Patys blogiausi pusryčiai: verčiau jais ryto nepradėkite

Pusryčiai yra energijos užtaisas visai dienai. Kuo jie tinkamiau parinkti, tuo diena būna produktyvesnė.

 Toli gražu ne visus pusryčius valgyti sveika.<br> 123rf.com nuotr. 
 Toli gražu ne visus pusryčius valgyti sveika.<br> 123rf.com nuotr. 
 Skrudinti dribsniai labai kaloringas produktas – 100 gramų produkto yra net 480 kcal.<br> 123rf.com nuotr. 
 Skrudinti dribsniai labai kaloringas produktas – 100 gramų produkto yra net 480 kcal.<br> 123rf.com nuotr. 
 Gaminant džiūvėsėlius naudojami sveikatai žalingi hidrinti augaliniai riebalai.<br> 123rf.com nuotr. 
 Gaminant džiūvėsėlius naudojami sveikatai žalingi hidrinti augaliniai riebalai.<br> 123rf.com nuotr. 
 Vaisių sultyse yra gausu cukraus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Vaisių sultyse yra gausu cukraus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Javų batonėliuose yra daugiau, negu reikia pridėtinio cukraus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Javų batonėliuose yra daugiau, negu reikia pridėtinio cukraus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Dažniausiai blynus ir vaflius gamina iš rafinuotų kvietinių miltų, kurių dažnas vartojimas neretai siejamas su atsparumu insulinui ir nutukimu.<br> 123rf.com nuotr. 
 Dažniausiai blynus ir vaflius gamina iš rafinuotų kvietinių miltų, kurių dažnas vartojimas neretai siejamas su atsparumu insulinui ir nutukimu.<br> 123rf.com nuotr. 
 Saldžios pagalvėlės, žiedeliai ir rutuliukai puikiai dera su pienu ar sultimis, bet juose yra daug cukraus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Saldžios pagalvėlės, žiedeliai ir rutuliukai puikiai dera su pienu ar sultimis, bet juose yra daug cukraus.<br> 123rf.com nuotr. 
 Reguliarus rūkytų produktų vartojimas padidina riziką susirgti vėžiu.<br> 123rf.com nuotr. 
 Reguliarus rūkytų produktų vartojimas padidina riziką susirgti vėžiu.<br> 123rf.com nuotr. 
 Minkštuose sūriuose yra žalingi sotieji riebalai. <br> 123rf.com nuotr. 
 Minkštuose sūriuose yra žalingi sotieji riebalai. <br> 123rf.com nuotr. 
 Kategoriškai nerekomenduojama pusryčiams rinktis produktus iš rafinuotų miltų ir cukraus. Tokie yra keksiukai.<br> 123rf.com nuotr. 
 Kategoriškai nerekomenduojama pusryčiams rinktis produktus iš rafinuotų miltų ir cukraus. Tokie yra keksiukai.<br> 123rf.com nuotr. 
 Kai kuriuose parduotuvėse parduodamuose jogurtuose yra daugiau cukraus, nei analogiško dydžio ledų porcijoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Kai kuriuose parduotuvėse parduodamuose jogurtuose yra daugiau cukraus, nei analogiško dydžio ledų porcijoje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jun 7, 2017, 8:13 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 8:13 AM

Visi žinome, kad pusryčių praleisti nevalia. Tačiau dietologai įspėja: ne visi pusryčiai yra naudingi.  Tad kokie produktai neturėtų atsidurti ant jūsų stalo ir kuo jie yra kenksmingi?


Saldūs sausi pusryčiai

Juos valgyti taip patogu! Jie skanūs ir juos neužtrunka paruošti. O dar tie reklaminiai šūkiai ant sausų pusryčių pakuočių: „yra neskaldytų grūdų“, arba „padeda sulieknėti“.

Neapsigaukite! Išties tai – perdirbtas produktas. Paprastai sausų pusryčių pakuotėje būna tik nedidelė dalis neskaldytų grūdų, bet daug angliavandenių ir cukraus.

Saldžios pagalvėlės, žiedeliai ir rutuliukai puikiai dera su pienu ar sultimis, bet juose yra tiek daug cukraus, kad tai lemia staigius insulino lygio pokyčius kraujyje. Todėl žmogus greitai išalksta ir pasijunta sudirgęs, be to, padidėja noras suvalgyti ko nors saldaus.


Sultys iš pakelių

Sultys iš pakelių, net jei parašyta, kad jos pagamintos iš 100 proc. vaisių, būna pasaldintos cukrumi arba fruktoze, įspėjama interneto puslapyje „Telegraf“.

Tiems, kas rytą pradeda nuo stiklinės šio gėrimo, padidėja metabolinio sindromo, nutukimo, antrojo tipo cukrinio diabeto ir kitų su gliukozės metaboliniais sutrikimais susijusių ligų rizika. 

Vaisių sulčių cukrus labai greitai padidina gliukozės lygį kraujyje, o sulėtinti jo absorbaciją be riebalų ir skaidulų neįmanoma.

Dėl staigaus insulino pakilimo ir cukraus lygio nukritimo kraujyje mes jaučiamės pavargę, nervingi ir alkani.


Blynai ir vafliai

Dažniausiai blynus ir vaflius gamina iš rafinuotų kvietinių miltų, kurių dažnas vartojimas neretai siejamas su atsparumu insulinui ir nutukimu.

Be to, dažnai blynai ar vafliai valgomi su sirupais ar uogienėmis, kurios taip pat padidina cukraus kiekį kraujyje ir kenkia medžiagų apykaitai.


Sumuštiniai su perdirbtu sūriu

Minkštuose sūriuose yra žalingi sotieji riebalai. Įvairios sveikatos organizacijos perdirbto sūrio vartojimą sieja su padidėjusia grėsme susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Jeigu norite per pusryčius mėgautis sūriu, verčiau rinkitės neriebų ir neperdirbtą.


Keksai ir raguoliai

Kategoriškai nerekomenduojama pusryčiams rinktis produktus iš rafinuotų miltų ir cukraus. 

Be to, keksuose ir raguoliuose dažnai yra ir papildomų ingredientų: šokolado, uogienės, sausų vaisių. Taigi šie produktai yra tikra kalorijų bomba ir lemia didelius gliukozės svyravimus.


Saldūs neriebūs jogurtai

Puikus sveikų pusryčių pavyzdys – stiklinė paprasto graikiško jogurto su uogomis. Deja, neriebus saldus jogurtas su vaisių gabaliukais su tuo neturi nieko bendro.

Kai kuriuose parduotuvėse parduodamuose jogurtuose yra daugiau cukraus, nei analogiško dydžio ledų porcijoje, o tai, kad gamybos metu iš jų buvo pašalinti riebalai, sumažina jogurtų maistinę vertę, todėl jie suteikia tik iliuzinį sotumo jausmą.


Javų batonėliai

Javų batonėliuose yra labai negausu naudingų skaidulų, bet pridėtinio cukraus, kukurūzų sirupo ir medaus juose yra daugiau, negu reikia.

Kaip ir dauguma anksčiau išvardintų produktų, šis derinys padidina cukraus ir insulino lygį kraujyje bei pažeidžia medžiagų apykaitą. 


Pirktinė granola

Skrudinti dribsniai labai kaloringas produktas – 100 gramų produkto yra net 480 kcal.

Granola puikiai tinka intensyviai sportuojantiems žmonėms, bet ne mažai judantiems biurų darbuotojams. Jeigu jūs – vieni iš pastarųjų, verčiau rinkitės avižinę košę su riešutais, lino sėmenim arba uogomis.


Dešrelės, rūkyta mėsa arba dešra

Dešrelės, dešra arba rūkytas kumpis yra perdirbti mėsos produktai, kurie 2015 metais oficialiai buvo pripažinti kancerogeniškais.

Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros ekspertai atliko 800 specializuotų tyrimų ir padarė išvadą, kad reguliarus tokių produktų vartojimas padidina riziką susirgti vėžiu.

Norite išlikti sveiki? Atsisakykite perdirbtos mėsos. Verčiau rinkitės virtą vištos krūtinėlę ar žuvį.


Džiūvėsėliai ir traškučiai

Juos gaminant naudojami hidrinti augaliniai riebalai, kurie yra transriebalų šaltinis, bei daug druskos. Todėl kyla didelė rizika susirgti hipertonija ir kitomis širdies bei kraujagyslių ligomis.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.