Patarė, iš ko gaminti sveikesnius desertus

Sveikos mitybos specialistai pastebi, jog daugelis mums įprastų desertų ne tik pavojingi grakščiai talijai, bet ir kenkia sveikatai. 

Kokosinė panakota.
Kokosinė panakota.
 R.Bogušienė.
 R.Bogušienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2017, 2:12 PM, atnaujinta Sep 18, 2017, 2:14 PM

Tačiau desertai tikrai gali būti ir sveiki. Sveikatai palankių desertų kviečiame paragauti Sveiko maisto šventėje, o norintys galės ir patys išmokti jų pasigaminti.

Maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė dalijasi patarimais, kaip nusipirkti ar pasigaminti sveikatai palankų desertą. 

„Stop“ cukrui. Kuo pasaldinti desertą?

Gamindami desertus saldumui išgauti naudokite ne rafinuotą cukrų, o  šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius  – bananus, obuolius, kriaušes, slyvas, daržoves – morkas, moliūgą, uogas – avietes, šilauoges, braškes. 

Dažnam kyla klausimas, ar kepant pyragą cukrų galima keisti nerafinuotu cukrumi, medumi, klevų sirupu ir panašiai? Žinoma, galima. Nerafinuotas cukrus, medus, klevų sirupas yra mažiau perdirbti, praėję mažiau technologinių operacijų, turintys natūralias skonines savybes, bet jų kiekį taip pat reikia riboti. 

Jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, dėkite 50 g nerafinuoto cukraus, o daugiau saldumo išgaukite iš vaisių ar uogų. Medus geriau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias medaus savybes prarandame.

Prekybos centruose galite rasti įvairių desertinių batonėlių. Jei pirma sudėtinė dalis – cukrus, tokių rekomenduoju nesirinkti. Jei džiovinti vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, nes saldumas iš natūralios kilmės cukraus. 

Ir nepamirškite, kad ir pieno produktai – jogurtai, saldi desertinė varškė yra desertai. Jogurtas, kuri6 100 g yra daugiau nei 10 g cukraus, jau yra desertas.

Kokius riebalus naudoti

Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų ir t.t.), sėklos (sezamo, linų sėmenų, aguonų ir t.t.) yra puikus pasirinkimas gaminant žaliavalgiškus, termiškai nepadorotus desertus, kuriuose išsaugomos visos vertingos maistinės medžiagos. 

Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą. Sėklas reikėtų susmulkinti, nes jas sukramtyti pakankamai sudėtinga, o nesuvirškintos jokios naudos organizmui neduoda. 

Taip pat riebumą ir tinkamą konsistenciją padeda išgauti avokadas. Kepant pyragus, sausainius galima naudoti nerafinuotus aliejus, kurie atlaiko terminį apdorojimą (ypač tyrą alyvuogių aliejų, saulėgrąžų ir pan.), tačiau kepimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 180 laipsnių, kad nesusidarytų kancerogeninės medžiagos. 

Jei perkate parduotuvėje sausainius, tortus, saldainius, tai bent jau atsisakykite tų, kuriuose yra iš dalies hidrinti ar visiškai hidrinti riebalai, šie riebalai tiesiog neturintys nei skonio nei kvapo, patrauklūs maisto pramonei, bet žmogaus organizmui neduoda jokios naudos. Transriebalai – tuščios kalorijos, kurios siejamos su šio laikmečio pagrindinėmis ligomis. 

Kuo pakeisti rafinuotus miltus

Kepant tortus, pyragus, rinkitės visadalių grūdų miltus: speltų, grikių, rugių, avižų, kukurūzų, avižų sėlenas, kviečių gemalus. Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis (pavyzdžiui, soromis). Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.

Visavertės grūdinės kultūros palankesnės žmogaus sveikatai, nes išvengiama cukraus šuolių kraujyje, išlieka ilgesnis sotumo jausmas. 

Vietoje maisto priedų – natūralūs ingredientai 

Saldžiarūgšiam skoniui, spalvos intensyvumui, ypač gaminat žaliavalgiškus desertus puikiai tinka citrina ir jos sultys, obuoliai ir jų tyrės, taip pat liofilizuotų vaisių ir uogų milteliai (pavyzdžiui, juodieji serbentai, avietės). 

Norint gauti tinkamos konsistencijos desertus geriausia sutrinti tolygiai su trintuvu. 

Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras. Kondensuotas pienas tikrai nėra puikus pasirinkimas, nes faktiškai pusę jo sudaro tiesiog rafinuotas cukrus, o kitą cukraus dalį – pieno cukrus laktozė. 

Viena iš pranešėjų Sveiko maisto šventėje ir iniciatyvos „Sveikatai palankus“ įkūrėja R.Bogušienė pataria desertais mėgautis, gaminti su meile ir gera nuotaika, valgyti tik tiek kiek reikia organizmui, bet nepersivalgyti nors ir sveikuoliškų desertų. 

ji siūlo rinktis  paprasčiausius desertus: jogurtą ar varškę su šviežiomis ar šaldytomis uogomis ir vaisiais, avižinių dribsnių ir vaisių sausainius, o gal tiesiog žaliavalgiškus desertus.

Sveikuoliško deserto receptas. Saulėgrąžų batonėlis

Šiame deserte – daug skaidulinių medžiagų, vitaminų, antioksidantų, jie termiškai neapdoroti, be pridėtinio cukraus ir riebalų.

Reikės:

2 stiklinių kepintų orkaitėje be pridėtinių riebalų saulėgrąžų (po to sumaltų kavamale);

1 stiklinės smulkių viso grūdo avižinių dribsnių;

35 vnt. šviežių datulių (išėmus kauliukus);

džiovintų juodųjų serbentų;

1 ką tik išspaustos citrinos sulčių.

Viską suminkius apibarstoma tomis pat avižomis ir suformuojama norimos formos desertai. Laikyti šaldytuve iki 7 dienų.

Dar daugiau patarimų apie sveiką mitybą, naujų receptų galėsite išgirsti ir pamatyti Sveiko maisto šventėje Pažaislyje rugsėjo 24 d. Ten vyks sveikų užkandžių degustacija, vaikų edukacinės programos, sveikatai palankių produktų mugė ir dar daug kitų atrakcijų. 

Norintys turės galimybę sudalyvauti įspūdingame vakarėlyje Pažaislio liepų alėjoje. Vakarėlį organizuoja „Varom“ komanda ir restoranas „Monte Pacis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.