Jau daugiau kaip prieš 2 tūkstančius metų žmonės išmoko auginti avižas. Tai ne tik maisto šaltinis, bet ir natūralus vaistas nuo daugybės ligų.
Medicinoje avižos naudojamos odai, žarnynui, šlapimo pūslei gydyti.
Tad kaip pasikeis jūsų kūnas, jeigu dažnai valgysite avižinę košę.
Prieš pradėdami pasakoti apie avižinės košės naudą primename, kad jos nerekomenduojama valgyti sergantiems podagra.
Taip pat turite žinoti, kad avižų sudėtyje yra fitino rūgšties – medžiagos, kuri trukdo organizmui pasisavinti kalcį ir kitus mineralus. Apie tai „Skonis“ rašė jau anksčiau.
Tad prieš valgydami šią košę pasitarkite su gydytoju.
O dabar apie avižinės košės naudą, kurią aprašė interneto puslapis „Run Healthy Lifestyle“.
Košėje esančios maisto medžiagos
Pusėje pilno grūdo avižų puodelio (170 g) yra 13 gramų baltymų. O vos ketvirtyje nedidelio puodelio (85 gramuose) avižų yra 100 proc. rekomenduojamos magnio dienos normos.
Taip pat avižose gausu antioksidantų, tokių kaip vitaminas E, tokotrienolis, selenas, fenolio rūgštis, fito rūgštis. Taip pat vitamino B1, biotino, molibdeno, fosforo, vario, magnio ir t.t.
Ką pastebėsite, valgydami avižinę košę?
Pagrindinė priežastis valgyti avižinę košę pusryčiams tikriausiai yra ta, kad ji apsaugo nuo svorio padidėjimo ir nutukimo. Avižos padeda ilgai jaustis sotiems dėl jose esančios ląstelienos, o tai gali padėti numesti svorį.
Dėl žemo glikemijos indekso (GI) avižos taip pat apsaugo nuo staigių cukraus kiekio kraujyje pokyčių.
Jos taip pat suteikia energijos ir padeda sumažinti kalorijų suvartojimą maždaug 20 proc.
Taigi, jos padeda jaustis sotiems, laimingiems ir suteikia pasitenkinimo jausmą.
Kita avižinės košės nauda
Avižos ne tik padeda sulieknėti, netekti kūno riebalų, apsaugo nuo galimo antsvorio, bet ir duoda daug naudos sveikatai.
Organizacija „The World's Healthies Foods„ išvardijo, kas nutinka mūsų kūnui, valgant avižinę košę:
sumažėja cholesterolio;
sumažėja rizika susirgti širdies ligomis;
sumažėja infarkto tikimybė;
sustiprėja imunitetas;
stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje ir sumažėja antrojo tipo diabeto pavojus.
Be to, avižos yra puikus ląstelienos šaltinis, mažinantis krūties ligų riziką, apsauga nuo vaikams išsivystančios astmos ir puikus maisto šaltinis, vengiantiems gliuteno.
Maža to, valgant avižas gali pailgėti tikėtina gyvenimo trukmė.
Kaip vartoti
Pridėkite avižinių dribsnių į pieno kokteilį, glotnutį, jogurtą, kokteilį.
Taip pat avižas galite berti į mėgstamų savo sausainių ar keksiukų tešlą.
Avižomis galima pakeisti kitas jūsų vartojamas grūdines kultūras, arba tiesiog iš jų išsivirti košės.
Svarbu prisiminti, kuo avižos mažiau apdirbtos, tuo jos naudingesnės sveikatai.
Įdomūs faktai apie avižas
Senoviškos avižos. Jos būdavo apdorojamos garais ir susukamos, todėl atrodydavo įdomiai.
Plienu pjaustytos avižos. Jos paruošiamos grūdus leidžiant per plieninius peilius, kurie supjausto avižas. Taip gaunama tankesnė struktūra.
Avižų sėlenos. Tai – išorinė avižų dalis, likusi jas išlukštenus.
Smulkintos avižos. Jos tinka pusryčiams.
Greitai paruošiamos avižos. Jos pagamintos iš anksto išvirus ir supresavus avižas.
Greitai išverdančios avižos. Jos buvo supjaustytos prieš presavimą.
Avižas užtenka reguliariai vartoti 2 savaites, kad pajustumėte jų teikiamą naudą organizmui.