Atsargiai: daugelio pamėgtose sultyse gali slypėti rimti pavojai

Seniai žinoma, kad burokėliuose gausu vitaminų ir mineralų. Gerdami burokėlių sultis galite įsisavinti vitaminus A, B1, B2, B6 ir C, o taip pat folio rūgštį, kalcį, geležį ir skaidulas.

Burokėlių sultis gerti sveika, bet jose gali slypėti ir pavojai.
Burokėlių sultis gerti sveika, bet jose gali slypėti ir pavojai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-13 06:20, atnaujinta 2017-04-10 05:49

Taip pat burokėlių sultyse yra antioksidantų, kurie apsaugo nuo ląstelių pažeidimų ir ligų.

Bet turėtumėte žinoti ir apie burokėlių sultyse slypinčius pavojus.

Ar žinojote, kad sulčių organizmui gali būti ir per daug? Be to, burokėlių sultyse gali slypėti ir pavojingos bakterijos.

Naudingosios burokėlių sulčių savybės

Prieš pasakodami apie galimus pavojus, pradėkime nuo to, kodėl burokėlių sultis gerti sveika.

Visų pirma, dėl minėtųjų antioksidantų, kurie padeda jūsų organizmą apsaugoti nuo laisvųjų radikalų, galinčių pažeisti ląsteles ir net tapti vėžio, širdies ir kitų ligų priežastimi, rašoma interneto portale „Livestrong.com“.

Oksfordo Brukso universiteto Jungtinėje Karalystėje tyrėjai pastebėjo, kad burokėlių sultyse yra daug antioksidantų ir polifenolių. Pastarieji veikia taip pat, kaip ir antioksidantai, blokuodami enzimų, kurie lemia vėžinių ląstelių augimą, veiklą.

Burokėlių sultyse esantys antioksidantai yra labiau biologiškai pasiekiami organizmui, nei gauti iš kitų daržovių sulčių. Tai buvo paskelbta žurnalo „Journal of Functional Foods“ 2011 metų birželio numeryje.

Per didelis vartojimas

Visgi turite žinoti, kad burokėlių sultis reikia gerti saikingai. Išgėrus jų per daug, kepenyse gali susikaupti per daug tokių metalų, kaip geležis, varis, magnis ir fosforas. Taip paaiškėjo Vengrijos sostinės Budapešto mokslininkams atlikus tyrimus.

Žurnalo „Acta Biologica Hungarica“ 2007 metų rugsėjo numeryje paskelbtame straipsnyje, kuriame buvo aprašytas minėtasis tyrimas, teigiama, kad per didelis burokėlių suvartojimas sveikiems žmonėms gali lemti kai kuriuos sveikatos sutrikimus.

Ypač gerti per daug burokėlių sulčių pavojinga sergantiems hemochromatoze. Tai – paveldima liga, dėl kurios organizme per daug kaupiasi geležies. Sultys gali pažeisti kepenis ir kasą.

Tačiau, kaip pridūrė tyrėjai, saikingai vartojamos sultys yra labai naudingos žmonėms, kenčiantiems nuo geležies stokos anemijos ir žarnyno uždegimų.

Gresiančios ligos

Burokėlių ir kitų šviežiai spaustų daržovių bei vaisių sultyse, kaip įspėjo JAV Maisto ir vaistų administracija, gali veistis pavojingos bakterijos ir tai sukelti apsinuodijimą.

Nors daugelio žmonių imuninė sistema dažniausiai padeda apsisaugoti nuo maisto bakterijų sukeliamų ligų, pastebėta, kad geriant vaisių ir daržovių sultis, gali staiga pasireikšti apsinuodijimas maistu, kurį lydi pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas ir panašūs į gripą simptomai.

Norėdami to išvengti, prieš spausdami sultis gerai nuplaukite daržoves ir nepjaustykite jų ant nešvarių lentelių bei su nešvariais peiliais.

Išspaudę sultis gerai išplaukite sulčiaspaudes ar daržovių trintuvus. Taip pat rekomenduojama pasigaminti tik tiek sulčių, kiek galite išgerti iškart, antraip jose ims veistis bakterijos.

Stipriai veikiančios sultys

Burokėlių sultys smarkiai veikia organizmą, tad iš pradžių, kaip įspėjo portalas „Juicing for Health“, jūsų kūnas negali būti pasiruošęs dideliam jų kiekiui.

Jeigu nuspręstumėte gerti burokėlių sultis, iš pradžių gerkite jas kartą per savaitę, išspaustas iš vos pusės vidutinio dydžio burokėlio. Vėliau tą kiekį galite padidinti iki vieno burokėlio per savaitę.

Sultims labiausiai tinka kieti, neraukšlėti burokėliai.

Burokėliai išlieka švieži kelias savaites, jeigu yra be lapų.

Jeigu burokėliai su lapais, šaldytuve juos galima laikyti tik tris-keturias dienas. Kitaip burokėliai sudžius, nes šaknys turės perduoti drėgmę lapams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.