Dėl to česnakais gardinti valgius kartais atsisako net ir tie, kurie juos mėgsta.
Žmonės išbandė daugybę gudrybių, kaip panaikinti česnakų kvapą. Vieni griebiasi burnos skalavimo skysčio, kiti kramto kuokštus petražolių.
Tačiau vos prieš savaitę paskelbta amerikiečių mokslininkų studija skelbia, kad atrasti du potencialūs česnakų kvapo naikintojai: nustebsite, tačiau tai – tiesiog žali obuoliai arba salotų lapai.
Kaip rašo sciencedaily.com, Ohajo universitete buvo atliktas paprastas tyrimas. Jo dalyviams buvo duota pakramtyti po keletą skiltelių česnako, o po to jie turėjo išbandyti keletą skirtingų priemonių, malšinančių kvapą: vandenį, žalią obuolį, keptą obuolį ir obuolių sultis, žalius ir pakepintus salotų lapus, žalius mėtų lapelius ir mėtų sultis, galiausiai – žalią arbatą.
Paaiškėjo, kad geriausiai česnakų kvapą užmaskavo žalių obuolių ir salotų lapų kramtymas. Sukramčius jų per pusvalandį po to, kai buvo suvalgytas česnakas, kvapas sumažėjo 50 proc.
Mėtų lapai taip pat neblogai slopino česnakus. Blogiausiai jų kvapą maskavo žalioji arbata.
Kvapo intesyvumas buvo matuojamas ne nosimi, o specialiu aparatu, kuris parodė kvapiųjų česnako medžiagų koncentraciją ore, kurį iškvėpė tiriamieji.
Taigi, jeigu šaltuoju sezonu saugotės virusų kramtydami česnaką, nepamirškite po to sukramtyti obuolio!