Paskaninkite kavą vienu ingredientu – bus dar naudingesnė

Jeigu esate iš tų, kurie mėgsta kavą, turime jums gerų žinių. Po daugybės tyrimų buvo atrastas vienas ingredientas, kuris ne tik gerokai pagerina jos skonį, bet ir padidina naudingą kavos poveikį.

Kavos ir kakavos duetas – dieviškai skanus.<br>123rf nuotr.
Kavos ir kakavos duetas – dieviškai skanus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2017, 7:25 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 11:57 PM

Ir tai ne visiems jau spėjęs įgristi cinamonas ar citrinos žievelė. Tai nuo vaikystės mums visiems puikiai pažįstama kakava.

Apie tai, kas įvyksta organizme išgėrus kavos, „Skonis“ neseniai rašė. Straipsnį galite perskaityti čia: „Minutė po minutės: kas nutinka kūnui, kai išgeriate kavos“.

O kodėl naudinga gerti kavą, paskanintą kakava?

Ne tik skanu, bet ir naudinga 

JAV buvo atliktas eksperimentas, kurio metu kelioms grupėms žmonių buvo duodama gerti skirtingos kavos: vieni gėrė gryną kavą, kiti – su cinamonu, treti – paskanintą kokosų aliejumi, ketvirti – gryną kakavą, o penkti – kavos ir kakavos mišinį.

Praėjus tam tikram laikui tyrimo dalyviai atliko testus, kurių metu buvo tiriamas jų dėmesingumas, susikaupimas ir budrumas.

Turbūt jau įtariate, kad geriausiai pasirodė grupė, kuri gėrė kavą su kakava. Ir tai nenuostabu, nes abu šie gėrimai pasižymi unikaliomis savybėmis. Bet kai vartojama ir kava, ir kakava, gerosios savybės dar labiau sustiprėja.

Kitas tyrimas  taip pat patvirtino kavos ir kakavos dueto privalumus. Jo metu tam tikros grupės žmonių gėrė kavą, kakavą, kavą su kakava ir placebo – gėrimą, kuriame nebuvo nei kavos, nei kakavos. Paaiškėjo, kad kava su kakava pagerino pažintines funkcijas. 

Dar viena puiki savybė – kavą su kakava gėrę žmonės patyrė kur kas mažiau nerimo nei tie, kurie gėrė gryną kavą, rašo „The People's Pharmacy“. Taip pat šie žmonės buvo atidesni.

Taigi, skaninti kavą žiupsneliu kakavos – ne tik skanu, bet ir naudinga. 

Jau anksčiau buvo žinoma, kad kakavoje esantys flavonoidai naudingi kraujagyslėms – jie padeda atpalaiduoti kraujagysles ir sumažinti kraujo spaudimą. Įdomu tai, kad kavoje esanti medžiaga metilksantinas pagerina flavonoidų pasisavinimą iš kakavos. Todėl šio gėrimo turėtų gerti tie, kuriuos kamuoja kraujagyslių ligos ir aukštas kraujospūdis. 

Viename arbatiniame šaukštelyje kakavos yra 37-130 mg flavonoidų.

Kaip nurodo The People's Pharmacy“, kakavą vartoti yra visiškai sveika: vieno tyrimo metu dalyviai dvylika savaičių vartojo ekstremaliai dideles – iki 2000 mg – kakavos flavonoidų dozes. Nepageidaujamo poveikio nepastebėta.

Dar keletas pagiriamųjų žodžių 

Ir kavoje, ir kakavoje yra daugybė antioksidantų ir naudingų mineralų. Šie gėrimai skatina endorfinų išsiskyrimą – šie hormonai yra atsakingi už gerą nuotaiką ir organizmo tonusą. Todėl kavos ir kakavos mišinys labai naudingas tiems, kurie dirba protinį darbą ar dažnai patiria stresą.

Šis mišinys naudingas norintiems sulieknėti. Kava spartina medžiagų apykaitą, o kakava – sotumo jausmą. Tad išgėrus puodelį šio gėrimo galima numalšinti alkį.

Padeda išsaugoti jaunystę. Kava padeda išsaugoti odos stangrumą, o kakavoje esantis pigmentas melaninas saugo odą nuo ultravioletinių spindulių.

Kaip paruošti dieviškai skanų ir naudingą gėrimą?

Kakavos miltelių galima berti į kavą arba pasiruošus kavą ir kakavą atskirai, sumaišyti šiuos gėrimus puodelyje. Visi kiti priedai – pagal skonį, bet kuo jų mažiau, tuo geriau.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.