Visi mano, kad sveika valgyti ryžių trapučius. Tiesa yra kiek kitokia

Šiandien įvairių grūdų trapučiai yra labai populiarūs. Jie dažnai vadinami sveiku užkandžiu, kuris ypač rekomenduojamas besilaikantiems dietų, norintiems sulieknėti.

Trapučiai greitai virškinami, tačiau tai labai staigiai pakelia ir cukraus kiekį kraujyje.<br> 123rf nuotr.
Trapučiai greitai virškinami, tačiau tai labai staigiai pakelia ir cukraus kiekį kraujyje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė („Kuras kūnui“)

2018-07-09 14:49

Žurnalas „Iliustruotas mokslas“ aprašo trapučių gaminimo eigą ir nurodo, kad ryžių trapučiai gaminami drėkinant ryžius ir veikiant juos net 9–10 atmosferų slėgiu bei 255–265 °C laipsnių temperatūra, kol ryžių krakmolas išsiplečia ir sprogsta 

Lygiai taip pat ryžius galima spraginti, staiga sumažinus slėgį. Spraginami gali būti ne tik ryžiai ar grikiai, bet ir kukurūzai, kviečiai, sezamų sėklos ir kt.

Išanalizavus gamybos procesą, galime teigti, kad tokiame produkte nėra arba yra ženkliai mažesnis maistinių medžiagų ir skaidulų kiekis, negu būtų tokiame pat kiekyje grūdų. 

Taip pat verta aptarti ir trapučių glikemijos indeksą. Pavyzdžiui, ryžių trapučių glikemijos indeksas yra 82 (palyginimui gliukozės glikemijos indeksas - 100).

Aukštą glikeminį indeksą turintys produktai greitai virškinami, tačiau tai labai staigiai pakelia ir cukraus kiekį kraujyje. Tuomet išsiskiria daug insulino, kurio perdirbtas cukrus paverčiamas riebalų atsargomis audiniuose. Taigi, jeigu kasdienį racioną sudaro produktai su aukštu glikemijos indeksu, ilgainiui priaugama svorio.

Apibendrinant galima teigti, kad trapučiai neturėtų tapti kasdieniu maisto pakaitalu ir pirmenybę reikėtų teikti kruopoms ir grūdams.

Tačiau kartais kaip užkandį galima rinktis ir trapučius. Jeigu juos valgysite užtepus natūralaus riešutų sviesto, glikemijos indeksas sumažės (riešutų indeksas yra apie 14-15). 

Svarbu nevalgyti trapučių vienų. Geriausia juos derinti su žemo glikemijos indekso produktais.

Emilija Miliauskė – mitybos specialistė, tinklalapio „Kuras kūnui“ įkūrėja. Jeigu norite užduoti jai klausimą, rašykite adresu: skonis@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.