Žinoma dietologė įvardijo didžiausias lietuvių mitybos nuodėmes

Lietuvoje neseniai viešėjusi mokslininkė ir žinoma dietologė iš Kanados Brenda Davis (58 m.) yra viena labiausiai žinomų augalinės mitybos specialistų pasaulyje, itin garbinama tų, kurie nevalgo mėsos.

Dietologė iš Kanados Brenda Davis turėjo už ką pagirti ir pabarti lietuvius.
Dietologė iš Kanados Brenda Davis turėjo už ką pagirti ir pabarti lietuvius.
Dietologė iš Kanados Brenda Davis turėjo už ką pagirti ir pabarti lietuvius.
Dietologė iš Kanados Brenda Davis turėjo už ką pagirti ir pabarti lietuvius.
Dietologės nuomone, lietuviai valgo per daug perdirbtos mėsos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dietologės nuomone, lietuviai valgo per daug perdirbtos mėsos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dietologės nuomone, lietuviai valgo per daug perdirbtos mėsos.<br>lrytas.lt nuotr.
Dietologės nuomone, lietuviai valgo per daug perdirbtos mėsos.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Giedrė Balčiūtė („Lietuvos rytas“)

2017-03-28 08:16, atnaujinta 2017-04-07 01:41

Lietuvoje B.Davis dalyvavo jau penktą kartą surengtoje Ann Wigmore sveikos mitybos konferencijoje ir Vilniaus sveikatos mugėje.

Duodama interviu dienraščio „Lietuvos rytas“ priedui „Gyvenimo būdas“ B.Davis pagyrė lietuvius, kurie yra gana liekni, palyginti su Šiaurės Amerikos gyventojais.

„Vienas pirmųjų dalykų, kuriuos Lietuvoje pastebėjau, yra tai, kad čia gerokai mažiau antsvorio turinčių žmonių nei Šiaurės Amerikoje ir labai nedaug tikrai nutukusių asmenų.

Jeigu jūs lankytumėtės Šiaurės Amerikoje, jums atviptų žandikaulis pamačius, kiek ten yra žmonių, kurie sveria po 200 kilogramų ir daugiau“, – pasakojo B.Davis.

Vis dėlto mitybos specialistei pro akis nepraslydo didžiausios lietuvių mitybos blogybės.

Pirmoji – tai perdirbta mėsa, kurios, B.Davis nuomone, lietuviai vartoja gerokai per daug.

„Turguje mačiau kalnus perdirbtos mėsos: dešrelių, kumpių ir panašių gaminių, kuriuose yra daug druskos, nitratų. 2015 metais Pasaulio sveikatos organizacija perdirbtą mėsą įtraukė į sąrašą produktų, turinčių daugiausia vėžį sukeliančių medžiagų. Tame sąraše – ir cigaretės, asbestas, arsenas, – teigė mitybos specialistė. – Dar viena blogybė yra tai, kad vartojate per daug kepto maisto. Kepant ar skrudinant maistą vyksta kenksmingi medžiagų oksidacijos procesai. Be to, taip gaminamas maistas tampa gerokai riebesnis“.

Dietologės nuomone, kai kurie lietuviai per daug vartoja ir alkoholio, kuris yra įvairių ligų, taip pat ir vėžio priežastis.

Tačiau mitybos specialistė turėjo ir už ką lietuvius pagirti. Ją sužavėjo tai, kad Lietuvoje yra populiari juoda, sunki, natūralaus raugo duona, kuri neretai pagardinama ir sėklomis. B.Davis buvo maloniai nustebinta, kad tokia duona neretai patiekiama net ir daugumoje Lietuvos restoranų, ko Šiaurės Amerikoje būtų sunku tikėtis.

Viešnia negailėjo pagyrų ir dėl to, kad vartojame nemažai fermentuotų produktų – raugintų agurkų, kopūstų, marinuotų burokėlių.

Juos valgyti sveika, ypač todėl, kad juose daug probiotikų.

B.Davis patiko ir tai, kad daugelyje Lietuvos restoranų galima nusipirkti vietoje išspaustų šviežių sulčių, kurios yra gerokai sveikesnės už įpiltas iš pakelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.