Pradėkite dieną ypatinga kava, ir gera nuotaika – garantuota

Ryškiaspalvis, kvapus ir labai skanus – moliūgas ne šiaip sau vadinamas nuostabia daržove. Dabar – kaip tik jo šlovės valanda. Rudenį ponas moliūgas užkariauja gurmanų stalus visame pasaulyje.

Moliūgų kava.<br>123rf nuotr.
Moliūgų kava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2016, 7:06 AM, atnaujinta May 10, 2017, 4:46 AM

Šios oranžinės daržovės puikiai tinka sriuboms, troškiniams, desertams ir net gardinti tokiems gėrimams kaip kava. Ne veltui šaltuoju sezonu viena populiariausių kavų yra moliūginė latė. Be jos savo dienos neįsivaizduoja garsios, gražios ir mylimos amerikiečių dainininkės Katy Perry (31 m.) ir Taylor Swift (26 m.).

Kodėl naudinga moliūgais gardinti valgius? 

Tai – viena sveikiausių ir gražiausių rudens sezono daržo gėrybių. Viename trintų moliūgų puodelyje yra tik 50 kalorijų ir net 3 gramai organizmui naudingų maistinių skaidulų.

Valgydami moliūgą ir jo sėklas geriau miegosite ir nesirgsite rudenine depresija.

Moliūgų sėklose yra ypač daug triptofano – aminorūgšties, kuri padeda gaminti laimės hormonui serotoninui. Tad jeigu jums sunku atsipalaiduoti, kamuoja niūrios mintys ar negalite užmigti, per dieną suvalgykite saują moliūgų sėklų. Rudens depresiją galėsite pamiršti.

Puodelyje pjaustytų moliūgų yra beveik dvigubai didesnė nei rekomenduojama paros vitamino A dienos dozė.

Šis vitaminas apsaugo nuo regėjimo pablogėjimo tamsiuoju paros metu, padeda akies tinklainei skirti šviesą, tamsą, spalvas ir sulėtina akies tinklainės nykimą bei regėjimo netekimą.

Be to, vitaminas A padeda palaikyti stiprius kaulus, dantis, gražią ir sveiką odą.

Moliūgai mažina riziką susirgti vėžiu. Moliūguose yra daug beta karoteno bei kitų antioksidantų, kurie gali sumažinti vėžio riziką.

Valgydami moliūgus galėsite džiaugtis stipria sveika širdimi.

Moliūguose esančios maistinės skaidulos padeda palaikyti sveiką širdį. Įrodyta, kad tie žmonės, kurių valgiaraštyje buvo daug maisto, turinčio skaidulų, kur kas rečiau serga širdies ligomis nei tie, kurie vengia daug skaidulų turinčių produktų.

Tad įsitikinote, kad verta valgyti kuo daugiau moliūgų? Tuomet išbandykite visame pasaulyje išpopuliarėjusią vėsiomis rudens dienomis šildančią kavą.

Kava su moliūgų tyre

Reikės (2 puodeliams):

2 puodelių pieno (geriausia riebesnio, bet tiks ir pusiau riebus. Jei netoleruojate gyvulinio pieno, galite naudoti sojų, migdolų ar kokosų pieną);

2 šaukštų moliūgų tyrės (skaniausia naudoti naminę tyrę – norėdami ją paruošti, iškepkite moliūgą orkaitėje, kol suminkštės, ir sutrinkite trintuve);

1–3 šaukštų cukraus (pagal skonį);

vanilės ekstrakto;

pusės šaukštelio meduolių prieskonių mišinio ir dar žiupsnelio kavai patiekti (prieskonių mišinį galite pasiruošti ir patys – reikia žiupsnelio malto cinamono, imbiero, muskatų ir šiek tiek maltų gvazdikėlių);

pusės puodelio stiprios karštos kavos;

plaktos grietinėlės patiekti.

Vidutinio dydžio puode ant vidutinės kaitros pašildykite pieną, moliūgų tyrę ir cukrų. Neleiskite užvirti. Kitame inde suplakite vanilę, prieskonius ir kavą. Tuomet į kavą supilkite pašildytą pieną su moliūgų tyre.

Padalinkite gėrimą į du puodelius. Pagardinkite plakta grietinėle, o ant viršaus užberkite dar šiek tiek prieskonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.