Už dietas veiksmingesnis nuoviras. Jį verta išbandyti

Batatai, dar žinomi kaip saldžiosios bulvės, Lietuvoje nėra itin populiarūs. Tačiau norintys numesti svorio turėtų atkreipti į juos dėmesį.

Saldžiųjų bulvių nuoviras gali būti veiksmingas, kovojant su antsvoriu.<br>123rf nuotr.
Saldžiųjų bulvių nuoviras gali būti veiksmingas, kovojant su antsvoriu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-08 07:00, atnaujinta 2018-02-09 23:57

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad jų nuoviras gali padėti sulieknėti.

Mokslininkai teigia, kad tai – stebuklinga priemonė, kuri gali būti veiksmingesnė už daugybę prieštaringų dietų. Kaip parodė naujausi moksliniai tyrimai, geriant vandenį, kuriame virė batatai, galite išlikti lieknesni.

Pastebėta, kad krakmolingo vandens baltymai padėjo nuslopinti laboratorinių pelių apetitą. Ekspertų teigimu, šis atradimas gali būti pritaikytas ir žmonėms.

Japonų tyrėjai dviem pelių grupėms skyrė daug riebalų turinčias dietas. Vienai grupei jie davė daugiau batatų peptidų (BP) – baltymų virškinimo fermentų, kurie virimo metu atsiranda vandenyje.

Po 28 dienų gyvūnai buvo sveriami. Taip pat matuojamos jų kepenys ir riebaliniai audiniai, cholesterolio ir trigliceridų lygis. Atkreiptas dėmesys ir į leptino hormoną, kontroliuojantį alkį.

Nacionalinės žemės ūkio ir maisto tyrimo organizacijos Cukuboje tyrėjai taip pat surinko duomenis apie adiponektiną, kuris yra svarbus rodiklis, tiriant metabolinį sindromą.

Anot tyrimui vadovavusio daktaro Koji Ishiguro, kurį citavo interneto puslapis „MailOnline“, buvo iškelta hipotezė, kad batatų baltymai, esantys nuovire, gali veikti kūno svorį, riebalinius audinius ir panašius dalykus.

„Mes buvo nustebę, kad BP pelėms padėjo sumažinti riebalų molekulių dydį ir, kaip paaiškėjo, sukontroliuoti apetitą malšinančias molekules. Tai – daug žadantys rezultatai, kurie skatina ne išpilti batatų nuovirą, bet jį panaudoti“, – teigė daktaras.

Kol kas neaišku, kiek BP per 28 dienas gavo laboratorinės pelės. Tačiau tikima, kad ši medžiaga gali būti ne mažiau naudinga ir žmonėms. Tiesa, kaip pažymi tyrėjai, reikia atlikti daugiau tyrimų, kad šį ryšį pavyktų įrodyti.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Heliyon“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.