyse, – paaiškino C.Barns. – Šafranas ne tik pagerins jūsų nuotaiką, bet taip pat sumažins norą užkandžiauti, suteikdamas tokį pat seratonino padidėjimą, kaip ir sausainis“.

5. Kajeno paprikos – riebalų degintojos

Būdo, padedančio kovoti su nutukimu, atradimas gali būti laikomas medicinos Šventuoju Graliu. Bet dalis šio atsakymo galbūt jau guli jūsų virtuvės spintelėje.

Tyrimais nustatyta, kad kapsaicinas – galinga medžiaga, esanti aitriosiose ir Kajeno paprikose, pagerina medžiagų apykaitą ir gali padidinti kūno sugebėjimą deginti riebalus.

Dietologė Shona Wilkinson paaiškino: „Visi jaučiame, kad Kajeno paprikos padeda mums sušilti. Jų suvalgę netgi galime apsipilti prakaitu.

Tai vadinama maisto sukelta termogeneze. Tai – procesas, kuris yra puikus, norintiems numesti svorio, nes jis paskatina mūsų kūną deginti kalorijas, užuot jas kaupus.

Aktyvi jų sudedamoji dalis kapsaicinas ryjant maistą pakelia kūno temperatūrą. Taip pat tyrimais nustatyta, kad aitriosios paprikos gali sumažinti apetitą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.