Prieskoninės žolelės – ir maistui paskaninti, ir sveikatai pagerinti

Prieskoninių žolelių nauda labai įvairi, tad jas reikėtų pasirinkti pagal poreikį. Vienos jų ramina, padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų, gerina virškinimą, apsaugo nuo infekcinių ligų, kitos mažina galvos ar pilvo skausmus, gerina kraujotaką, miego kokybę, virškinimą. 

Vienos žolelės ramina, gerina virškinimą, saugo nuo infekcinių ligų,  kitos mažina galvos ar pilvo skausmus, gerina kraujotaką, miego kokybę, virškinimą. <br> 123rf.com nuotr.
Vienos žolelės ramina, gerina virškinimą, saugo nuo infekcinių ligų,  kitos mažina galvos ar pilvo skausmus, gerina kraujotaką, miego kokybę, virškinimą. <br> 123rf.com nuotr.
 kilo.lt mitybos specialistė E.Saulevičienė.
 kilo.lt mitybos specialistė E.Saulevičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 11, 2017, 11:49 AM, atnaujinta Jul 18, 2018, 8:56 AM

Kuri prieskoninė žolelė ir kuo naudinga, teiraujamės kilo.lt mitybos specialistės Eglės Saulevičienės.

Kvapieji bazilikai

Juose yra vitamino C, kurie savo ruožtu apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų. Bazilikų lapais tinka uždengti vabzdžio įkandimą - tai malšina niežulį.

Melisos

Jas galima vadinti širdį stiprinančiomis žolelėmis. Jos retina širdies plakimą, mažina arterinį kraujospūdį. Turi slopinamojo poveikio.

Čiobreliai

Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Taip pat tai antimikrobinis augalas, naudojamas gydant gerklės ar kvėpavimo takų ligas. Taip pat čiobrelių arbata mažiną kraujo spaudimą.

Raudonėliai

Viename arbatiniame šaukštelyje raudonėlių yra ne tik šeši mikrogramai vitamino K, bet ir antioksidantų.  Su maistu suvalgome gausybę mikroorganizmų, o raudonėliai gali padėti juos izoliuoti ir pašalinti iš organizmo. Taip išvengiama žarnyno infekcijų.

Rozmarinai

Yra žinoma, kad kai kuriuos aliejus kaitinant per ilgai ar per aukštoje temperatūroje išsiskiria kancerogeninės medžiagos, kurios lemia onkologines ligas. O jei įkaitintame aliejuje kepame, tarkim,  mėsą, kuri marinuota su  rozmarinais, kancerogeninių medžiagų susidarymo galimybė mažėja.

Svogūnų laiškai

Juose yra beta-karotino, iš kurio organizme susidaro vitaminas A, kuris savo ruožtu būtinas nervų sistemai, regai bei gerai odos būklei.

Česnakų laiškai

Juos galime vadinti natūraliu antioksidantu, nes česnakuose ir jų laiškuose yra medžiagos - alicino. Alicinas yra galingas natūralus antibiotikas, kuris slopina žalingų bakterijų gebėjimą augti ir daugintis mūsų organizme. Dėl šios priežasties česnakai gerina bendrą savijautą ir imuninę sistemą. 

Mairūnai

Juos vertina sergantieji migrena. Turi savybę slopinti galvos skausmus. Taip pat ramina nervų sistemą ir gerina virškinimą. Arbata su mairūnu gali pagerinti miego kokybę. 

Kalendros 

Jos pasižymi kepenų ir inkstų valymo savybėms! Veikia diuretiškai. Tačiau tuo pačiu gerina apetitą. Arbata su kalendromis vertinama tarp svorį mažinančių žmonių, kadangi ji susijusi su greitu riebalų skaidymu.

Peletrūnai

vertinami dėl sudėtyje esančios geležies, rekomenduojami turintiems anemiją! Taip pat mažina nuovargį. Sudėtyje turi ir antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų.

Šalavijai

Sudėtyje turi vitamino K, kuris skatina žaizdų gijimą, didina atsparumą infekcijoms. Patariama gerti šalavijo arbatą kuomet viduriuojama. Turi savybę skystinti kraują, gerina kraujotaką. 

Pipirmėtės

Rekomenduojama persivalgius, jos padeda išvengti nemalonių atsirūgimų. Arbatą rekomenduojama gerti turint skausmingas mėnesines - malšina skausmą.  Gerina virškinimą. Nerekomenduojama maitinančioms krūtimi, nes didesni kiekiai stabdo laktaciją.

Krapai

Labai vertingi, kadangi turi daug eterinių aliejų, vitaminų, mineralinių druskų, geležies, fosforo, kalio. Krapuose gausu vitamino C, karotino, vitaminų B1, B2, PP, kalcio, magnio, vitamino P, o jis  tiesiogiai susijęs su kraujagyslių sienelių stiprinimu. Krapai naudingi ir tuo, kad gerina virškinimą, normalizuoja kraujospūdį bei šalina meteorizmą.

Petražolės

Jų šaknys atsakingos už vandens pertekliaus šalinimą iš organizmo, taigi tie, kurie turi problemų dėl skysčių kaupimosi, tikiu, petražoles pamils iš naujo.  Petražolių lapuose  yra štai tokių vitaminų  –  C, K, PP, B grupės vitaminų, o  taip pat ir  mikroelementų – fosforo, kalcio, cinko, geležies.  Jomis užbaigiant pietus burnoje bus palaikomas gaivus kvapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę