Nustebsite, bet kartais naudingesnės konservuotos, o ne šviežios daržovės

Daugelis tikriausiai vis dar mano, kad konservuotos daržovės yra mažiau sveikos už šviežias ir jų jokiais būdais pakeisti negali. 

Anot gydytojos-dietologės, nuo kaitinimo proceso nepriklauso ir tokių mineralų kaip magnis, kalcis ir kiti, kiekis ir kokybė. <br> 123rf
Anot gydytojos-dietologės, nuo kaitinimo proceso nepriklauso ir tokių mineralų kaip magnis, kalcis ir kiti, kiekis ir kokybė. <br> 123rf
 123rf
 123rf
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2017, 1:51 PM, atnaujinta May 19, 2017, 10:55 AM

Gydytojos-dietologės Lauros Romeraitė Kuklierienės teigimu, mitas yra tai, kad konservuotose produktuose visai nėra vitaminų. 

„Žinoma, šviežios daržovės – visada geras pasirinkimas, o ypač pavasarį, kai parduotuvėje jau galime gauti šviežių naujo derliaus produktų. 

Tačiau nereikėtų apleisti ir konservuotų daržovių.

Štai vitamino C konservuotuose produktuose dėl terminio apdorojimo sumažėja tik du kartus, tuo tarpu morkų ir pomidorų nauda po kaitinimo tik padidėja, nes organizmas juose esančius antioksidantus likopeną ir betakarotiną pasisavina tik termiškai apdorotus. 

Todėl minėtos daržovės labiau naudingesnės konservuotos nei šviežios“, – sako gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Anot gydytojos-dietologės, nuo kaitinimo proceso nepriklauso ir tokių mineralų kaip magnis, kalcis ir kiti, kiekis ir kokybė. 

„Ypač sveikatai naudingos skaidulos konservuotuose produktuose taip pat išlieka. Produktų vertę mažina tik konservavimui naudojami priedai – didelis druskos ar cukraus kiekis, actas. 

Kartais šie priedai gali nustelbti pačių produktų naudą, todėl ir konservuojant namie šių priedų reikėtų naudoti kuo saikingiau. 

Štai actas gali dirginti virškinimo traktą, todėl acto nereikėtų konservavimui turėtų nenaudoti žmonės, sergantys bet kuria virškinamojo trakto liga“, –  pataria L.Romeraitė-Kuklierienė.

„Konservuotų produktų lentyną pirkėjai renkasi ne tik šaltuoju metų laiku, kai mažiau šviežių sezoninių vaisių ar daržovių, bet ir atėjus pavasariui. 

Įvairias alyvuoges, džiovintus pomidorus, marinuotus svogūnėlius, Chalapos (vadinamuosius Jelapeno) pipirus renkasi į savo krepšelius dedasi užkandžių ieškantys žmonės. 

Taip pat populiarūs konservuoti pomidorai, puikiai tinkantys padažams ruošti, agurkėliai, kaip garnyras prie patiekalų ar įvairūs konservuoti vaisiai gaiviems desertams“, – apie konservuotų produktų paklausą pasakoja „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė. 

„Renkantis konservuotus produktus parduotuvėje verta pažiūrėti produktų etiketes – kiek produkte yra druskos, cukraus, acto, ir rinktis tuos, kuriuose minėtų priedų yra mažiau. 

Naudingiausi sveikatai būtų morkų ir pomidorų konservai“, –  pataria gydytoja-dietologė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.