Devyni patarimai gaminant kartu su vaiku ir idėjos sveikai vakarienei

Įtraukite vaikus į maisto gaminimo procesą – pataria mitybos specialistai visiems tėvams, norintiems, kad jų vaikai daug mieliau valgytų sveikus produktus. Sveikai valgantys vaikai yra energingesni, geresnės nuotaikos, o rezultatai mokykloje daug geresni.

Trinta kvapni moliūgų sriuba.<br>123rf nuotr.
Trinta kvapni moliūgų sriuba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 11:44 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:26 AM

Tad atėjus savaitgaliui pasiraitokite rankoves ir drauge su mažuoju kulinaru pagaminkite gardžią vakarienę! Šiuos penkis mūsų siūlomus patiekalus pagaminsite greitai ir lengvai, o jų skonis turėtų įtikti net ir patiems išrankiausiems valgytojams.

O tam, kad virtuvėje jaustumėtės saugūs ir jūs, ir jūsų vaikas, prieš pradėdami vakarienės ruošą, būtinai perskaitykite šiuos kelis patarimus. Jų laikantis laikas prie puodų bus malonus ir smagus.

1. Jei ketinate gaminti pietus su vaiku, susitaikykite su tuo, kad visi darbai vyks daug lėčiau nei jūs gamintumėte vienos pačios. Todėl drauge ruošti valgį geriausia savaitgaliais, kai niekas neskuba į darbą, darželį ar ilsėtis.

2. Būkite kantrios ir nepykite, kai mažajam kulinarui kažkas nepavyksta. Po kiekvienos įveiktos užduoties, pavyzdžiui, sumaišytų salotų ar išaižytų žirnių, pagirkite savo vaiką už gerą darbą.

3. Jei jūsų vaikas dienomis dar miego pokaičio miegą, bendrus pietus gaminkite po to, kai jis pailsės. Po mietų miego vaikas bus žvalesnis geresnės nuotaikos, todėl net ir ištikus nesėkmėms virtuvėje, jis ne taip greitai supyks ar susierzins.

4. Energingi vaikai dažnai po namus sukinėjasi tarsi vijurkai. Todėl tuo pat metu gaminti ir sužiūrėti, ką mažasis kulinaras daro virtuvėje, gali būti sunku. Būtų idealu, jei ruošiant valgį virtuvėje būtų dar vienas žmogus, kuris galėtų padėti prižiūrėti mažylį.

5. Dar prieš imdamosi pietų ruošos, nustatykite taisykles, galiosiančias virtuvėje. Svarbi taisyklė – nusiplauti rankas prieš valgio gaminimą. Kita – gerai nuplauti daržoves ir vaisius. Į virtuvės taisyklių sąrašą įtraukite ir saugos reikalavimus – nežaisti su peiliais ir virtuvinėmis žirklėmis, neliesti karštos keptuvės, verdančio puodo, elektrinio maišytuvo, neatidarinėti orkaitės.

6. Iš anksto apgalvokite, ką gaminsite su vaiku ir pasiruoškite produktus. Apie visą gamybos procesą papasakokite ir savo mažajam pagalbininkui. Tegul jis žino, kada reikės paruošti daržoves, kada sumaišyti tešlą ar salotas, kada papuošti pyragą. Papasakokite vaikui apie visus ingredientus, iš kurių ruošite patiekalus. 7. Valgio ruošimas su vaiku – puiki proga supažindinti savo atžalą su sveikos mitybos principais. Papasakokite vaikui, kodėl jam naudinga valgyti tuos produktus, iš kurių gaminsite pietus. Leiskite visus produktus paliesti, pauostyti, jei galima ir paragauti.

8. Parinkite vaikui tinkamas užduotis. Pavyzdžiui, trimečiai jau gali maišyti salotas ar keksiukų tešlą. Vyresni vaikai gali pamatuoti reikiamus ingredientų kiekius. Paaugliai gali pjaustyti daržoves, trinti sriubas.

9. Pasiruoškite tam, kad po tokios popietės virtuvė atrodys lyg po karo. Tačiau kokybiškai drauge su vaiku praleistas laikas to vertas, tiesa?

Cukinijų „kareivėliai“ su parmezano sūriu

Traškus sveikas ir maistingas užkandis gali tapti jūsų vaikų silpnybe. Jį labai lengva paruošti, o jo skonis tikrai tobulas.

Paruošimo laikas: 10 min.

Kepimo laikas: 20 min.

Jums reikės (4 porcijoms):

4 nedidelių cukinijų, supjaustytų ketvirčiais per visą ilgį;   1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio;   1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių;   1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių;

1/2 šaukštelio džiovintų bazilikų;

1/4 šaukštelio česnakų granulių;   Druskos ir pipirų pagal skonį;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

2 šaukštų šviežių petražolių, sukapotų (nebūtina).

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C laipsnių. Ant grotelių dėkite kepimo popierių.

Mažajam kulinarui patikėkite paruošti prieskonių mišinį – nedideliame inde sumaišo sūrį, čiobrelius, raudonėlį, baziliką, česnakų granules, druską ir pipirus. Po to gražiomis eilėmis sudeda cukinijų „kareivėlius“ ant kepimo popieriaus.

Jūs apšlakstykite „kareivėlius“ trupučiu aliejaus ir sūrio bei prieskonių mišiniu. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15 minutes. Tuomet padidinkite orkaitės temperatūrą ir cukinijų „kareivėlius“ dar pakepkite 2-3 minutes, kol jos pasidarys traškios ir įgis auksinę spalvą.

Valgykite iš karto, jei norite, papuoškite kapotomis petražolėmis.

Agurkų, pomidorų ir fetos sūrio salotos

Sveikos, skanios ir labai lengvai paruošiamos net patiems mažiausiems virtuvės šefams.

Paruošimo laikas: 15 min.

Jums reikės (8 porcijoms):

1 kg agurkų, pjaustytų griežinėliais;   2 didelių pomidorų, pjaustytų skiltelėmis;   1 ryšulėlio svogūnų laiškų, pjaustytų;

1 indelio mėgstamų alyvuogių be kauliukų, supjaustytų per pusę;   500 g fetos sūrio, sutrupinto;   Saujos šviežių mėtų, smulkintų;

6 šaukštų ypač tyro („extra virgin“) alyvuogių aliejaus;

1/4 puodelio šviežiai spaustų citrinos sulčių;   Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Dideliame inde leiskite vaikui sumaišyti prieš tai jūsų supjaustytus agurkus, pomidorus, svogūnų laiškus, alyvuoges, mėtas ir pusę kiekio fetos sūrio.

Mažieji gali paruošti ir padažą – puodelyje sumaišyti aliejų, citrinos sultis, pipirus ir druską.

Gautu padažu tegul aplieja salotas ir viską šiek tiek viską pamaišo. Jūsų darbas – salotas pagardinti druska ir pipirais, o ant viršaus užberti likusį fetos sūrį.

Paprastai paruošiama trinta kvapni moliūgų sriuba

Labai skani ir sveika sriuba tiek mažiems, tiek dideliems. Mažiesiems ypač patiks ryški sriubos spalva. Paruošimo laikas: 10 min.

Virimo laikas: 20 min.

Jums reikės (8 porcijoms):

1 moliūgo, nulupto ir supjaustyto kubeliais;   1 didelės bulvės, nuluptos ir supjaustytos kubeliais;   1 didelės morkos, nuskustos ir supjaustytos;   1 svogūno, pjaustyto;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Pipirų, druskos (pagal skonį);

Vištienos sultinio;

Svogūnų laiškų ir grietinės (nebūtina).

Gaminimo eiga:

Puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliejų ir šiek tiek apkepkite visas daržoves. Jų pjaustymą galite drąsiai patikėti vyresniems vaikams.

Apkepinę daržoves, pilkite 2 litrus verdančio vištienos sultinio. Užvirkite ir ant lėtos ugnies virkite dar apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Tuomet viską sutrinkite. Šį darbą taip pat gali atlikti vyresni vaikai. Pagardinkite sriubą druska ir pipirais ir pilkite į dubenius.

Net patiems mažiausiesiems virtuvės padėjėjams galite patikėti sriubos puošybą – tegul į kiekvieną dubenį deda po šaukštą grietinės ir apibarsto pjaustytais svogūnų laiškais.

Lašišos ir daržovių ryšulėliai

Mokslininkai yra įrodę, kad reguliariai valgoma žuvis teigiamai veikai vaiko protinius gebėjimus. Todėl pagrindiniam patiekalui rinkitės lašišą. Ją pagaminti labai paprasta. Be to, taip paruoštas patiekalas atrodys įdomiau ir, tikėtina, labiau viliojančiai.

Paruošimo laikas: 15 min.

Kepimo laikas: 20 min.

Jums reikės (4 porcijoms):

2 šaukštų sojų padažo su mažiau druskos; 1 šaukšto medaus;

1 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos;

Trupučio saulėgrąžų aliejaus;

300 g brokolio šakelių;

4 x 100 g lašišos filė;

1 nedidelio gabalėlio imbiero, supjaustyto šiaudeliais;   Trupučio sezamų aliejaus (nebūtina);   Ryšulėlio laiškinių svogūnų, pjaustytų;   Pakepintų sezamo sėklų.

Gaminimo eiga:   Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių ir leiskite pasireikšti jaunajam kulinarui. Jis tikrai gali paruošti padažą – nedideliame inde sumaišyti sojų padažą, medų ir česnaką. Taip pat vaikui lengvai įveikiama užduotis – paruošti keturis vienodo dydžio kepimui skirtos folijos lapus.

Į kiekvieną tegul deda po kelias brokolio šakeles, ant jų lašišos filė, o ant viršaus po kelias imbiero juosteles.

Beliko į kiekvieną lašišos krepšelį supilti po šaukštą padažo ir truputį sezamų aliejaus. Ryšulėliai paruošti, tik reikia juos gerai užsukti ir sudėti ant kepimo popieriaus. Jūsų darbas – pašauti lašišą į įkaitiną orkaitę. Ten ji keps 15-20 minučių. Iškeptą lašišą traukite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite jai pastovėti.

Į kiekvieno valgytojo lėkštę dėkite po vieną ryšulėlį. Vaikams ypač patiks juos atverti patiems. Ant žuvies berkite pjaustytus svogūnus bei apkeptas sezamo sėklas. Šis patiekalas puikiai tiks su šviežiomis salotomis.

Morkų keksiukai su sūrio kremo glaistu

Lengvai pagaminamas, gardžiai kvepiantis ir skanus desertas. Prisidėję prie šio šedevro kūrimo, vaikai noriai mėgausis sveikesniu desertu.

Paruošimo laikas: 20 min.

Kepimo laikas: 35 min.

Jums reikės (12 porcijų):

Keksiukams: Trupučio aliejaus kepimo formai;

1/2 puodelio karijų puselių;

1 1/2 puodelio viso grūdo kvietinių miltų;

1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;

1 šaukštelio malto cinamono;

1 šaukštelio malto imbiero;

1 šaukštelio sodos;

1/2 šaukštelio druskos;

1/2 šaukštelio rudojo cukraus;

1/2 puodelio natūralaus jogurto (iki 2 % riebumo);

1/3 puodelio aliejaus;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

1 šaukštelio smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;

3 didelių kiaušinių;   3 puodelių tarkuotų morkų.

Glaistui: 1/2 puodelio ir 2 šaukštų cukraus pudros;

2 šaukštų kambario temperatūros neriebaus tepamojo sūrio;

1 šaukštelio citrinos sulčių;

1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio druskos;

Karijų puselių ir malto cinamono papuošimui (nebūtina).

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C laipsnių.

Patikėkite mažajam savo pagalbininkui riešutų smulkinimo darbą. Paberkite riešutus ant kepimo popieriaus ir pašaukite į orkaitę 10-12 minučių. Leiskite riešutams atvėsti.

Per tą laiką mažylis gali patepti 12 keksiukų formelių trupučiu aliejaus, o po to dideliame inde sumaišyti smulkintus riešutus su miltais, kepimo milteliais, soda, cinamonu, imbieru ir druska.

Tuo pat metu jūs kitame inde suplakite rudąjį cukrų, jogurtą, aliejų, vanilės ekstraktą, citrinos žievelę ir kiaušinius. Į gautą kiaušinių masę leiskite vaikui įmaišyti morkas. Gerai išmaišius galima berti ir miltus. Kai viskas bus gerai išmaišyta, sukrėskite tešlą į keksiukų formeles ir pašaukite į orkaitę.

Kepkite apie 20-22 minutes. Leiskite kelioms minutėms atvėsti formelėse, o tuomet perkelkite ant padėklo.

Kol keksiukai kepa, mažylis gali paruošti keksiukų glaistą. Reikia tik sumaišyti cukraus pudrą su tepamuoju sūriu, citrinos sultimis, vanilės ekstraktu ir trupučiu druskos. Po to laukia smagioji dalis – ant atvėsusių keksiukų tepkite po maždaug 1 šaukštelį glaisto. Keksiukų viršų dar galite puošti riešutais ir cinamonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.