Patys geriausi pusryčiai. Pažadins geriau nei kava

Visiems – tiek vyturiams, tiek ir pelėdoms – pasitaiko rytų, kuomet pabusti būna sunku, o mieguistumas nepraeina visą dieną.

Natūralus jogurtas.<br>123rf nuotr.
Natūralus jogurtas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-19 06:57, atnaujinta 2018-02-09 21:52

Bet mitybos specialistas Robas Hobsonas sako, kad ryto nuotaiką galima smarkiai pagerinti, pasirinkus teisingą maistą ir gėrimus pusryčiams.

Tad ką reikėtų valgyti, vos pabudus ryte, kad miegai kaipmat išsilakstytų? Siūlome jums susipažinti su maisto produktais, kurie geriausiai pažadina ryte.

Kakava

Gera žinia smaližiams – taip, pusryčiams galima valgyti šokoladą!

Bet per daug nedžiūgaukite. Anot R.Hobsono, valgyti reikia tik kuo grynesnį šokoladą.

Toks gaminamas iš gryniausios kakavos, o jame yra daug magnio, svarbaus, kad kūnas atliktų skirtingas funkcijas, įskaitant maisto pavertimą energija ir gliukozės kiekio kraujyje kontrolę.

Kaip rašo interneto portalas „MailOnline“, tyrimai taip pat parodė, kad šis mineralas gali būti naudingas moterims, kenčiančioms nuo priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomų, sietinų su nuotaikų kaita.

Gryna kakava yra nuotaiką sušvelninančios medžiagos feniletilamino šaltinis. Kad gautumėte 18 proc. rekomenduojamos šios medžiagos dienos dozės, užteks vos vieno valgomojo šaukšto kakavos. Ja galite gardinti glotnučius, košę ar pačių pasigamintus dribsnių batonėlius.

Kiaušiniai

Pasistenkite pradėti dieną nuo kiaušinio. Šis maistinių medžiagų kupinas produktas ne tik jus aprūpins baltymais, dėl kurių jausitės sotūs iki pat pietų, bet ir nemažu kiekiu 13 kitų būtinų vitaminų ir mineralų.

Tarp jų – ir B grupės vitaminais, kurie padeda jūsų suvartotą maistą paversti energija, kurią naudoja jūsų kūno ląstelės.

Rūkyta lašiša

Ši riebi žuvis puikiai tinka pusryčiams, ypač jeigu ją valgote kartu su kiaušiniais ar neriebiu tepamu sūriu užtepta viso grūdo arba rugine duona.

Riebi žuvis yra svarbus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kuris, kaip parodė tyrimai, gali padėti sumažinti tokių streso hormonų, kaip kortizolis, poveikį.

Pusryčių dribsniai

Tai, žinoma, nėra patys sveikiausi pusryčiai. Tačiau jeigu pasirinksite daug skaidulų, bet mažai cukraus turinčius dribsnius, jie gali jums būti puikiu B grupės vitaminų šaltiniu. Šie vitaminai, kaip minėta, padeda paversti suvartotą maistą energija.

Jie taip pat yra puikus vitamino D šaltinis, kurio paprastai labai trūksta šaltuoju ir tamsiuoju laikotarpiu ir kuris sumažina riziką susirgti sezoniniu afektiniu sutrikimu.

Galite pabandyti padidinti savo pusryčių dribsnių maistingumą, juos pagardindami šviežiais ir džiovintais vaisiais, riešutais bei sėklomis.

Avižos

Avižose gausu skaidulų, kurios pagerina virškinimą, taip pat suteikia ilgalaikę naudą sveikatai, nes padeda sumažinti riziką susirgti širdies ligomis, diabetu ar turėti aukštą cholesterolio kiekį.

Skaidulos taip pat praturtina dietą ir gali padėti sumažinti cukraus kiekio kraujyje svyravimus.

Vadinasi, tai gali apsaugoti nuo energijos sumažėjimo įpusėjus rytui ir poreikio užkandžiauti, renkantis daug cukraus turinčius produktus. Neretai klaidingai manoma, kad tokie produktai gali greitai padidinti energijos kiekį.

Ankštinės daržovės

Toks maistas yra gausiausias skaidulų, kurių dauguma žmonių vartoja per mažai, šaltinis.

Nėra nieko blogiau, nei lėtai veikianti virškinimo sistema, dėl kurios galite jaustis išsipūtę ir apsnūdę, o dėl to būti prastos nuotaikos.

Užuot pirkę pupeles, pasistenkite jų pasigaminti patys, naudodami baltąsias pupeles, šviežius pomidorus ir prieskonius. Valgykite tai su šviežia pino grūdo duona ir būsite apsirūpinę skaidulomis.

Džiovinti vaisiai

Daugumai moterų, ypač paauglių mergaičių, trūksta geležies. Kai yra per mažai geležies, jaučiamės nuvargę, nusilpę ir prislėgti. Todėl labai svarbu jos gauti pakankamai su maistu.

Tačiau jeigu valgysite pakankamai džiovintų vaisių, padidinsite geležies kiekį. Pavyzdžiui, 80 g džiovintų abrikosų suteiks 15 proc. rekomenduojamos šio mineralo dienos normos.

Pabandykite paskaninti džiovintais vaisiais savo pusryčių dribsnius, jogurtą, glotnučius arba valgyti juos vienus, kaip sveiką užkandį.

Melionai

Mūsų nuotaiką gali smarkiai paveikti dehidratacija, dėl kurios jaučiamės nusilpę ir nesugebantys susitelkti.

Žiemą dehidratacijos grėsmė gali atrodyti neaktuali. Juk dažniausiai tai siejama su karštu oru. Bet dėl centrinio šildymo organizmas gali prarasti nemažai vandens.

Valgydami vandeningus vaisius, tokius, kaip melionai, galite ne tik lengvai aprūpinti organizmą skysčiais, bet ir pridėti vitamino C prie dietos. Valgykite jų pusryčiams arba įpusėjus rytui, kaip užkandį.

Natūralus jogurtas

Draugiškų bakterijų reikia daug kam, taip pat ir žarnyno sveikatai.

Dėl prasto virškinimo rytais galite jaustis išsipūtę. Todėl gali suprastėti jūsų nuotaika ir pasijusite aptingę.

Šie protingi maži organizmai, kurių galima rasti natūraliame jogurte, yra labai svarbūs mūsų imuninei sistemai. Beje, ištyrus žarnyno ir smegenų sąsajas pavyko aptikti, kad tokio tipo bakterija jūsų žarnyne gali paveikti nuotaikas ar net išsklaidyti depresiją.

Jogurtas puikiai tinka pusryčiams ir gali būti gardinamas daugybe sveikų ingredientų, įskaitant vaisius, riešutus ar sėklas.

Apelsinų sultys

Stiklinė apelsinų sulčių yra puikus pasirinkimas dienos pradžiai, dėl kurios jūsų organizmas aprūpinamas pakankamu kiekiu vitamino C, kuris yra svarbus, norint išsaugoti sveiką imuninę sistemą.

Vitaminas C taip pat padeda įsisavinti geležį iš augalinio maisto.

Be to, jeigu žiemą apsisaugosite nuo infekcijų, rytą jausitės žvalūs ir sveiki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.