Blogiausi maisto produktai, kuriuos dedate vaikams į kuprinę

Ką dedate vaikams į priešpiečių dėžutę? Obuolį, sumuštinį, o gal prekybos centre nupirktą priešpiečių dėžutę?

Jeigu ruošiate sumuštinius ar dedate duonos, pasistenkite, kad ji būtų iškepta iš visadalių grūdų miltų.<br>123rf nuotr.
Jeigu ruošiate sumuštinius ar dedate duonos, pasistenkite, kad ji būtų iškepta iš visadalių grūdų miltų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 7:07 AM, atnaujinta May 11, 2017, 11:36 PM

Kartais nežinodami, o kartais ir neturėdami laiko tėvai vaikams į priešpiečių dėžutę prideda produktų, kurie ne tik neteikia jokios naudos, bet gali net ir pakenkti.

Kokių produktų nereikėtų duoti vaikams? Juos išvardino „The Daily Meal“.

Produktai su dirbtiniais priedais

Supakuoti skanėstai – įvairūs sausainiai, bandelės, pyragėliai – gražiai atrodo, skaniai kvepia, vaikams patinka. Tačiau tyrimai parodė, kad juose esantys chemikalai, dėl kurių šie gaminiai ilgai išlieka švieži, gali padidinti vaikų hiperaktyvumą, chromosomų pokyčius, nulemti vėžines ligas.

Saldainiai

Kad ir kaip saldainius mėgtų vaikai, jie neturi jokios mitybinės vertės. Geriau įdėkite vaikams saldžią, spalvingą, bet bent kiek naudos atnešančią alternatyvą – uogų, vaisių, arbūzo. Jie patenkins saldumo poreikį be didesnės žalos sveikatai.

Traškučiai

Vaikai turi turėti užkandžių, kad galėtų užkąsti tarp valgymų. Jei leistume jiems rinktis, traškučiai būtų pirmasis pasirinkimas. Tačiau jų suvalgius organizmas ne tik negauna naudos – atsiranda poreikis vėl jų užkrimsti.

„Nes mes tampame priklausomi nuo cukraus ir chemikalų, kuriuos suvalgome su tokiais produktais. Jeigu jaunystėje neišvystome tinkamų valgymo įpročių, vėliau juos pakeisti bus dar sunkiau“, – sakė Gaby Wilday, fondo, kovojančio už sveikus priešpiečius mokykloje, įkūrėja.

Sulčių pakeliai

Nustebsite, tačiau tokiose sultyse yra daug cukraus ir kalorijų, nors sulčių kompanijos tvirtina, jog jos gaminamos iš tikrų sulčių. Jei nenorite, kad jūsų vaikai būtų hiperaktyvūs ir mokykloje nelaipiotų sienomis, geriau pakeiskite šiuos gėrimus ne tokiais saldžiais.

Paruoštos priešpiečių dėžutės

Prekybos centrai mums siūlo palengvinimą – paruoštas užkandžių dėžutes. Nesusigundykite, ypač pirkdami jas vaikams – šiose dėžutės esanti mėsa, sūris yra smarkiai apdoroti, juose yra daug druskos ir cheminių medžiagų.

Gazuoti gėrimai

Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos tyrimas parodė, kad tie, kurie per dieną išgeria vieną ar daugiau skardinių gazuoto gėrimo, patiria 26 proc. didesnę riziką susirgti antrojo tipo diabetu. Daugiau apie šiuos gėrimus skaitykite čia.

Balta duona ir krekeriai

Pirkdami vaikams gaminius iš smarkiai perdirbtų baltųjų miltų, kitaip – greitai pasisavinamų angliavandenių, paprasčiausiai kemšate jiems cukrų. Tokiuose gaminiuose – baltoje duonoje, bandelėse, krekeriuose, sausainiuose makaronuose esančios kalorijos neturi jokios mitybinės vertės.

„Geriau pakeiskite tai viso grūdo produktais“, – patarė G.Wilday.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.