Šio produkto per pusryčius atsisakome be reikalo

Dauguma mūsų be reikalo suabejojame, ar verta ruošiant pusryčių sumuštinius ant duonos tepti sviestą. O ir ką nors kepdami verčiau į keptuvę pilame aliejų, užuot dėję sviestą.

Žmonės be reikalo ieško pakaitalų sviestui.<br>123rf nuotr.
Žmonės be reikalo ieško pakaitalų sviestui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2017, 6:20 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:52 PM

Nors sviestas yra gardus produktas, jis pelnė prastą reputaciją, daugiausia dėl to, kad jame yra gausu sočiųjų riebalų – vos viename valgomajame šaukšte jų yra 7 gramai, arba 35 proc. rekomenduojamos dienos normos. O sotieji reikalai sietini su aukštu cholesteroliu ir padidėjusia grėsme susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.

Nuo septintojo dešimtmečio sveikatos ekspertai, mitybos specialistai ir mokslininkai kalbėjo apie per didelio sviesto suvartojimo keliamus pavojus. Ir daugybė žmonių, išskyrus prancūzus, ėmė kaip įmanydami vengti šio produkto, vietoj jo rinkdamiesi aliejų, įvairius užtepus ir kitus pakaitalus.

Bet naujausi mokslininkų atradimai gali pakeisti požiūrį į šį ingredientą.

Šie atradimai, tiesą sakant, buvo padaryti iš naujo išanalizavus 50 metų senumo tyrimo duomenis. Šio tyrimo metu buvo palyginti sviestas ir kukurūzų aliejus.

Anuomet tyrimą atlikę mokslininkai pastebėjo, kad pakeitus sviestą kukurūzų aliejumi sumažėja cholesterolis. Bet nebuvo pastebėtas joks poveikis tikimybei gauti širdies smūgį, mirtingumui nuo šios ligos ar mirtingumui apskritai.

Minėtasis tyrimas atliktas 1968-1973 metais Minesotoje, JAV. Jo metu buvo ištirti 9 423 vyrai ir moterys.

Visai neseniai šio tyrimo duomenis dar kartelį peržiūrėjo Šiaurės Karolinos universiteto medicinos mokyklos ir JAV Nacionalinio sveikatos instituto mokslininkai.

Nors šie atradimai yra preliminarūs, teigiama, kad kepti ant sviesto yra geriau, nei ant aliejaus, kuriame yra linolo rūgšties. Toks, beje, yra saulėgrąžų ar kukurūzų aliejus.

Dar daugiau – tyrimas, kurio rezultatai neseniai buvo atspausdinti žurnale „British Medical Journal“, parodė, kad vartojančių daržovių aliejų mirtingumas gali padidėti 22 procentais.

„Apskritai šis tyrimas leido mums padaryti išvadą, kad buvo publikuoti ne visi svarbūs duomenys, kurie prisideda prie naudos pervertinimo ar nepakankamo galimų grėsmių įvertinimo, vertinant, kas nutinka, jeigu pakeičiame sočiuosius riebalus daržovių aliejais, kuriose gausu linolo rūgšties“, – išplatintame pranešime teigė Šiaurės Karolinos universiteto medicinos mokyklos tyrėja Daisy Zamora.

Ir kiti tyrimai parodė, kad sviestas nuvertintas neteisingai.

Pernai žurnale „Plos One“ buvo atspausdinti kito tyrimo rezultatai, parodę, kad sviestas nėra susijęs su širdies sveikata.

Maža to, kiekvienam, kuris per dieną suvartodavo papildomai po šaukštą sviesto, net 4 proc. sumažėjo tikimybė susirgti 2 tipo diabetu.

Nepamirškime dar ir to, kad svieste gausu vitaminų A, D, E ir K2. Be to, jame yra nemažai organizmui naudingos konjuguotos linolo rūgšties, kuri mažina pasisavinamų riebalų kiekį, greitina jų išskaidymą, gerina apykaitą ir mažina riebalų ląstelių kiekį kūne, taigi, padeda mesti svorį, bei beta karoteno – vitamino A provitamino.

Vis dėlto, nevartokite sviesto per daug. Amerikos širdies ligų asociacija rekomenduoja, kad kalorijos, gautos iš sočiųjų riebalų, sudarytų tik 5-6 proc. mūsų mitybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.