Tokius pusryčius giria visi mitybos specialistai

Paklauskite bet kurio mitybos specialisto, kokie pusryčiai yra sveikiausi.

 Avižinė košė - puikus būdas pradėti dieną.<br> 123rf.com nuotr. 
 Avižinė košė - puikus būdas pradėti dieną.<br> 123rf.com nuotr. 
 Avižos yra vienas iš sveikiausių produktų. <br> 123rf.com nuotr. 
 Avižos yra vienas iš sveikiausių produktų. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2017, 7:25 AM, atnaujinta Aug 3, 2017, 8:00 AM

Beveik visi be išimties jums paminės avižas.

Tai greitai paruošiamas ir pigus produktas, kurį sau gali leisti, net ir neturtingieji.

Be to, tai – tikra maistinių medžiagų jėgainė. Avižose gausu svarbių maistinių mikromedžiagų, dėl kurių po pusryčių ilgam jausitės sotūs.

„Avižose gausu širdies sveikatai padedančio beta gliukano, tirpiųjų baltymų, naudingų virškinimui, atsparaus krakmolo, padedančio žarnyno sveikatai.

Dėl žemo angliavandenių glikemijos indekso, jos lėtai išskiria energiją. 

Taip pat avižose nėra jokių dirbtinių priedų ar konservantų“, – paaiškino žarnyno sveikatos specialistė ir dietologė Kara Landau interneto portalui „Coach“.

Kokias avižas rinktis?

Ne visos avižos yra lygiavertės. Greitai paruošiamas avižas naudoti patogu, jeigu pusryčiams paruošti turite vos kelias minutes, bet jos nėra tokios naudingos, kaip kitos.

„Dažnai jos papildomai apdorojamos, kad vartotojui jas paruošti užtruktų gerokai greičiau. Tačiau taip jos netenka dalies maistinių medžiagų“, – įspėjo K.Landau. 

Geriausia rinktis avižinius dribsnius.

Avižiniai dribsniai  – išgliaudytos, šutintos ir  suplotos avižos. Jos mažai apdorotos, todėl jose išlieka daugiausiai maistinių medžiagų“, – teigė K.Landau.

Paprastai dažniausiai priaugame nepageidaujamo svorio ar sunkiai jo netenkame dėl to, kad valgome per daug.

Su kuo valgyti?

Dar viena priežastis, kodėl mitybos specialistai giria avižas, yra tai, kad jos dera su nesuskaičiuojama daugybe produktų.

„Idealu, jeigu avižas valgysite su ingredientais, kurie patiekalą praturtins dar ir baltymais, sveikais riebalais, maistinėmis skaidulomis, probiotikais ir antioksidantais“, – patarė K.Landau.

Su avižomis galima suvartoti rekomenduojamą dienos vaisių normą. Tiesiog pagardinkite avižinę košę sauja mėlynių arba puse banano, obuolio ar kriaušės.

Jeigu neturite šviežių vaisių, įberkite į dubenėlį košės šiek tiek kakavos miltelių. Tai greitas būdas padidinti antioksidantų kiekį.

Galite naudoti ir natūralų jogurtą. Taip gausite baltymų, kalcio ir gerųjų bakterijų. Įdėkite į košę kupiną valgomąjį šaukštą jogurto be pridėtinio cukraus, geriausia – graikiško.

Jeigu negalite valgyti jogurto, galite naudoti ir augalinius baltymų miltelius.

Taip pat K.Landau rekomendavo į košę įberti šiek tiek sėklų ir riešutų.

„Ispaninio šalavijo, kanapių ar plukenetijos sėklose yra gausu sveikų augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių, sveikų riebalų, baltymų ir skaidulų.

Taip pat rekomenduojama pridėti šiek tiek valgomosios viksvuolės, kuri suteiks naudingų prebiotinių maistinių skaidulų“, – siūlė dietologė.

Verta į košę įberti ir bet kokių riešutų, ypač tokių, kaip migdolai, žemės riešutai ar nesūdyti anakardžiai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.