Paaiškino, kodėl organizmas prašo ko nors saldaus ar sūraus

Daugeliui žmonių tenka kovoti su organizmo išdaigomis, kuomet jis reikalauja ko nors saldaus, sūraus ar rūgštaus. 

 Reikia stebėti savo organizmą ir išsiaiškinti, kada norime papildomai užkandžiauti.<br> 123rf
 Reikia stebėti savo organizmą ir išsiaiškinti, kada norime papildomai užkandžiauti.<br> 123rf
 Reikia stebėti savo organizmą ir išsiaiškinti, kada norime papildomai užkandžiauti.<br> 123rf
 Reikia stebėti savo organizmą ir išsiaiškinti, kada norime papildomai užkandžiauti.<br> 123rf
Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė
Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė
Daugiau nuotraukų (3)

kilo.lt

May 9, 2017, 10:31 AM, atnaujinta May 9, 2017, 10:56 AM

Šiuos poreikius patenkiname saldumynais, greitu maistu, daug druskos turinčiais produktais, rašo kilo.lt 

Tačiau kodėl organizmas mums siunčia tokius signalus?

Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė padėjo tai išsiaiškinti ir patarė, kaip su tuo kovoti.  

Supraskite, kada atsiranda noras užkandžiauti

Reikia stebėti savo organizmą ir išsiaiškinti, kada norime papildomai užkandžiauti. Ar tai tik nebus tada, kuomet patiriate stresą? Dėl ko nors nerimaujate? O gal būt nuobodžiaujate, jums nėra ką veikti ir dėl to norisi papildomai užkandžiauti. 

Jeigu panašios situacijos nėra, tai galbūt atėjo numatyto dienos meto laikas. 

Tarp valgymų negali būti ilgesnių laiko tarpų nei 4 valandos. Kitaip organizmas pradeda badauti, o tai sukelia didelį alkį, kurio metu paprastos, numatytos maisto porcijos neužtenka ir norisi dar ko nors papildomai užkąsti. 

Arba iš per didelio alkio atsiranda noras valgyti bet kokį maistą, kurio yra čia pat, prieš akis. 

Turite kovoti su savimi, stengtis atsipalaiduoti, stengtis pergyventi stresinę situaciją lengviau, o ne viską kompensuoti netinkamu maistu. Kuomet viską kompensuojame maistu, dar labiau graužiate save, nuotaika tik blogėja. 

Reguliariai sportuokite

Sugrįžkime vėl prie temos apie stresą. Kaip ji sumažinti? Sportuokite, išeikite pasivaikščioti. Taip nukreipsite savo mintis bei aktyviai leisite laiką, atsipalaiduosite. O taip pat, gerinsite savo sveikatą.

Subalansuokite mitybą 

Valgykite per dieną 5-6 kartus. Rinkitės pusryčiams košes, nes jose gausu kompleksinių angliavandenių, kurie ilgam suteikia sotumo jausmą. 

Priešpiečiams tinka įvairūs vaisiai, riešutai. 

Pietums valgykite subalansuotą patiekalą, kuris atrodytų taip: liesa mėsa ar žuvis+daržovės+kruopos.

Pavakariams rinkitės daržoves, o iš vaisių tinka tik obuoliai ir greipfrutai. 

Vakarienei puikiai tinka liesi baltymai, pavyzdžiui, nesaldūs varškės patiekalai, tuno salotos, įvairios salotos, kiaušiniai, liesa mėsa ar liesa žuvis, tik jau su daržovėmis. 

Valgant dažnai, reguliariai organizmas visada bus pamaitintas, jis nebadaus ir neiššauks netinkamo maisto noro. Tuomet sėkmingai pavyks atsispirti jam ir neprisivalgysite. 

Stenkitės valgyti kuo įvairiau, rinkitės įvairiaspalves daržoves.

Gerkite pakankamai skysčių

Skysčiai taip pat labai reikalingi mūsų organizmui. Kas patenka į šią sąvoką - skysčiai? Tiesiog paprastas, tyras vanduo ir žalioji, žolelių arbatos, kurios geriamos be cukraus. 

Skysčiai vaidina labai svarbų vaidmenį  mūsų organizme. Jie dalyvauja maisto medžiagų, deguonies pernešime, medžiagų iš organizmo šalinime, kraujo lygio palaikyme, kūno temperatūros reguliavime. 

Kaip apskaičiuoti, kiek per dieną mums reikia išgerti skysčių? Padės labai paprasta formulė: 1 kg svorio turi tekti apie 30-34 ml vandens. 

Taip pat vandens reiktų atsigerti, kuomet pajaučiame alkį. Toks organizmo siunčiamas signalas dažnai gali reikšti, kad jam trūksta ne maisto, o paprasčiausiai skysčių. Jei atsigėrus vandens alkis nepraeis, tuomet galite valgyti. 

Kuo galite pakeisti nesveikus užkandžius

Dažnai ieškome nesveiko maisto  pakaitalų, kad būtų kuo sveikiau, tinkamiau. Tikrai daug įvairios informacijos galime rasti internete, tik kaip atsirinkti tinkamą? Kaip žinoti, kas tikrai yra sveika ir nekenks sveikatai? 

Aš rekomenduočiau rinktis džiovintus vaisius, tačiau tuos, kuriuose nėra pridėtinio cukraus - puikiai tinka datulės, riešutai, trapučiai su riešutų sviestu. Tik, žinoma, šiuos produktus reiktų valgyti tik pirmoje dienos pusėje, nes jų glikeminis indeksas yra aukštas. 

Ką rinktis vakare, kuomet norite užkandžiauti? 

Puikiai tinka trapučiai, bet be jokių pagardų. Taip pat tinka visos daržovės, tačiau sakysite, kad jie negali atstoti tarkim saldumynų. 

Vieniems gali, kitiems ne, tad tiems, kurie nenori valgyti beskonių daržovių siūlyčiau pamėginti užkandžiauti mažomis morkytėmis. Jos yra tokios saldžios, kad puikiai gali pakeisti net saldumynus. 

O valgant daržoves vakare tikrai negalvokite, kad tai angliavandeniai ir jų negalima valgyti. Taip, tai angliavandeniai, tačiau ne kompleksiniai ir organizme skaidomi palaipsniui. Organizmas net sunaudoja daugiau energijos jas virškindamas nei jos iš daržovių gauna. 

Valgykite kuo įvairesnį maistą kiekvieną dieną

Gal būt noras užkandžiauti įvairiu maistu  atsiranda dėl to, kad organizmo neaprūpinate įvairiomis mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais, valgote nuobodų ir monotonišką maistą. 

Stenkitės valgyti kuo įvairiau, rinkitės įvairiaspalves daržoves. Taip kiekvieną dieną paįvairinant savo mitybą ji nepabos, o akys matydamos vis kitokį maistą nekryps prie netinkamo. 

Apgaukite save

Jei  namuose turite saldumynų, kitokio, netinkamo maisto, stenkitės juos padėti į kokią dėžę, paslėpkite kur nors, kad tas maistas nebūtų akių lygyje. Kuomet toks  maistas yra akių lygyje, jums bus tik sunkiau susivaldyti nepaėmus kokio gabalėlio. 

Kuo rečiau matysite tokį maistą, tuo lengviau atprasite nuo noro kažką užkąsti. Išsiugdysite įprotį valgyti tinkamą maistą, tinkamu laiku, dažnai ir papildomai neužkandžiaujant. 

Tai puiki mintis tiems, kurie turi išsikėlę tikslą sumažinti kūno svorį, o galbūt ir tiems, kurie nori gerinti savo sveikatą. 

Kaip išvengti šių produktų parduotuvėje? Tiesiog prieš einant į ją pasidarykite sąrašą, ko išties jums reikia. Tai padės ne tik nenusipirkti netinkamo maisto, bet ir sutaupysite pinigų. 

Vadovaudamiesi šiais patarimais galite ne tik sumažinti netinkamo maisto suvartojimą, bet ir galėsite suprasti savo organizmą, kas su juo vyksta ir ko jam tuo metu reikia. Tuo pačiu gerinsite ir sveikatą. 

Tikrai niekas nesako, kad bus lengva vadovautis šiais patarimais, tačiau turite išmokti kontroliuoti save, išmokti atsispirti pagundoms jei norite gerinti sveikatą ar net sumažinti kūno svorį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.