7 paprasti, bet veiksmingi patarimai, kaip atsispirti cukrui

Mes visi daugiau ar mažiau žinome, kad cukrus kenkia mūsų organizmui, tačiau ar žinome, kad patys ir paskatinome pramonę dėti cukraus kone į visus gaminius?

Jei neturėsite cukraus namuose, tai ir gerdami kavą ar arbatą neturėsite kuo pasaldinti gėrimą ir, natūralu, nesaldinsite.<br>123rf nuotr.
Jei neturėsite cukraus namuose, tai ir gerdami kavą ar arbatą neturėsite kuo pasaldinti gėrimą ir, natūralu, nesaldinsite.<br>123rf nuotr.
Kaip iš mitybos išguiti cukrų?<br>123rf nuotr.
Kaip iš mitybos išguiti cukrų?<br>123rf nuotr.
kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė
kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė
Jei neturėsite cukraus namuose, tai ir gerdami kavą ar arbatą neturėsite kuo pasaldinti gėrimą ir, natūralu, nesaldinsite.<br>123rf nuotr.
Jei neturėsite cukraus namuose, tai ir gerdami kavą ar arbatą neturėsite kuo pasaldinti gėrimą ir, natūralu, nesaldinsite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

kilo.lt

Feb 22, 2017, 7:06 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 2:58 PM

Paprasčiausiai nuolat saldindami maistą pamažu ir sukūrėme nepasotinamą poreikį saldumui ir jei nepatenkiname skonio receptorių, kurie atsakingi už saldumo pojūtį – valgome, perkame dar ir dar.

Daugiau apie cukrų pasakoja kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

Panagrinėkime cukraus poveikį sveikatai

Tyrimai rodo, kad rafinuotas cukrus yra susijęs su kūno svorio didėjimu, diabeto, artrito, vėžio, širdies ligomis, osteoporoze, Alzheimerio liga, depresija.

Šioms ligoms pasireikšti padeda rafinuotas cukrus, tas tikrasis cukrus, kuris dedamas į arbatą, kavą, teigia mitybos specialistė.

Yra ir natūralus cukrus, kuris randamas natūraliuose maisto produktuose ir vadinamas, pavyzdžiui, vaisių cukrumi, daržovių, pieno cukrumi. Jie reikalingi mums, nes atlieka tam tikras funkcijas mūsų organizme. Tad cukrus ne tik kenkia, bet ir padeda gyvybinėms funkcijoms veikti optimaliai.

Cukrų reikia mokėti atpažinti ir tinkamai pasirinkti.

Rafinuotas cukrus – tai perdirbtas cukrus, ir jei etiketėje rasite tokį užrašą, tai turite žinoti, kad tai nebus cukrus gautas iš natūralių šaltinių – vaisių, pupelių ar daržovių. O kai valgome cukrų iš natūralaus šaltinio, tarkim, vaisių – gautas cukrus patenka į mūsų kraujotaką lėtai ir neturi kenkti sveikatai.

Jei valgome sausainį, kuriame yra rafinuoto cukraus – į kraują jis patenka žaibiškai, tai lemia greitą insulino išsiskyrimą, o ilgainiui tokie staigūs insulino išsiskyrimai priveda prie rimtų susirgimų.

Taigi, kyla klausimas ar įmanoma mityba be perdirbto cukraus? Žinoma, maitintis taip, kad racione nebūtų perdirbto cukraus įmanoma ir tai visai nesudėtinga.

Kaip iš mitybos išguiti cukrų? Tai galite pasiekti laikydamiesi šių 7 žingsnių.  Juos išvardijo mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

1. Skaitykite etiketes.

Pirkdami bet kokį produktą, nesvarbu ar gėrimą, ar kruopas, ar kažkokią gatavą produkciją – paskaitykite informacinį lapelį apie maistinę vertę.

Garantuoju, perskaitę etiketes ir pamatę didelį cukraus kiekį sudėtyje dar gerai pagalvosite ar jums išties to produkto reikia. Ir nesvarbu ar ten parašyta, kad cukrus gautas iš kukurūzų sirupo, ar tai rudasis cukrus, ar cukrus iš ekologiškų cukranendrių.

Nepaisant gražesnio ar įdomesnio pavadinimo – tai tas pats rafinuotas cukrus.

2. Valgykite natūralius vaisius.

Kaip jau minėjau anksčiau, cukrus egzistuoja ir kaip sveikas maisto produktas, kai jis gaunamas iš pupelių, daržovių ir vaisių. Cukrus suteikia mums energijos, tereikia produktus įtraukti į subalansuotą mitybą ir sveikatai dėl to bus tik geriau.

3. Atsisakykite ir saldiklių.

Daugelis žmonių, mėgindami atsisakyti cukraus, į pagalbą pasitelkia saldiklius. Daugelis mano, kad šie saldikliai, žymimi nuliu kalorijų, yra saugūs.

Taip, juose nėra kalorijų, tačiau dėl to jie neturi ir jokios maistinės vertės, todėl jūsų organizmui to nepakaks, jis reikalaus saldumo, tačiau su juo gauti ir kalorijas, kurias turi virškinti saldumo gavę išsiskyrę fermentai. Taigi, dirbtiniai saldikliai gali padidinti potraukį cukrui ir angliavandeniams.

Žinutė „stevia“ mėgėjams. Meskite iš galvos mintis, kad „natūralūs“ saldikliai, kurių sudėtyje yra nulis kalorijų iš tikrųjų yra rekomenduotini propaguojant sveiką gyvenseną.

Taip, stevia yra natūraliai labai saldus augalas, praktiškai neturintis kalorijų, tačiau tie stevios ekstraktai ar milteliai, kuriuos galite įsigyti parduotuvėse turi labai mažai ką bendro su originaliu augalu. Deja, šis cukraus pakaitalas taip pat prisideda prie priklausomybės cukrui vystymosi.

4. Suraskite kalčiausią produktą ir jo atsisakykite.

Mes visi mėgstame kokį nors produktą, kuriame gausu cukraus. Vienam patinka šokoladai, kitam gazuoti gėrimai, trečiam – vaisiniai jogurtai ir t.t. Tikėtina, yra tik vienas kaltininkas, kuriame gausu pridėtinio cukraus.

Taip pat tikėtina, kad tas vienas kaltininkas gali trukdyti sveikiau gyventi. Apie ką pirmiausia pagalvojote ir ko suvartojate daugiausiai iš minėtų produktų, to pradžiai pasistenkite bent jau rečiau nusipirkti, o po to ir rečiau jo paskanauti.

5. Nepirkite cukraus.

Jei neturėsite jo namuose, tai ir gerdami kavą ar arbatą neturėsite kuo pasaldinti gėrimą ir, natūralu, nesaldinsite. Patarimas „nepirkite cukraus“ yra platesnis, nei galėjo pasirodyti, nepirkite cukraus reiškia: nepirkti sausainių, batonėlių, saldžių grūdų, sausų pusryčių, paruoštų užpilamų košių, saldainių, sirupų, uogienių, džemų net ir sulčių.

Pastaba dėl vaisių sulčių. Dar būtų gerai, jei sultys tikrai būtų pagamintos iš natūralių vaisių, tačiau net ir natūralias sultis reikia riboti, dozuoti. Kodėl? Nes jose per daug natūralaus vaisių cukraus.

Aukščiau minėjau, kad gaunamą cukrų iš natūralių vaisių taip pat būtina dozuoti, vartoti subalansuotai. Jei gerti sultis – verčiau spaustas iš daržovių, taip gausite mažesnę cukraus koncentraciją ir daugiau skaidulų.

O išvis geriau, kai norisi atsigaivinti – gerti vandenį, tuo tarpu vaisius derėtų valgyti grynus.

Mūsų skrandyje netilptų tiek vaisių, kiek reikėtų suvalgyti, kad gautume tiek cukraus, kiek vaisių cukraus būna pakuotėje sulčių.

6. Perėjimas. 

Šio įpročio keitimas gali būti labai sunkus dalykas, ypač kai, tikriausiai, metų metus buvote priklausomas nuo rafinuotų angliavandenių. Tačiau niekas nesako, kad pokyčiai turi įvykti iš karto. Pamažu, su kiekviena diena, vis mažiau ir mažiau valgykite saldžiai, o praėjus kelioms savaitėms nustebsite, kad nebegalėsite taip saldžiai maitintis ar gerti arbatą, kaip anksčiau tai darydavote.

7. Kaip realizuoti patarimus.

Nustoti manyti, kad be cukraus jūs neištversite, kad gimėte būti smaližiumi, nustoti abejoti savimi, negailėti savęs ir nemanyti, kad save baudžiate neduodami suvalgyti saldainio ir t.t. Vėliau nustebsite kiek daug gausite dėl to, kad kažkada pradėjote atsisakę vieno vienintelio saldainio.

Kai užsinorėsite saldaus – valgykite vaisius. Kuo toliau – tuo labiau imsite pasitikėti savimi ir rinktis bus vis lengviau.

Galų gale išmoksite gaminti sveikus saldumynus, kaip pavyzdžiui, vaisių ledus be jokio pridėtinio cukraus, o svarbiausia, sumažinsite nutukimo, diabeto, vėžio, širdies ligų ir depresijos susirgimo rizika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.