Net ir mokslininkus nustebino atradimas, koks produktas padeda lieknėti

Mokslininkai nustebo aptikę, kad produktas, kurį anksčiau laikė vienu didėjančio kūno svorio kaltininkų, pasirodo, padeda sulieknėti.

Mokslininkai paneigė dar vieną populiarų mitą apie lieknėjimą.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai paneigė dar vieną populiarų mitą apie lieknėjimą.<br>123rf nuotr.
Ilgą laiką makaronai laikyti didėjančio kūno svorio kaltininkais. Pasirodo, be reikalo.<br>123rf nuotr.
Ilgą laiką makaronai laikyti didėjančio kūno svorio kaltininkais. Pasirodo, be reikalo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2016, 8:48 AM, atnaujinta May 12, 2017, 8:40 AM

Šis produktas yra makaronai.

Ilgą laiką manyta, kad valgant makaronus galima priaugti svorio, tačiau dabar mokslininkai teigia, kad yra priešingai.

Naujausias tyrimas parodė, kad, priešingai, nei esame linkę manyti, valgant spagečius galima net sumažinti kūno masės indeksą.

Makaronai – labai svarbi Viduržemio jūros dietos dalis. Ši dieta jau seniai siejama su gera sveikata, taip pat ji padeda išvengti nutukimo pilvo srityje ir nepriaugti svorio apskritai.

Profesorė Licia Lavoviello, dirbanti Pocilio tyrimų, hospitalizavimo ir sveikatos priežiūros neuromedicinos institute Italijoje, pastebėjo: „Populiaru manyti, kad makaronai nėra tinkami, jei nori numesti svorio. Ir kai kurie žmonės jų atsisako apskritai.

Tačiau remdamiesi šio tyrimo rezultatais galime teigti, kad toks požūris – klaidingas“.

Mokslininkė teigė, kad pastaraisiais metais makaronai pelnė kūno linijas gadinančio produkto reputaciją ir todėl daug žmonių nusprendė apriboti jų vartojimą, dažnai laikydamiesi pačių sugalvotos agresyvios dietos.

Kaip rašo interneto portalas „Mirror“, tyrimas, kuriame dalyvavo 23 tūkst. žmonių, buvo atliktas Italijoje. Jį sudarė dvi didžiulės apklausos, o duomenys paskelbti žurnale „Nutrition and Diabetes“.

Apklausos pavadintos Moli-sani ir INHES (Italų mitybos ir sveikatos tyrimas) pavadinimais.

Tyrimo bendraautorius daktaras George'as Pounisas teigė: „Ištyrę surinktus duomenis, tiriamųjų valgymo įpročius, pamatėme, kad, priešingai paplitusiai nuomonei, makaronų valgymas nėra susijęs su kūno svorio didėjimu. Veikiau – atvirkščiai.

Mūsų duomenys parodė, kad mėgstantys makaronus žmonės turi sveiką kūno masės indeksą, mažesnę apatinės pilvo dalies apimtį ir geresnį liemens bei klubų apimties santykį“.

Dauguma ankstesnių tyrimų parodė, kad Viduržemio jūros dieta yra viena sveikiausių kontroliuojant kūno svorį. Tačiau labai mažai žinota apie svarbią tokios dietos sudėtinę dalį – makaronus. Ir naujausi tyrimai šią spragą užpildė.

Profesorė L.Lacoviello pakomentavo: „Mes kalbame apie italų – Viduržemio jūros regiono gyventojų – svarbiausią mitybos tradiciją. Ir nėra jokio reikalo vengti makaronų.

Tokia žinutė kilo susisteminus tyrimo duomenis. Viduržemio jūros dieta, jeigu jos laikomasi saikingai ir gerbiant visas jos sudedamąsias dalis – visų pirma makaronus, yra naudinga mūsų sveikatai“.

Apklausa Moli-sani pradėta 2005 metų kovą. Šiame projekte dalyvavo 25 tūkst. Molizės regiono gyventojų.

Tyrimo tikslas buvo išaiškinti, kokį poveikį genetika ir aplinka turi širdies ir kraujotakos ligoms, vėžiui bei degeracinėms patologijoms.

INHES buvo projektas, kuriuo siekta sugeneruoti informaciją apie Italijos gyventojų valgymo įpročius, taip pat išsiaiškinti veiksnius, lemiančius maisto pasirinkimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.