Kėdainietis – apie tai, kas padėjo atsikratyti pilvo riebalų ir odos bėrimų

Savo požiūriu į mitybą ir sveikos gyvensenos propagavimą 19-metis Vilius Bukauskas išsiskiria iš daugelio šiuolaikinių jaunuolių. Su veganine mityba susipažinęs daugiau nei prieš dešimt metų vaikinas patikino, kad tokį gyvenimo būdą propaguoja ne tik jis, bet ir visa jo šeima.

Mitybą pakeitusiam V.Bukauskui maisto medžiagų tikrai netrūksta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mitybą pakeitusiam V.Bukauskui maisto medžiagų tikrai netrūksta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Grikiai su salotomis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Grikiai su salotomis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sveikasis kokteilis „Glotnutis“<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sveikasis kokteilis „Glotnutis“<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sveikuoliškas saldus avižinis pyragas be cukraus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sveikuoliškas saldus avižinis pyragas be cukraus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Džestina Borodinaitė („Rinkos aikštė“)

Apr 6, 2017, 8:15 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 8:46 PM

„Tokios mitybos pasirinkimui, mano manymu, įtakos daugiausia turėjo šeima. Mano tėvai, rūpindamiesi savo sveikata ir išvaizda, jau beveik vienuolika metų propaguoja sveiką gyvenimo būdą, kuris pasireiškia sveika mityba ir kiek kitokiu požiūriu į gyvenimą“, – pasakoja Vilius.

Atsisakyti nebuvo sunku

Viliui, jaunystėje turėjusiam sveikatos problemų, atsisakyti daugelio maisto produktų nebuvo sunku. Priešingai, jaunuolis patenkintas, kad rinkdamasis sveikesnius maisto produktus pagerino ne tik savo išvaizdą, bet ir savijautą.

„Paauglystėje turėjau antsvorio – tikrai nedžiugino riebaliukai ant pilvo. Taip pat dažnai susidurdavau su bėrimu ant veido ir kitų kūno vietų, kas man buvo tikrai nemalonu.

Be to, vargino stuburo problemos, kai negalėdavau ilgai išsėdėti vienoje vietoje. Tačiau pradėjęs kruopščiai rinktis, ką dėti į skrandį, pastebėjau, kad mano problemos pamažu dingsta. Ir laikui bėgant apie jas visiškai pamiršau – šiuo metu jaučiuosi puikiai“, – akcentuoja vaikinas.

Maistinių medžiagų netrūksta

Visiškai atsisakius pieno produktų, mėsos, žuvies ir kitų maisto produktų, sumažėja ir gaunamų organizmui taip reikalingų vitaminų kiekis, tačiau veganinę mitybą propaguojančiam Viliui maisto medžiagų tikrai netrūksta.

„Mano mama – medikė, tad labai daug pagalbos sulaukiau iš jos. Ir, žinoma, ne iš karto visko atsisakiau, todėl organizmui didelio šoko nebuvo.

Iš tikrųjų vartodamas maisto produktus visko negauni bet kokiu atveju, ar tu esi veganas, ar kitokią mitybą propaguojantis žmogus, todėl dar vartoju natūralius papildus, kurie man padeda gauti tai, ko negaunu su maisto produktais“, – mintimis dalijasi pašnekovas.

Kas rytą bėga krosą

Visai dienai pasisemti energijos vaikinui padeda ne tik tinkamas maistas, bet ir nuolatinis sportas. Kiekvieną rytą bėgančiam krosą ir fizinius pratimus atliekančiam Viliui tai puiki meditacijos ir atsipalaidavimo forma prieš sunkią dieną. O kokia ta vegano diena?

„Mano diena prasideda anksti ryte. Grįžęs po bėgimo visada išgeriu stiklinę vandens ir tik tada gaminuosi kažką rimčiau. Dienos pradžioje renkuosi lengvus vaisių kokteilius, avižų košę. Pietums dažnai valgau daržoves, įvairias kruopų košes, pvz., lęšius, avinžirnius ar kokią kitą. Labiausiai man patinka grikiai. Organizmo vakare niekada neapkraunu ir stengiuosi iki 8 valandos pavalgyti.

Galbūt paprastam žmogui vegano meniu atrodo skurdus ir greit apkarstantis, tačiau fantazuojant, eksperimentuojant galima pasigaminti įvairiausių derinių ir kiekvieną kartą vis kitokių“, – apie savo mitybą kalba jaunuolis.

Maisto gaminimas – malonumas

Kėdainių „Atžalyno“ gimnaziją baigęs ir šiuo metu sėkmingai dirbantis Vilius maisto ruošimui laiko ir noro atranda visada.

„Mano darbas – nuolatinės kelionės, susitikimai su žmonėmis, pokalbiai apie sveikesnį gyvenimo būdą, galima sakyti – tai dalis manęs. Kadangi dienos tikrai būna užimtos, todėl kruopščiai planuodamas laiką suspėju visur ir laiko atrandu viskam.

Paprastesnių patiekalų paruošimui nereikia daug laiko, tačiau pasitaiko įvairiai, todėl daug ką pasiruošiu iš vakaro, jei žinau, kad teks anksti išvykti. Todėl ryte viską puikiai spėju, kol ruošiuosi susitikimui, išsiverdu kruopas, o salotas, paruoštas iš anksto, tenka tik apšlakstyti vyno actu ir maistas būna paruoštas“, – kalba laiko maistui gaminti visada atrandantis pašnekovas.

Renkasi savo maistą

Nors veganiškų restoranų tiek Vilniuje, tiek Kaune yra daug, Vilius juose – retas svečias. Labiau už lankymąsi kavinėse laisvo laiko turėdamas vaikinas mėgsta tiesiog pasivaikščioti ir stebėti miesto šurmulį bei kvėpuoti grynu oru.

„Tenka daug keliauti, o mano maistas keliauja su manimi. Bet kur išvažiuodamas valgiu pasirūpinu – įsidedu į dėžutę, todėl restoranų, norėdamas pavalgyti, neieškau.

Esu labai valgus – porcijos mano nemenkos, o kavinukėse tiekiamos porcijos vargu ar užtektų, todėl esu pratęs draugauti su savo maistu, kuris man leidžia tikrai sočiai pavalgyti ir jaustis energingam visą dieną.

Savo laisvą laiką išnaudoju kietiems dalykams, kurie man tikrai naudingesni nei lankymasis kavinėse“, – tikina keliauti mėgstantis vaikinas.

Sėkmės istorija, kuri motyvuoja

Veganinę mitybą propaguojančiam Viliui sunkumų pritapti retai kada kyla. Visi jį supantys žmonės, artimieji, draugai – tokį patį požiūrį turintys asmenys.

„Visada išsiskyriau savitu požiūriu ir kitokiais interesais, net ir mokykloje stengdavausi šviesti draugus.

Galiu papasakoti vieną įsimintiną sėkmės istoriją, kuri man buvo didžiulė motyvacija eiti tolyn. Sudaręs draugui tinkamą mitybą ir rekomenduodamas būtent tai, kas iš tikrųjų yra maistinga ir vertinga organizmui, padėjau jam numesti beveik pusę svorio, o iki tol jis svėrė tikrai nemažai – 180 kilogramų.

Po kiek laiko grįžęs iš užsienio ir atėjęs pas mane atrodė neatpažįstamai – pravėręs duris išvydau puikios išvaizdos vyruką su „Slimfit“ kelnėmis. Tai bene pirmoji mano asmeninė pergalė“, – apie pasiekimus prašneko Vilius.

Su laikraščio „Rinkos aikštė“ skaitytojais V. Bukauskas dalijasi keliais receptais, kurie, kaip tikina pats pašnekovas, tinka tiek dietos besilaikantiems, tiek sveikai besimaitinantiems asmenims.

Sveikasis kokteilis „Glotnutis“

Reikės:

50 g špinatų lapų, 2–3 bananų, 1 šaukšto natūralaus augalinio proteino, šiek tiek vandens atskiesti.

Gaminimas

Visus ingredientus reikia sudėti į maišytuvą ir plakti apie minutę, kad viskas susimaltų į vientisą masę. Tada gautą tirštą masę atskiesti šlakeliu vandens. Ir štai – skanus rytinis pusrytukas.

Jei pageidaujama sotesnio patiekalo, tuomet prie šio sveikuoliško kokteilio galima kartu patiekti avižinės košės su įvairiais džiovintais vaisiais, razinomis ir panašiai. Tačiau Vilius pabrėžia, kad gerti kokteilio ir valgyti košės kartu nerekomenduojama, košės ragauti geriausia tik išgėrus kokteilį.

Grikiai su salotomis

Reikės:

300 g grikių, 1 svogūno, 0,5 pakelio špinatų, 5–6 mažųjų slyvinių pomidorų, alyvuogių pagal skonį, vyno acto, druskos.

Grikių gaminimas

Grikius nuplauti. Dėti į puodą su šaltu pasūdytu vandeniu ir virti iki užvirimo, tada išjungti ugnį ir palikti brinkti. Jokiais būdais užvirusiame vandenyje nevirti grikių toliau, tokiu atveju jie išbrinksta ir praranda savo svarbiausias savybes.

Svogūną supjaustyti, pašildyti keptuvėje, kad sumažėtų jo aitrumas, užpilti šlakelį šalto spaudimo alyvuogių arba kokosų aliejaus ir pašildytą masę sudėti į išbrinkusių grikių košę, viską sumaišyti, galima pagardinti druskyte ar kitais mėgstamais prieskoniais.

Salotų gaminimas

Nuplautus ir nusausintus špinatus, alyvuoges, per pusę supjaustytus slyvinius pomidorus pagardinti druska ir vyno actu. Galima rinktis ir šaldytas daržoves, kurias paruošus bus puikus derinys prie grikių.

Sveikuoliškas saldus avižinis pyragas be cukraus

Reikės:

300 g avižinių miltų, 5 bananų, 150 g razinų, 150 g anakardžių riešutų, 90 g šalto spaudimo saulėgrąžų aliejaus, 60 g vandens.

Gaminimas

Riešutus bei razinas nuplikyti ir nuskalauti verdančiu vandeniu. Bananus maišytuvu išplakti su aliejumi ir vandeniu. Visas sudedamąsias dalis sudėti į puodą ir gerai išmaišyti. Pyrago masę dėti į kepimo skardą ir kepti orkaitėje 170 C temperatūroje apie 1 valandą. Trukmė priklauso nuo to, kokio dydžio formoje pyragas bus kepamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.