Taip teigia kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.
Kas yra celiulitas?
Celiulitas – tai riebalų sankaupos. Jis atsiranda dėl sutrikusios kraujotakos, o kraujotaką trikdo ne tik blogas gyvenimo būdas, bet ir apranga.
Norint išvengti celiulito nederėtų dėvėti judesius varžančių, pernelyg aptemptų drabužių bei per ankštos avalynės, dėl kurios tirpsta pėdos.
Kaip kovoti su celiulitu?
Pirmiausia reikia įvardinti tai, kas iš tiesų neveikia. Kremai ir kitos kosmetinės priemonės iš esmės tėra tiktai marketingo triukai.
Celiulito kaupimąsi skatina greito maisto, vaisvandenių ir kitų gėrimų su burbuliukais vartojimas, gausus druskos vartojimas, alkoholis, nikotinas, kofeinas.
Norint išvengti vadinamosios „apelsino žievelės“ odos viso to būtina atsisakyti.
Tuo pačiu reikia stengtis sumažinti bendrą riebalinį sluoksnį, nes celiulitas juk ir yra riebalinis audinys.
O tai padaryti galima tik treniruojantis ir maitinantis subalansuotai.
Tad kokius produktus įtraukti į mitybą ir užkirsti kelią celiulitui?
Lašiša
Tai antioksidantais ir omega-3 turtinga žuvis, kurie kartu sudėjus turi savybę skaidyti bloguosius riebalus.
Omega-3 riebalų rūgštys taip pat turi savybę sumažinti nesveiko maisto poreikį, kadangi suteikia ilgalaikį sotumo jausmą. O taip pat stiprina odą, jos audinius, šalina susikaupusius toksinus kraujagyslės viduje ir gerina kraujotaką.
Saulėgrąžų sėklos
Jos yra geras šaltinis vitamino E, kalio ir cinko, o taip pat vitamino B6. Šios medžiagos stiprina jungiamąjį audinį, o taip pat gali būti ir natūraliu diuretiku, dėl ko bus pašalinti susikaupę skysčiai ir jau vien dėl to celiulitas taps mažiau matomu.
Kad saulėgrąžos teiktų reikiamos naudos, jos turi būti natūralios, be prieskonių, druskos.
Aitriosios paprikos ir Kajeno pipirai
Jų sudėtyje esantis B6 ne tik stiprina, bet ir atkuria jungiamąjį audinį, todėl jie puikus ginklas kovojant su nepageidaujamų „duobučių“ formavimusi.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šie aštrūs prieskoniai gali pagreitinti metabolizmą, o taip pat – pagerinti kraujotaką.
Mėlynės, gervuogės, šilauogės
Mėlynės, gervuogės ir šilauogės padidina kolageno gamybą, kuria naują odos audinį, o tai pagerina odos tonusą ir tekstūrą.
Šiose tamsiose uogose taip pat yra ir antioksidantų, kurie skaldo riebalus. Tai leidžia odai išlaikyti riebalus po juo, neleidžia riebalų išstumti į paviršių.
Žalioji arbata
Ji pagreitina medžiagų apykaitą, stabdo riebalinių ląstelių, kurios sukelia celiulitą, gamybą. Taip pat nesaldinta žalioji arbata įsiskaičiuoja į per dieną suvartojamų skysčių kiekį ir palaiko vandens balansą organizme.
Tai svarbu tiems, kurie nemėgsta gerti skysčių, bet neįsivaizduoja dienos be kavos puodelio, nes tiek mažas skysčių vartojimas, tiek kavos gėrimas dehidratuoja organizmą, o tai puiki sąlyga celiulitui būti odos paviršiuje.
Alyvuogių aliejus
Viena pagrindinių riebalų apykaitos sutrikimo priežasčių yra ta, kad ypač moterys bijo naudoti riebalus maiste.
Gerieji riebalai yra būtini organizmui bei grožiui.
Alyvuogių aliejus aprūpina organizmą mononesočiais riebalais ir polifenoliais, kurie gerina tiek hormonų, tiek skydliaukės veiklą, o gerai veikianti skydliaukė greitina medžiagų apykaitą.
Be to, jos veikla susijusi su riebalų deginimu.