Kuri prieskoninė žolelė ir kuo naudinga, teiraujamės kilo.lt mitybos specialistės Eglės Saulevičienės.
Kvapieji bazilikai
Juose yra vitamino C, kurie savo ruožtu apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų. Bazilikų lapais tinka uždengti vabzdžio įkandimą - tai malšina niežulį.
Melisos
Jas galima vadinti širdį stiprinančiomis žolelėmis. Jos retina širdies plakimą, mažina arterinį kraujospūdį. Turi slopinamojo poveikio.
Čiobreliai
Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Taip pat tai antimikrobinis augalas, naudojamas gydant gerklės ar kvėpavimo takų ligas. Taip pat čiobrelių arbata mažiną kraujo spaudimą.
Raudonėliai
Viename arbatiniame šaukštelyje raudonėlių yra ne tik šeši mikrogramai vitamino K, bet ir antioksidantų. Su maistu suvalgome gausybę mikroorganizmų, o raudonėliai gali padėti juos izoliuoti ir pašalinti iš organizmo. Taip išvengiama žarnyno infekcijų.
Rozmarinai
Yra žinoma, kad kai kuriuos aliejus kaitinant per ilgai ar per aukštoje temperatūroje išsiskiria kancerogeninės medžiagos, kurios lemia onkologines ligas. O jei įkaitintame aliejuje kepame, tarkim, mėsą, kuri marinuota su rozmarinais, kancerogeninių medžiagų susidarymo galimybė mažėja.
Svogūnų laiškai
Juose yra beta-karotino, iš kurio organizme susidaro vitaminas A, kuris savo ruožtu būtinas nervų sistemai, regai bei gerai odos būklei.
Česnakų laiškai
Juos galime vadinti natūraliu antioksidantu, nes česnakuose ir jų laiškuose yra medžiagos - alicino. Alicinas yra galingas natūralus antibiotikas, kuris slopina žalingų bakterijų gebėjimą augti ir daugintis mūsų organizme. Dėl šios priežasties česnakai gerina bendrą savijautą ir imuninę sistemą.
Mairūnai
Juos vertina sergantieji migrena. Turi savybę slopinti galvos skausmus. Taip pat ramina nervų sistemą ir gerina virškinimą. Arbata su mairūnu gali pagerinti miego kokybę.
Kalendros
Jos pasižymi kepenų ir inkstų valymo savybėms! Veikia diuretiškai. Tačiau tuo pačiu gerina apetitą. Arbata su kalendromis vertinama tarp svorį mažinančių žmonių, kadangi ji susijusi su greitu riebalų skaidymu.
Peletrūnai
vertinami dėl sudėtyje esančios geležies, rekomenduojami turintiems anemiją! Taip pat mažina nuovargį. Sudėtyje turi ir antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų.
Šalavijai
Sudėtyje turi vitamino K, kuris skatina žaizdų gijimą, didina atsparumą infekcijoms. Patariama gerti šalavijo arbatą kuomet viduriuojama. Turi savybę skystinti kraują, gerina kraujotaką.
Pipirmėtės
Rekomenduojama persivalgius, jos padeda išvengti nemalonių atsirūgimų. Arbatą rekomenduojama gerti turint skausmingas mėnesines - malšina skausmą. Gerina virškinimą. Nerekomenduojama maitinančioms krūtimi, nes didesni kiekiai stabdo laktaciją.
Krapai
Labai vertingi, kadangi turi daug eterinių aliejų, vitaminų, mineralinių druskų, geležies, fosforo, kalio. Krapuose gausu vitamino C, karotino, vitaminų B1, B2, PP, kalcio, magnio, vitamino P, o jis tiesiogiai susijęs su kraujagyslių sienelių stiprinimu. Krapai naudingi ir tuo, kad gerina virškinimą, normalizuoja kraujospūdį bei šalina meteorizmą.
Petražolės
Jų šaknys atsakingos už vandens pertekliaus šalinimą iš organizmo, taigi tie, kurie turi problemų dėl skysčių kaupimosi, tikiu, petražoles pamils iš naujo. Petražolių lapuose yra štai tokių vitaminų – C, K, PP, B grupės vitaminų, o taip pat ir mikroelementų – fosforo, kalcio, cinko, geležies. Jomis užbaigiant pietus burnoje bus palaikomas gaivus kvapas.