Tad ką galima valgyti rytais, o ko geriau vengti? Sąrašą pateikė „adMe“.
Produktai, kurių geriau vengti, kai skrandis yra tuščias
Mieliniai kepiniai
Mielės erzina skrandžio gleivinę ir sukelia dujų kaupimąsi.
Saldumynai
Cukrus padidina insulino išsiskyrimą, o tai – didelis krūvis kasai, kuri ką tik pabudo. Nuolatinis saldumynų valgymas rytais gali paspartinti cukrinį diabetą.
Jogurtas ir kiti rūgštūs produktai
Kai į tuščią skrandį patenka rūgštūs rauginti produktai, skrandžio sultyse esanti druskos rūgštis užmuša bakterijas. Todėl valgyti tokius produktus iš pat ryto mažai naudinga.
Kriaušės
Netirpiosios skaidulos, kurių yra daug kriaušėse, gali pažeisti žarnyno gleivinę.
Pomidorai
Šiose daržovėse yra tanino rūgštis, kuri, veikiama skrandžio sulčių, gali paskatinti rūgštingumą. Ilgainiui dėl to gali išsivystyti opa.
Agurkai ir kitos žalios daržovės
Agurkai ir kitos žalios daržovės skatina rėmenį, dujų kaupimąsi ir virškinamojo trakto diskomfortą.
Bananai
Valgant bananus, kai skrandis yra tuščias, pernelyg greitai pasisavinamas juose esantis magnis. Dėl to daugiau krūvio tenka širdžiai.
Kava
Jautresni žmonės ir patys tai jaučia: kai skrandis – tuščias, jie negeria kavos. Kava dirgina skrandžio gleivinę. Gerkite kavą rytais, tačiau tik tuomet, kai būsite ko nors užkandę.
Šalti ir gazuoti gėrimai
Erzina gleivinę, blogina virškinamojo trakto organų kraujotaką, dėl to maistas blogiau virškinamas. Be to, juose yra nemažai cukraus, o apie saldumynus ryte rašėme aukščiau.
Citrusiniai vaisiai
Juose yra daug rūgščių, kurios, patekusios į tuščią skrandį, sukelia rėmenį, skatina opų ir gastrito vystymąsi.
10 maisto produktų, kuriais galite pradėti dieną
Avižiniai dribsniai
Apsaugo skrandžio gleivinę nuo druskos rūgšties neigiamo poveikio, taip pat juose daug skaidulų, kurios skatina virškinamojo trakto veiklą ir mažina blogojo cholesterolio kiekį.
Tačiau nederėtų jų valgyti kasdien. Apie tai esame rašę anksčiau – straipsnį perskaitysite čia.
Grikiai
Grikių košė – taip pat geras pasirinkimas! Grikiai švelniai stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą. Taip pat tai puikus baltymų, geležies ir įvairių vitaminų šaltinis.
Kukurūzai
Kukurūzų košė ne tik ilgam užtikrina sotumo jausmą, bet ir padeda pašalinti iš organizmo toksinus, normalizuoja virškinamojo trakto mikrofloros veiklą.
Daiginti kviečiai
Vos poroje šaukštų daigintų kviečių yra 15 proc. rekomenduojamos paros dozės vitamino E, 10 proc. folio rūgšties. Taip pat daiginti kviečiai padeda normalizuoti virškinamojo trakto veiklą.
Kiaušiniai
Moksliniai tyrimai atskleidė daug priežasčių, kodėl kiaušinis pusryčiams yra naudingas. Viena jų – ryte suvalgius kiaušinį vėliau per dieną suvartojama mažiau kilokalorijų.
Arbūzas
Padeda aprūpinti organizmą skysčiais, be to, jame yra daug likopeno – medžiagos, kuri, kaip žinoma, saugo nuo vėžio.
Mėlynės
Tyrimai rodo, kad mėlynių valgymas rytais gerina atmintį, mažina kraujo spaudimą ir normalizuoja medžaigų apykaitą.
Visadalių grūdų duona be mielių
Sudėtiniai angliavandeniai, kurie yra ilgiau virškinami, daug naudingesni organizmui nei lengvai pasisavinami angliavandeniai. O rytas – puikus metas valgyti tokius produktus.
Riešutai
Keletas riešutų iš pat ryto normalizuoja virškinamojo trakto veiklą, mažina rūgštingumą.
Medus
Nedidelis šaukštelis medaus iš pat ryto padeda pažadinti organizmą ir aprūpinti jį energija. Taip pat jis gerina smegenų veiklą ir padidina geros nuotaikos serotonino lygį.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų lapkričio 4 dieną.