Štai kuo rizikuojate valgydami po švenčių likusius kiaušinius

Jokio kvapo. Skonis – įprastas. Vilnietis Virgilijus, savo uosle ir skonio receptoriais patikrinęs nuo Velykų užsilikusį margutį, nutarė jį suvalgyti. Tačiau po kelių valandų vyriškis ėmė gailėtis tokių pusryčių. Jį ėmė pykinti.

Jeigu kiaušinius marginote iš anksto, iki švenčių likus dienai ar net kelioms, šiandien jų jau nereikėtų valgyti.<br>P.Mantauto nuotr.
Jeigu kiaušinius marginote iš anksto, iki švenčių likus dienai ar net kelioms, šiandien jų jau nereikėtų valgyti.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2017, 6:39 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 8:50 PM

Atrodytų, virti kiaušiniai gali būti laikomi ilgiau nei žali, tačiau yra atvirkščiai: virtų kiaušinių vartojimo laikas – daug trumpesnis negu žalių.

Taip tvirtina sostinės Naujininkų poliklinikos gydytojas Jonas Kastys.

„Žaliuose kiaušiniuose yra natūralaus antiseptiko lizocimo – tai savotiškas biologinis antibiotikas, konservantas. Kiaušinį verdant ar kepant lizocimas suyra“, – aiškino gydytojas.

Virtų kiaušinių vartojimo terminą nulemia ne vienas veiksnys. Pavyzdžiui, ir tai, kaip seniai kiaušiniai sudėti, koks jų lukštas, ar išvirti laikomi vėsiai.

Tačiau net ir tuo atveju, jeigu kiaušiniai yra švieži, o išvirti bei nelupti laikomi šaldytuve, juos reikia suvartoti per 3-4 dienas – jokiu būdu ne vėliau.

„Kitaip tariant, Velykoms virtų kiaušinių negalima laikyti Atvelykiui ir tuomet juos suvalgyti“, – įspėjo J.Kastys.

Tad jeigu kiaušinius marginote iš anksto, iki švenčių likus dienai ar net kelioms, šiandien jų jau nereikėtų valgyti.

Kiaušiniui senstant gali susidaryti dvejopų sveikatai žalingų medžiagų: tai gendančių baltymų skilimo produktai – idolas, skatolas, putrivinas, sieros vandenilis.

Kitas pavojus sveikatai – kiaušiniuose ima daugintis mikrobai, gaminantys toksinus (biologinius nuodus), kuriais galima netgi labai sunkiai apsinuodyti – susirgti maisto toksine infekcija ar kitomis infekcinėmis virškinamojo trakto ligomis.

Apsinuodijimo sunkumas priklauso nuo suvalgyto sugedusio maisto kiekio, maiste besidauginančių mikroorganizmų rūšies ir gausos, individualaus žmogaus atsparumo ir imlumo infekcijai, skrandžio rūgščių.

Keletas patarimų

Žalių kiaušinių galiojimo terminas – 28 dienos.

Geriausia žalius kiaušinius laikyti ne aukštesnėje kaip 18 laipsnių temperatūroje.

Ar kiaušinis šviežias, galima patikrinti panardinus jį į šalto vandens stiklinę: švieži kiaušiniai lieka dugne, o pasenę kyla į paviršių.

Išvirtus kiaušinius būtina laikyti šaldytuve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.