Jokių dietų, tik kelios taisyklės: kaip virėja atsikratė 51 kg

122 kilogramus svėrusiai virėjai Vaivai Zakarevičienei (28 m.) reikėjo ne medikų pagalbos, o valios pastangų, kad atsikratytų didelio anstvorio. Ukmergiškė nesilaikė dietos, tačiau savo nuožiūra rinkosi sveikus produktus ir sekmadieniais svėrėsi ant svarstyklių. Jų rodmenys moterį kas kartą džiugino, mat per metus ji neteko 51 kilogramo.

Vos per metus Vaiva atsikratė 51 kilogramo.<br>D.Vyro ir asmeninio albumo nuotr.
Vos per metus Vaiva atsikratė 51 kilogramo.<br>D.Vyro ir asmeninio albumo nuotr.
Atsikračiusi 51 kilogramo V.Zakarevičienė pamėgo puoštis suknelėmis.<br>D.Vyto nuotr.
Atsikračiusi 51 kilogramo V.Zakarevičienė pamėgo puoštis suknelėmis.<br>D.Vyto nuotr.
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Ukmergiškė V.Zakarevičienė su vyru Mariumi augina dukrą Vitą ir sūnų Matą.
Ukmergiškė V.Zakarevičienė su vyru Mariumi augina dukrą Vitą ir sūnų Matą.
Vos per metus Vaiva atsikratė 51 kilogramo.
Vos per metus Vaiva atsikratė 51 kilogramo.
Ukmergiškė džiaugiasi tokiu kūno svoriu, kokį pasiekė, bet norėtų, kad jis dar nukristų iki 68 kilogramų.<br>D.Vyto nuotr.
Ukmergiškė džiaugiasi tokiu kūno svoriu, kokį pasiekė, bet norėtų, kad jis dar nukristų iki 68 kilogramų.<br>D.Vyto nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Aug 29, 2016, 8:35 AM, atnaujinta May 14, 2017, 4:35 PM

Gimus antram vaikui ukmergiškė neprarado nė vieno nėštumo metu priaugto kilogramo. Tuomet jos kūno svoris buvo pasiekęs dideles aukštumas – sūnaus Mato susilaukusi moteris svėrė 122 kilogramus.

Kai šeima ruošėsi sūnaus krikštynoms, Vaiva su būsima krikštamote nutarė apsilankyti drabužių parduotuvėse ir įsigyti ką nors puošnaus.

Tuomet kūdikį sūpavusi motina labiausiai ir sunerimo, nes vos rado tinkamą suknelę.

„Vaiko krikštamotė turėjo šiek tiek antsvorio ir jau buvo pradėjusi sveikai maitintis. Ji ir mane įkalbėjo keisti mitybos įpročius“, – pasakojo V.Zakarevičienė.

7 metų dukterį Vitą ir 1 metų 8 mėnesių sūnų Matą auginanti V.Zakarevičienė socialiniame tinkle susirado bendraminčių moterų, kurios dalijosi sveikos mitybos patarimais.

„Jokių dietų nesilaikau – reikia valgyti tris kartus per dieną vienodu laiku“, – lieknėjimo paslaptimi pasidalijo ukmergiškė.

Tarp valgymų – jokių užkandžių. Tai – geležinė taisyklė, kurios Vaiva taip pat laikosi. Tačiau ši taisyklė turi vieną išimtį – reikia gerti kuo daugiau vandens. Per dieną moteris išgerdavo du ar tris litrus vandens.

Dviejų vaikų mama atsisakė kai kurių mitybos įpročių: kavą ir arbatą geria be cukraus, nevalgo bulvinių ir miltinių patiekalų, kiaulienos, grietinės, majonezo.

Moteriai nebereikalinga net ir keptuvė – mat joje nieko nekepa. Maistą ji dažniausiai verda, troškina garuose arba kepa orkaitėje be riebalų.

Vaiva nebevartoja gazuotų gėrimų ir alkoholio. Ji iš savo valgiaraščio išbraukė saldumynus, batoną.

Nors šeimai tenka gaminti įvairius patiekalus, moteris sau maistą ruošia atskirai.

„Buvo gerai, kai pradėjau mesti svorį, o vyras beveik pusei metų išvyko padirbėti į užsienį.

Jis neįsivaizduoja dienos be bulvių ir mėsos patiekalų, todėl mano valgiaraštis jam būtų visai netikęs. Iki šiol vyras nepakeitė mitybos įpročių: valgo vėlai vakare, dešimtą ar vienuoliktą valandą, erzina mane.

Jam antsvoris negresia, gali valgyti bet kada ir bet kiek“, – pasakojo V.Zakarevičienė.

Kai Vaiva nuvyko į oro uostą pasitikti iš užsienio grįžusio sutuoktinio Mariaus, šis keleivių laukimo salėje praėjo pro šalį nepažinęs žmonos, jau numetusios dvidešimt kilogramų.

Jai teko vytis vyrą iš paskos, kad juodu susitiktų.

Sutuoktinis gerokai nustebo, bet labai apsidžiaugė, kad žmona valios pastangomis pasiekė akivaizdžių išvaizdos pokyčių.

„Pirmas dvi tris savaites buvo labai sunku ištverti valgant tris kartus per dieną: būdavo, guliu lovoje ir, atrodo, lipčiau sienomis – taip norisi valgyti. Pilvas gurguliuodavo, tačiau savo mitybos principų nesulaužiau.

Jeigu nuvažiuodavau į svečius pas savo tėvus ir jie pasimėgaudami valgydavo, kas man netinka, išeidavau į kitą kambarį, kad nekiltų pagunda“, – linksmai nusiteikusi pasakojo V.Zakarevičienė.

Kai gerokai sulieknėjusios ukmergiškės kas nors klausia patarimų, ji visus patikina, kad norint numesti svorio reikia pasiryžti.

Kai prieš keturis mėnesius Vaivos svoris pasiekė 71 kilogramą, vėliau jis nei didėjo, nei krito. Šiuo metu moteris laikosi tokio pat mitybos režimo, bet kartais leidžia sau ir nusižengti.

„Būna, kad suvalgau vieną saldainį arba šokolado gabaliuką“, – prisipažino ji.

Rytą Vaiva prie pusryčių stalo sėda 8 valandą 30 minučių. Ji suvalgo kelis vaisius (du bananus, kriaušę, obuolį) arba košę, išgeria kavos.

Du vaikus auginanti motina pietauja 13 valandą. Tuo metu ji įprastai valgo daržoves su virta mėsa. Vakarieniauja 17 valandą 30 minučių. Vakarienė nebūna gausi – pakanka varškės ar virtų kiaušinių.

Vaiva pastebėjo, jog svoris krito dėl to, kad ji valgo visada tuo pat metu ir mažesnėmis porcijomis. Bet moteris prieš kiekvieną valgymą produktų nesveria ir kalorijų neskaičiuoja.

Svorio metimas neturi būti kančia – nuolatinis skaičiavimas ir griežta savikontrolė apkūnų žmogų gali žlugdyti psichologiškai.

„Per pirmą mėnesį nukrito net septyni kilogramai – išryškėjo rezultatai. Tuomet apėmė dar didesnis azartas mažinti svorį. O vieną mėnesį nekrito nė gramo. Pradėjau matuotis kūno apimtis. Jos pradėjo labai mažėti. Po to vėl kilogramai tirpo ir daugiau stabtelėjimų nebuvo“, – patirtimi dalijosi moteris.

Svorio metimas ukmergiškei padėjo atrasti naujų patiekalų skonį. Kugelį, cepelinus su spirgučiais mėgusi V.Zakarevičienė dabar juos pakeitė cukinijų, kurių anksčiau nevalgė, patiekalais.

Virėja įgudo ruošti cukinijų suktinukus su varške, išmoko iš avokadų ir natūralaus jogurto gaminti padažą.

„Anksčiau mėgau valgyti labai vėlai – devintą ar dešimtą valandą vakaro. Sėdėdavau prie televizoriaus ir atrodydavo, kad būtina ką nors kramtyti. Tai buvo blogiausia.

Šis įprotis labai greitai augino papildomus kūno kilogramus.

Galėdavau pusryčių nevalgyti, bet vakare prisikirsdavau beveik už visą dieną“, – apie buvusius mitybos įpročius pasakojo pašnekovė.

Vaiva nuo mažens nebuvo labai liekna. Būdama paauglė ji svėrė taip pat beveik šimtą kilogramų. Manoma, kad apkūnumas gali būti paveldimas, nes ukmergiškės giminėje iš tėvo pusės yra apkūnių žmonių.

„Kai buvau stambi, sakydavau, jog tokia esu dėl to, kad mano stambūs kaulai.

Pasirodo, jie dabar susitraukė“, – juokavo sulieknėjusi moteris.

Susilaukusi vaikų V.Zakarevičienė nebeapsikentė didelio antsvorio, nes jai būdavo sunku susilenkti, ji greitai pavargdavo.

„Savijauta pasikeitė šimtu procentų – turiu daugiau energijos, norisi daugiau judėti, o ne sėdėti prie televizoriaus kaip anksčiau“, – pasakojo V.Zakarevičienė.

Pakeitus mitybos įpročius Vaivos organizmas dirba kaip laikrodis – jai dabar valgyti norisi įprastu laiku. Kai negurgia pilvas, nėra ir pagundų valgyti bet ką.

Tuomet nėra pavojaus priaugti papildomų kilogramų.

Bet ar profesija Vaivai nepakiš kojos kovojant dėl dailesnės figūros?

„Dirbant virėja tekdavo ragauti patiekalus. Todėl ir dabar bendradarbės juokauja, kad ruoščiausi išbandymui. Šįmet gruodį baigsis motinystės atostogos, ketinu grįžti į darbą.

Manau, sukdamasi prie puodų nieko neberagausiu. Tiek valios turėjau pakeisti savo mitybos įpročius, turėsiu jos ir dirbdama virėja“, – vylėsi V.Zakarevičienė.

Ukmergiškė džiaugiasi tokiu kūno svoriu, kokį pasiekė, bet norėtų, kad jis dar nukristų iki 68 kilogramų.

„Neišgyvenu dėl tų trijų kilogramų – manau, jei labai panorėsiu, galiu pasiekti. Bet tai jau nėra didelė bėda“, – tikino pašnekovė.

Atsikračiusi nemažai svorio V.Zakarevičienė nebenorėtų, kad jis grįžtų, mat įsigijo daug mažesnio dydžio drabužių.

Dabar ji dažniau puošiasi figūrą išryškinančiomis suknelėmis, o ne plačiomis kelnėmis, kurias dažniausiai dėvėdavo būdama apkūni.

„Anksčiau pirkdavau ne tai, kas gražu, o kas tinka“, – apie buvusį garderobą užsiminė V.Zakarevičienė. Bet prisiminimui moteris išsaugojo nešiotas vienas kelnes ir dvi palaidines.

„Tikuosi, jų neprireiks apsirengti“, – dievagojosi Vaiva, jau kiek laiko perkanti keturiais dydžiais mažesnius drabužius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?