Kaip pažadinti medžiagų apykaitą? 11 paprastų patarimų

Kuo spartesnė medžiagų apykaita, tuo intensyviau deginamos kalorijos, maistas virsta energija. Kaip paspartinti šį procesą? Ir ką daryti, jeigu medžiagų apykaita užsnūdo ir neketina atsibusti?

Ką valgyti, kad medžiagų apykaita paspartėtų?<br>123rf nuotr.
Ką valgyti, kad medžiagų apykaita paspartėtų?<br>123rf nuotr.
Ką valgyti, kad medžiagų apykaita paspartėtų?<br>123rf nuotr.
Ką valgyti, kad medžiagų apykaita paspartėtų?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2016, 8:12 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:52 PM

Yra keletas paprastų, tačiau tikrai veiksmingų būdų pažadinti medžiagų apykaitą ir priversti ją sparčiau deginti kalorijas. Štai jie.

Valgykite daugiau baltymų

Beveik visos sportininkų dietos paremtos baltymų produktais. Ne veltui: virškindamas baltymus organizmas sudegina daugiau kalorijų nei riebalus ar angliavandenius. Taigi, ant stalo turi būti daugiau mėsos, žuvies, kiaušinių ir kitų produktų, kuriuose yra daug baltymų.

Nevenkite aštraus maisto

Aštrus maistas taip pat padeda paskatinti medžiagų apykaitą. Aštriuose pipiruose yra kapsaicino – medžiagos, kuri ne tik paskatina metabolizmą, bet ir sumažina alkio jausmą. Suvalgius aštriais pipirais paskaninto maisto medžiagų apykaita paspartėja 25 proc., ir toks poveikis tęsiasi keletą valandų.

Neužmirškite kavos ir arbatos

Žalioji arbata ir kava taip pat teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Vienas puodelis kavos ryte paspartina metabolizmą 3-4 procentais. O žalioji arbata pasižymi ne tik tokiu poveikiu, bet ir reguliuoja gliukozės lygį, mažina cholesterolio kiekį.

Būkite aktyvesni

Tai tikrai ne pats populiariausias, tačiau tikrai veiksmingas metodas. Raumenims reikia kalorijų net ir tuomet, kai jie ilsisi. Kad jų sudegintų daugiau, reikia priversti raumenis dirbti.

Jeigu nemėgstate sporto, susiraskite kokią nors aktyvią veiklą. Ir vaikščiokite! Pats paprasčiausias, veiksmingiausias ir visiems prieinamas būdas būti aktyviems. Tai spartina metabolizmą ir aktyvina organizmo apsaugines galias.

Gerai išsimiegokite

Dėl miego trūkumo medžiagų apykaita sutrinka, todėl sudeginama mažiau kalorijų. Susidaro uždaras ratas – dėl medžiagų apykaitos sutrikimų sutrinka miegas, o dėl mažo miego kiekio kenčia medžiagų apykaita.

Be to, neišsimiegojus nesinori daug judėti, o tai taip pat turi įtakos metabolizmui. Taigi, daugiau miegokite!

Nešalkite!

Ar pastebėjote, kad vasarą išnyksta bent keli kilogramai, ir tikrai ne dėl to, kad daugiau judate. Šiltoje aplinkoje medžiagų apykaita yra spartesnė, o šaltyje ji sulėtėja, organizmas ima kaupti riebalus. Tad kai orai atšals, dažniau pagulėkite vonioje ar lankykitės pirtyje, šilčiau renkitės.

Gerkite šaltus gėrimus

Paskatinti organizmą deginti kalorijas padeda ne tik šiluma, bet ir šaltis. Todėl naudinga gerti šaltus gėrimus – kad būtų atkurta organizmo temperatūra, bus sudeginta šiek tiek kalorijų. Jeigu per dieną išgersite 8 stiklines šalto vandens, tai padės papildomai sudeginti 70 kilokalorijų.

Daugiau sekso!

Mylintis kraujyje padaugėja deguonies, gerėja audinių aprūpinimas krauju, paspartėja metabolizmas. Taigi, vien tik geri dalykai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.