Vyras metus valgė žuvį, tirdamas jos naudą. Rezultatai buvo netikėti

Internete neretai vienas ar kitas produktas pavadinamas "supermaistu", nepaisant to, kad paprastai nebūna atlikti išsamūs tai patvirtinantys tyrimai, tad būna nelengva atskirti, kas yra tiesa, o kas - pramanas.

 Ar žuvis išties yra tokia naudinga sveikatai, kaip teigiama?<br> 123rf.com nuotr. 
 Ar žuvis išties yra tokia naudinga sveikatai, kaip teigiama?<br> 123rf.com nuotr. 
 Žurnalistas Paulas Greenbergas metus valgė vien jūros gėrybes, kad įsitikintų jų nauda sveikatai.<br> Facebook.com/KNCTTV nuotr. 
 Žurnalistas Paulas Greenbergas metus valgė vien jūros gėrybes, kad įsitikintų jų nauda sveikatai.<br> Facebook.com/KNCTTV nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2017, 8:25 AM, atnaujinta Apr 29, 2017, 10:04 PM

Vienas iš tokių smarkiai išgirtų produktų yra žuvis, kuri, kaip teigiama, yra nepamainomas omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. 

Bet ar tai - tiesa? Tuo nusprendė įsitikinti neseniai JAV visuomeninio transliuotojo PBS pradėtos rodyti naujos dokumentinės laidos "Žuvis mano lėkštėje" ("The Fish on My Plate") autorius Paulas Greenbergas.

Apie žadamą omega-3 riebalų rūgščių naudą yra girdėjęs bet kuris dėl sveikos mitybos galvą pametęs žmogus. Ir jūs turbūt ne kartą girdėjote, kad žuvyje esančios riebalų rūgštys gali, pavyzdžiui, padėti sumažinti kraujo spaudimą ar apsaugoti nuo insulto.

Nors yra mažoka įrodymų, užtikrintai patvirtinančių šiuos teiginius, tuo tiki daugybė žmonių visame pasaulyje. Pavyzdžiui, kaip rašo interneto portalas "Daily Mail", 2012 metais net 18,8 milijono amerikiečių, tikinčių omega-3 nauda, vartotojo žuvų taukus.

O neseniai atliktas tyrimas, apie kurį paskelbė CNN, parodė, kad nuo 2016 metų šių papildų vartojimas dar labiau auga.

Taigi, norėdamas įsitikinti, ar tikrai nuolat valgant žuvį galima gauti stebuklingą naudą sveikatai, P.Greenbergas nusprendė vienerius metus maitintis jūros gėrybėmis ir žuvimi. Tokių patiekalų per metus jis suvalgė per 700.

Prieš imdamasis šios dietos P.Greenbergas apsilankė pas gydytoją, siekdamas sužinoti, kokia yra jo sveikatos būklė ir ką galėtų pagerinti jūros gėrybių dieta.

"Mano kraujo spaudimas buvo truputį aukštesnis. Taip pat turėjau bėdų su cholesteroliu. Buvo depresijos požymių, miego sutrikimų ir man tai nepatiko, - kalbėjo vyras, savo dokumentinių laidų ciklo įžangoje. - Taigi pradėjau klausytis gamintojų lengvai užliūliuojančių pažadų, kad visa tai turėtų padėti išspręsti omega-3".

Apie savo tyrimo rezultatus vyras ne tik sukūrė laidų ciklą, bet ir rašo knygą "The Omega Principle"

Atlikdamas savo eksperimentą P.Greenbergas sužinojo neįtikėtinų faktų apie amerikiečių mitybos įpročius ir žuvininkystę. Įskaitant tai, kad prieš atsidurdama lėkštėje žuvis nukeliauja per 8 tūkst. kilometrų.

Po metus trukusios jūros gėrybių dietos žurnalistas grįžo išsitirti pas savo gydytoją. Ir žinote ką? Paaiškėjo, kad jo sveikatos būklė nė kiek nepasikeitė.

Tiesą sakant, vienintelis skirtumas buvo vos vos padidėjęs kraujo spaudimas - greičiausiai todėl, kad su žuvimi P.Greenbergas suvartojo ir daugiau druskos. Taip pat organizme kiek padaugėjo gyvsidabrio, kuris išties yra pavojingas smegenų veiklai.

Nors pats P.Greenbergas sakė pasijutęs geriau, o ir aplinkiniai teigė, kad po to, kai metus valgė jūros gėrybes, jis ėmė geriau atrodyti, medicininiai duomenys to tikrai nepatvirtino. 

Visgi P.Greenbergas rado kitų argumentų, kodėl verta valgyti jūros gėrybes. Anot vyro, tokia mityba kur kas draugiškesnė aplinkai, nei valgant žeme vaikštančius padarus

O ką gi apie žurnalisto eksperimentą mano Omega-3 papildų tiekėjai? 

Kaip interneto portalui "BuzzFeed News" sakė prekybos grupės "Global Organization of EPA and DHA Omega-3s", vienijančios didžiausias JAV žemės ūkio verslo įmones, atstovas: "Kiekvienas asmuo yra skirtingas ir tokie klinikiniai rodikliai, kaip cholesterolis, kraujo spaudimas ar trigliceridai, priklauso nuo daugybės gyvenimo būdo veiksnių, įskaitant dietą, mankštą, stresą ir pan. Štai kodėl taip svarbu atlikti daug žmonių apimančius tyrimus, nes tik tai gali tiksliai atskleisti tokio vieno veiksnio, kaip omega-3, vartojimas, poveikį". 


Deklaruojama omega-3 nauda

Omega-3 riebalų rūšys dažnai įvardijamos, kaip nepaprastai naudingos mūsų sveikatai. Tyrimai parodė, kad omega-3 riebalų rūgštys gali padėti:

sumažinti kraujo spaudimą ir trigliceridų kiekį;

sulėtinti apnašų kaupimąsi ant arterijų sienelių;

sumažini širdies ritmo sutrikimų tikimybę;

sumažinti infarkto ar insulto tikimybę;

sumažinti staigaus širdies sustojimo tikimybę sergantiems širdies ligomis.

Šaltinis: "WebMD".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.