Kada reikėtų peržiūrėti vaiko valgiaraštį?

Mokslo metų pradžia daugeliui tėvų yra ne tik džiaugsmas, bet ir rūpestis. Išleisdami pirmokėlį ar jau prakutusį moksleivį į mokyklą, tėvai privalo rūpintis ne tik mokymosi priemonėmis, sustyguoti vaikų ir savo dienotvarkes, bet ir pasirūpinti visaverčiu vaikų maistu. Tad jiems dažnai kyla klausimas, ką galima padaryti, kad vaikų mityba keltų kuo mažiau rūpesčių ir sveikatos problemų.

Vaisiai, uogos, riešutai, džiovinti vaisiai ir sėklos, daržovės, turėtų dominuoti vaikų užkandžių dėžutėje.<br>123rf nuotr.
Vaisiai, uogos, riešutai, džiovinti vaisiai ir sėklos, daržovės, turėtų dominuoti vaikų užkandžių dėžutėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2016, 2:56 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:50 PM

Kaip taisyklingai valgyti?

Vaikų antsvorį ir jų brendimą tyrinėjantys specialistai teigia, kad aplinkos užterštumas, hormonai, gaunami su maistu ir mažas judrumas lemia vaikų nutukimą, ankstesnį brendimą ir silpnesnę sveikatą.

Todėl, jei pastebite, kad vaikai tapo nejudrūs, apatiški, pakito jų dėmesys – būtinai atkreipkite dėmesį į jaunojo šeimos nario valgiaraštį. Tai, pasak specialistų, pirmas signalas, kad vaikas maitinasi netinkamai, nesilaiko mitybos režimo.

Vaikų mitybos principai, anot dietologų, nedaug skiriasi nuo bendrų mitybos principų. Svarbiausia – reguliarumas, saikas ir, žinoma, maisto įvairovė bei kokybė. Visi trys pagrindiniai valgymai vaikams yra svarbūs ir nė vieno jų nederėtų praleisti. Vaikų nereikėtų versti valgyti daugiau nei jie nori, bet svarbu prižiūrėti, kad šie valgytų gerą, sveiką maistą.

Specialistė Jolita Bagdonavičiūtė įsitikinusi, kad labai svarbu vaiko mitybos režimas, užkandžių ir pagrindinių patiekalų kokybė.

„Tinkamiausias maistas pusryčiams – sudėtiniai angliavandeniai: įvairios kruopos, košės, kitos grūdinės kultūros. Jos ilgam užtikrina energijos kiekį, jas taip pat galima pagardinti vaisiais, riešutais – tokios košės vaikams kur kas labiau patinka“, – įsitikinusi J. Bagdonavičiūtė.

Užkandžiai – ką rinktis ir ko vengti?

Mokyklinukai ar į darželius žingsniuojantys vaikai greitai išalksta. Tarp pusryčių, pietų ir vakarienės jie suvalgo beveik antra tiek maisto, kiek per pagrindinius dienos valgymus. Nesveiki, saldūs užkandžiai ir gėrimai dažnai būna vaikų nutukimo, o vėliau ir apatijos, dirglumo priežastis.

Saldžios bandelės, saldūs kompotai ar šokoladiniai batonėliai yra blogiausia, ką vaikams galima pasiūlyti užkandžiams. Taip užkandžiaudami jie suvartoja daug cukraus ir pamažu kenkia savo sveikatai.

Mitybos ekspertai sutaria, kad užkandžių kokybė ir maistingumas – tėvų dažnai nuvertinama ir nepastebima vaikų mitybos grandis. Kelis kartus per dieną užkandęs netinkamų užkandžių, ilgainiui vaikas gali ne tik priaugti svorio, bet ir susiformuoti netinkamus mitybos įpročius.

Todėl tinkami užkandžiai – itin svarbu. Vaisiai, uogos, riešutai, džiovinti vaisiai ir sėklos, daržovės, turėtų dominuoti vaikų užkandžių dėžutėje. Įvairūs pieno produktai – jogurtai, sūreliai – taip pat patrauklus pasirinkimas, tačiau juose gausu cukraus, kurio vaikai ir taip suvartoja per daug.

„Vaisiai, daržovės tikrai geras pasirinkimas, tik juos nepatogu transportuoti ir jie greitai praranda prekinę išvaizdą. Patežusių bananų ar ilgiau kuprinėje pabuvusių obuolių vaikai tiesiog nenori valgyti. Jaunieji valgytojai, galbūt, mieliau rinktųsi sumuštinį ar sūrelį, bet maistiniu požiūriu tai ne itin vertingi produktai“, – svarstė dietos specialistė J.Bagdonavičiūtė.

Stambėjantys vaikai – šiandienos problema

Mitybos specialistai taip pat pripažįsta, kad lietuviai vis dar turi nepakankamai žinių apie sveiką mitybą. Dėmesys maistui atsiranda tik tada, kai sveikatos ar antsvorio problemos darosi akivaizdžios. Platėjantys lietuvių, ypač vaikų, liemenys siejami su greito, kaloringo ir nesveiko maisto įsigalėjimu. Įpročiu užkandžiauti saldžiai arba sūriai, gerti saldžius ir visiškai nenaudingus gėrimus.

Lietuvoje bene populiariausias užkandis mokykloje – sumuštiniai. Mitybos ekspertų teigimu, pats sumuštinis savaime nėra blogis, svarbu jį tinkamai pasigaminti.

Sumuštinis su avokadu ir juoda duona būtų maistingas ir sveikas pasirinkimas. Bet dažnai sumuštiniai daromi iš abejotinos maistinės vertės produktų: baltos duonos, rūkytos dešros ir sviesto.

„Jei nėra laiko gaminti, bet norite, kad vaikas jaustųsi gerai ir per trumpą laiką galėtų tinkamai užkąsti, galite rinktis kitą, vaikams daug patrauklesnį, gerųjų riebalų šaltinį – riešutų, džiovintų vaisių ir riešutų mišinius, vadinamąjį „Studentų maistą“, – kalbėjo specialistė.

Pasak J.Bagdonavičiūtės, riešutuose gausu vitaminų, antioksidacinių medžiagų, vaikams būtino kalcio.

Vaikams itin naudingi graikiniai, lazdyno, migdolų riešutai, kuriuose gausu vitaminų, sveikų riebalų ir skaidulų. Užkandžiams ypač tinka riešutų mišiniai, nes jie patogūs transportuoti ir juose didesnė maistingųjų medžiagų įvairovė, todėl vaiko mitybos racionas ženkliai praturtinamas.

Taigi tam, kad vaikas visus metus gerai jaustųsi ir turėtų jėgų mokytis, nebūtų apatiškas ir nepriaugtų nereikalingų kilogramų svarbu užtikrinti sąlygas fiziniam aktyvumui, tinkamą poilsio režimą, planuoti mitybą ir diegti pagrindinius sveiko valgymo principus: reguliarumą, saiką ir atidumą produktų kokybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą