Tai gali rimtai apkartinti vasaros festivalius

Kasmet Lietuvoje organizuojama kelios dešimtys muzikos ir menų festivalių gamtoje – bilietų tiekėjų duomenimis, vien per pastaruosius penkerius metus tokių renginių skaičius išaugo apie 40 proc.

Specialistė patarė, ką daryti, kad festivalio linksmybės neapkarstų dėl blogos savijautos.<br>D.Umbraso nuotr.
Specialistė patarė, ką daryti, kad festivalio linksmybės neapkarstų dėl blogos savijautos.<br>D.Umbraso nuotr.
Virtuvės meistrė, daugkartinė tarptautinių gastronomijos konkursų dalyvė ir prizininkė Honorata Lyndo.
Virtuvės meistrė, daugkartinė tarptautinių gastronomijos konkursų dalyvė ir prizininkė Honorata Lyndo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2016, 3:04 PM, atnaujinta May 17, 2017, 12:00 AM

Po viešo nepasitenkinimo dėl galimai menkavertės ir nesubalansuotos mitybos Lietuvos moksleivių dainų šventės metu, mitybos specialistų žvilgsniai nukrypo ir į kitus muzikos festivalius.

Nors paprastai dalyviai maistui neteikia didelės reikšmės, specialistų teigimu, atkreipti dėmesį į tai, ką valgome net 3-4 dienas trunkančiuose renginiuose – būtina. „Festivaliuose populiariausias greitai paruošiamas maistas arba tradiciniai lietuviški patiekalai.

Maisto tiekėjai, gaminantys ir prekiaujantys gamtoje, dažniausiai susiduria su pagrindine problema – kaip užtikrinti maisto šviežumą, – sako virtuvės meistrė, daugkartinė tarptautinių gastronomijos konkursų dalyvė ir prizininkė Honorata Lyndo. – Gaminant ir atvirai laikant maistą, būtina taikyti technologijas, tinkamas apsaugoti maistą nuo parazitų, per didelės kaitros ar kitų veiksnių, skatinančių gedimą.

Pagamintas maistas turi būti patiekiamas karštas, laikomas ne žemesnėje nei 68°C temperatūroje, ne ilgiau kaip 4 valandas.“ H.Lyndo atkreipia dėmesį, kad kai kuriems prekybininkams itin sunku apskaičiuoti reikiamo maisto kiekį.

Su šiuo sunkumu dažniausiai susiduria siūlantys cepelinus, plovą, troškinius ar kitus patiekalus, kuriems pagaminti reikia nemažai laiko, tad dažnai tokio maisto paruošiama daugiau ir ilgesniam laikui, nei rekomenduojama.

Todėl, prieš užsisakant patiekalą, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis neapdžiūvęs, ar į paviršių neišsiskyrę riebalai.

Greitojo maisto gamintojai rečiau susiduria su patiekalų išlaikymo problema, vis dėlto, mitybos specialistai pataria nepiktnaudžiauti tokiais gaminiais, kaip picos, kebabai, mėsainiai bei kiti greitmaisčio patiekalai. Virtuvės meistrė pataria festivalių metu dažniau valgyti lengvą, skrandžio neapsunkinantį maistą, pavyzdžiui, vištieną, žuvį, šviežias arba troškintas daržoves.

Pastebima, kad liesos mėsos festivaliuose būna retai, o kai kuriuose – iš viso nebūna.

Paprastai siūlomi kiaulienos patiekalai, patiekiami kartu su keptomis ar virtomis bulvėmis, troškintais kopūstais, baltaisiais ryžiais.

Specialistės teigimu, nieko blogo, jei žmonės valgys riebesnį maistą, tačiau tiems, kurie nori jaustis neapsunkę bei energingi, rekomenduojama rinktis ant grilio keptos vištienos, žuvies ar daržovių patiekalus, arba pasigaminti juos namie ir atsivežti.

Daugelyje festivalių nėra galimybės patiems pasišildyti ar išsikepti maisto dėl saugumo reikalavimų – draudžiama vežtis ar naudoti grilį, kurti laužus. Vis dėlto, jeigu organizatoriai leidžia, H. Lyndo rekomenduoja pasikepti mėsą ant laužo ir valgyti ją su šviežiomis daržovėmis.

Kaip pavyzdį virtuvės meistrė pateikia karyje marinuotus ir pakeptus paukštienos kumpelius arba iš filė padarytus iešmelius.

Grilio mėgėjai nesunkiai gali pasikepti ir dešreles savadarbiams dešrainiams, tik reikėtų atminti, kad negalima kepti rūkytų, medžiotojų tipo dešrelių dėl kepimo metu išskiriamų kancerogenų – ant pakuotės turi būti nurodyta, kad dešrelės yra kepamosios.

Taip pat į gamtą galima pasiimti ir tokias vištienos dalis, kaip peteliai ar „tulpės“ – gamintojai specialiai šias dalis išpjausto taip, kad būtų patogu laikyti rankoje ir kąsti. Valgant gamtoje reikėtų nepamiršti ir higienos reikalavimų – tiek vežant, tiek palapinėje laikant greitai gendančius maisto produktus ar patiekalus, reikėtų užtikrinti, kad jie negautų per daug šilumos. Geriausia tokio maisto laikymo sąlygas užtikrina šaltkrepšis.

Taip pat reikėtų atsivežti didesnį kiekį geriamojo vandens – ne tik troškuliui malšinti, bet ir rankoms, vaisiams bei daržovėms plauti.

Maisto produktų nerekomenduojama plauti vandens telkiniuose, o jei festivalio teritorijoje įrengtas vandens čiaupas, reikėtų pasidomėti iš kur į jį atiteka vanduo ir ar šis vanduo yra geriamas. H.Lyndo receptas sotiems, bet lengviems pietums festivalio metu: išvirkite vištienos krūtinėlę ir supjaustykite kubeliais, šiaudeliais supjaustykite šviežio saliero gumbą, susmulkinkite mėgstamų salotų lapus, sutarkuokite šviežią morką.

Tortilijos paplotėlį patepkite mėgstamais prieskoniais pagardintu graikišku jogurtu, paskirstykite vištienos bei daržovių įdarą ir susukite. Tokio patiekalo nebūtina šildyti, todėl galima vežtis į gamtą ir sveikai pasisotinti išalkus.

Patiekalą patariama laikyti šaltkrepšyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.